ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Εκλεισαν τους δρόμους

Αποκλεισμένος είναι από χτες το μεσημέρι ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, στα σύνορα των Νομών Λασιθίου - Ηρακλείου, από αιρετούς και κατοίκους 22 κοινοτήτων και ενός δήμου, που αντιδρούν στο καταστροφικό για την ύπαιθρο κυβερνητικό πρόγραμμα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ".

Συγκεκριμένα, περίπου δύο χιλιάδες κάτοικοι χωριών του Νομού Λασιθίου απέκλεισαν χτες το δρόμο επ' αόριστον, ζητώντας να γίνουν συνενώσεις, αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Ζητούν να πάρει πίσω το σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση, ενώ οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα κηρυχτούν ανεπιθύμητοι στα χωριά του νομού σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου.

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στο νομό, καθώς οι εσωκομματικές συγκρούσεις γίνονται πλέον δημόσια. Σ' αυτό το πλαίσιο, παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της ΤΟ Βραχασίου, που σε ανακοίνωσή τους τονίζουν:"Ποτέ δεν πιστεύαμε... ότι θα ερχόταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μας διαλύσει, στο όνομα του σχεδίου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"... Ολα τα ενεργά μέλη της ΤΟ Βραχασίου υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας και δηλώνουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του Νομού Λασιθίου, καθώς και κομματικά στελέχη είναι πρόσωπα ανεπιθύμητα στην κοινωνία του Βραχασίου... Σας καλούμε λοιπόν να παραλάβετε από τα γραφεία της ΤΟ, τις κομματικές ταυτότητες, σφραγίδες, καταστατικό και γενικά το αρχείο της Οργάνωσης. Εξυπακούεται ότι θα έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στους απελευθερωτικούς αγώνες που θα ακολουθήσουν".

Μαγνησία

Χτες το απόγευμα, οι κάτοικοι του Ριζόμυλου Μαγνησίας, απέκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λάρισας - Βόλου, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στην κινητοποίηση συμμετείχε σύσσωμη η κοινότητα, ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού σχολείου, που χτες παρέμεινε κλειστό στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Σέρρες

Με οριστικό κλείσιμο των κοινοτικών καταστημάτων, αποκλεισμό των εθνικών οδών και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις, τα κοινοτικά συμβούλια του Νομού Σερρών.Σε σχετική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού, αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης και των κινητοποιήσεών τους με τις αντίστοιχες Επιτροπές των νομών Δράμας και Καβάλας.Σαν πρώτο βήμα, ορίστηκε η διοργάνωση συντονισμένης κινητοποίησης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στις 23 του μήνα, στη Δράμα.

Εύβοια

Με επιστολή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι πρόεδροι - προσκείμενοι οι περισσότεροι στο ΠΑΣΟΚ - των Κοινοτήτων Πάλιουρα, Πισσώνα, Μίστρου, Θεολόγου, Καθενών, Πούρνου, Γλυφάδας, Αγ. Αθανασίου και Αμφιθέας Εύβοιας,διατυπώνουν την αντίθεσή τους με τον ορισμό της έδρας του νέου δήμου, που δημιουργείται στην περιοχή τους. Σημειώνουν, μάλιστα, πως η επιλογή της έδρας έγινε κατόπιν παρέμβασης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου.

"Ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια"

Δήλωση του βουλευτή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Αποστόλη Τασούλα

Σε συντονισμό και πολλαπλασιασμό του αγώνα τους, ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί στην πράξη το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", καλεί τους πολιτικούς, τους κατοίκους και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, με δήλωσή του, ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, Απόστολος Τασούλας.Ταυτόχρονα επισημαίνει τη θέση του ΚΚΕ - που από την αρχή πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων - ότι στόχος του εν λόγω σχεδίου είναι η δημιουργία δήμων που θα εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, θα επιβάλλουν φόρους, ανταποδοτικά τέλη και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. "Θα υπηρετούν, δηλαδή, τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τονίζει χαρακτηριστικά.

"Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική της, που συνεπάγεται συρρίκνωση του πληθυσμού της υπαίθρου και κυρίως της αγροτιάς", συνεχίζει ο Απ. Τασούλας. Για να συμπληρώσει: "Καθιερώνει και στους νέους δήμους που θα προκύψουν από τις αναγκαστικές συνενώσεις το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα - έκτρωμα που ισχύει και σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των προτεινόμενων δήμων. Αγνοεί τις αντιδράσεις των κατοίκων της υπαίθρου και ισχυρίζεται ότι δεν ήταν μαζικές και δυναμικές. Η αλήθεια είναι ότι το σύνολο σχεδόν των κατοίκων των χωριών δε θέλει την κατάργηση της κοινότητάς τους. Ο φαρισαϊσμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Την ώρα που λέει ότι οι αντιδράσεις δεν είναι δυναμικές, την ίδια ώρα με κατευθυνόμενες δικαστικές αποφάσεις καταδικάζει τους αγρότες που αντέδρασαν δυναμικά, σε πολύμηνη φυλάκιση και δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και εργαλείων".

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει ότι το Κόμμα "έδωσε πολλές δυνάμεις και συνέβαλε στην αποκάλυψη της αντιλαϊκότητας του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας" και στο νομό μας, όπως και σε όλη τη χώρα. Απέρριψε τη λογική του κυνηγητού της έδρας των νέων δήμων και της παρασκηνιακής δραστηριότητας. Ζήτησε να μην έρθει στη Βουλή το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και αν η κυβέρνηση επιμείνει, να μεταδοθεί ολόκληρη η συζήτηση για να ξέρει η ελληνικός λαός ποια θέση πήραν και τι ψήφισαν τα κόμματα και οι βουλευτές για να αποδώσει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"". Τέλος, ο Απ. Τασούλας σημειώνει ότι "ο αγώνας μπορεί να αποτρέψει τα κυβερνητικά σχέδια και να μην εφαρμοστεί στην πράξη το εν λόγω σχέδιο".

"Σιγά τα ωά"!

Πολλά έχουν ήδη γραφεί για τις τάσεις "εξωραϊσμού" του κυβερνητικού έργου και τις - παράλληλα - αγωνιώδεις προσπάθειες άρθρωσης ενός κάποιου αντιπολιτευτικού λόγου από την πλευρά του ΣΥΝ. Η συνεδρίαση της ΚΠΕ, όπου συζητήθηκε και ο "Καποδίστριας" είναι από τις πλέον αποκαλυπτικές για το τι πράγματι συμβαίνει εντός των τειχών της Κουμουνδούρου.

Τα αποσπάσματα ομιλιών από τη συνεδρίαση, όπως φιλοξενήθηκαν στην ΑΥΓΗ της Τετάρτης, τα λένε όλα. Εκεί βλέπουμε τον Μ. Παπαγιαννάκη,να υπογραμμίζει: "Είμαι φανατικά υπέρ του "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ". Ασκώ, όμως, κριτική γιατί είναι ημιτελής και γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμος ΟΤΑ, χωρίς να έχει δικαίωμα να επιβάλει φόρους"!Ο ευρωβουλευτής της Κουμουνδούρου σαφώς "αδικεί" την κυβέρνηση, καθώς το θεσμικό πλαίσιο που διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ για την ΤΑ, προβλέπει πως για κάθε έργο που εκτελείται σε ΟΤΑ, οι αιρετοί μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετους φόρους στους εργαζομένους.

Ο Δ. Μπίρμπας υποστηρίζει πως πρέπει "να ψηφίσουμε επί της αρχής τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και "παρών" αν δεν αλλάξει το πράσινο πελατειακό χωροταξικό και δεν εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι". Θέση που διατυπώνεται στο πλαίσιο της λεγόμενης "προγραμματικής αντιπολίτευσης" του ΣΥΝ...

Ο Θ. Κανταρτζής,δήμαρχος Καρδίτσας με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, εξαπολύει "μύδρους" κατά της κυβέρνησης: "Ο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" είναι γενναία και τολμηρή μεταρρύθμιση που σήμερα έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει πολιτική σκοπιμότητα" (!)

Ο Χρ. Παλαιολόγος,δήμαρχος Λιβαδειάς με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ: "Να ψηφίσουμε "ναι" επί της αρχής, να καταψηφίσουμε το χωροταξικό άρθρο και να αγωνιστούμε να βελτιώσουμε τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου".

Ο Π. Αθανασόπουλος κατατάσσει στις "προτεραιότητες" του ΣΥΝ το "να ψηφίσει" τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και ο Μ. Τρανταλίδης "να ψηφίσουμε τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", με ταυτόχρονη άσκηση κριτικής στις αδυναμίες του νομοσχεδίου". Αν μιλάμε για δεκανίκια...

Μικρασιάτες εναντίον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"

Την έντονη δυσαρέσκεια των Μικρασιατών, γιατί με το πρόγραμμα "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" καταργούνται ονόματα κοινοτήτων που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες το '22, εκφράζει η Ενωση Σμυρναίων, με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Οπως τονίζει η Ενωση, πρόκειται για τοπωνύμια που θυμίζουν τις πατρίδες των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Θράκης, καθώς συνδέονται άμεσα με την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Παράλληλα, ζητά από τον υπουργό τη διατήρηση των τοπωνυμίων αυτών στους νέους δήμους.

Πρόσκληση για ... δεκανίκια

"Δεκανίκια" στήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναζητά η κυβέρνηση στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αυτό έγινε σαφές και χτες από τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη,σε ημερίδα της ΝΕ Α Αθήνας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Κ. Σκανδαλίδης επαναπρόβαλε το γνωστό ψευτοδίλημμα του ΠΑΣΟΚ "δεξιοί - αντιδεξιοί". Παρακάμπτοντας το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ για την ΤΑ υπακούοντας τυφλά στις εντολές των Βρυξελλών, επανέλαβε την πρόσκληση του κόμματός του προς "όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης" για συνεργασία στις εκλογές αυτές. Και αυτό, προκειμένου να εφαρμόσουν τις "μεταρρυθμίσεις" του κόμματός του στο συγκεκριμένο πεδίο.

Φρόντισε, μάλιστα, να επιτεθεί στη "συντηρητική" παράταξη για την κακοδιαχείριση στο Δήμο Αθηναίων, παραβλέποντας την έμπρακτη στήριξη που της παρείχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ολοφάνερη συμφωνία τους σε όλα τα βασικά ζητήματα του δήμου, αλλά και του θεσμού.

Παράλληλα, συνέδεσε την πορεία της χώρας, στο πλαίσιο της ΟΝΕ και της σύγκλισης, με το καταστροφικό για την ύπαιθρο νομοσχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ". Τέλος, προανήγγειλε τη διοργάνωση συνεδρίου για το "μητροπολιτικό χώρο" της Αθήνας, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και άλλες "θα δώσουν χειροπιαστή την απάντηση" για την "πρωτεύουσα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ