ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή αντεπίθεση!

Πέντε εικοσιτετράωρα έμειναν ακόμα μέχρι την πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 23 του Οκτώβρη. Στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως η κεντρική συγκέντρωση, στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος η προσυγκέντρωση

Πέντε εικοσιτετράωρα έμειναν ακόμα για την πραγματοποίηση της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της τετράωρης στάσης εργασίας της ΑΔΕΔΥ, στις 23 Οκτώβρη και τα συνδικάτα όλης της χώρας εντείνουν τις προσπάθειες για την επιτυχημένη πραγματοποίησή τους. Στην Αθήνα η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί,ενώ η προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας έχει οριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 πμ έξω από το ΕΚΠ.

Ο Γ. Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ Β. Τουμπέλης,επισκέφθηκαν προχτές τους εργαζόμενους του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη και τους μίλησαν για την ανάγκη να σταλεί, με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία,μήνυμα αντίστασης και αγώνα με αποδέκτες τους εργοδότες, την κυβέρνηση, αλλά και την ηγεσία της ΓΣΕΕ και άλλων οργανώσεων. Χτες οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στο Νοσοκομείο "Υγεία". Μέσα από τη συζήτηση με τους εργαζομένους αναδείχτηκε η απαίτηση για ταξικό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εργαζομένων απέναντί του. Η διεύθυνση του Νοσοκομείου προσπάθησε να εμποδίσει τους συνδικαλιστές να μιλήσουν με τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να το καταφέρει και στη συνέχεια έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση από τους συνδικαλιστές και το σωματείο.

"Η εργατική τάξη της χώρας μας βρίσκεται μπροστά στην απειλή της εφαρμογής των πιο αντιδραστικών αντεργατικών μέτρων και οι προκλήσεις απέναντι στο κλάδο δυναμώνουν", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας,καλώντας τους εργαζόμενους στην πανεργατική απεργία, αλλά και στην απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου στις 13 Νοέμβρη.

Η Ομοσπονδία σημειώνει, απευθυνόμενη στη "συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ": "Της απαγορεύουμε να διαπραγματεύεται κατακτήσεις και δικαιώματά μας. Απαιτούμε την αποχώρησή της από το διάλογο της απάτης".

Δίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώσεις στο Πέραμα, στο Μόλο Δραπετσώνας και στον Νέο Μόλο ΔΕΗ, οργανώνουν τα σωματεία εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα την 24ωρη απεργία της Πέμπτης. Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι "η επιστημονικά... τεκμηριωμένη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε μέχρι τα 65 και τα 70, ώστε να πεθαίνουμε στα καράβια, στα εργοστάσια και στις οικοδομές για να μη επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία...".

"Είναι χρέος όλων μας να πετύχει η αγωνιστική κινητοποίηση, για να αντιληφθούν όλοι ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν και άλλα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΜ.

Την ανάγκη να γίνει η 24ωρη απεργία αφετηρία για το ξεδίπλωμα της αντίστασης της εργατικής τάξης, τονίζουν στις ανακοινώσεις τους οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών που έχουν δημιουργηθεί στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Φωκίδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε στην Εύβοια από τα σωματεία ΚΕΜ ΑΕ, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ και συνδικαλιστές μέλη διοικήσεων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καλεί σε συγκέντρωση, την Πέμπτη 23 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.Στη Φθιώτιδα,οι εργαζόμενοι καλούνται να δώσουν μαχητικό και ενωτικό "παρών" στις 10 το πρωί στην πλατεία Πάρνου.

Την "έκθεση Σπράου" καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων "που χτυπά ό,τι πιο πολύτιμο κατέκτησε η εργατική τάξη μετά το 8ωρο: Την κοινωνική ασφάλιση", όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Ο σύνδεσμος καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής και τη στάση της κυβέρνησης που βρίσκεται πίσω από όλα αυτά.

  • Σύσκεψη με θέματα την απεργία στις 23 Οκτώβρη και ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα, θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 21 Οκτώβρη η ΕΣΑΚ Λογιστών στα γραφεία της παράταξης (Σόλωνος 130).
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΛΟΥ
Αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών

Με ψήφο υπέρ της ΔΑΣ καλούνται να ενισχύσουν τους αγώνες των εργαζομένων της περιοχής οι αντιπρόσωποι

ΒΟΛΟΣ (του ανταποκριτή μας).-

Αρχισαν χτες οι εργασίες του 14ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου.Στον απολογισμό που παρουσίασε στο Συνέδριο ο πρόεδρος του ΕΚΒ Α. Τυλιγάδας,γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η αδράνεια της πλειοψηφίας της διοίκησης και, στην ουσία, να "βγει λάδι" η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που μετέτρεψε τη Μαγνησία σε "νεκροταφείο" εργοστασίων.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η ομιλία του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ Γ. Καλατζή,ο οποίος, σε αρκετά σημεία, υπήρξε προκλητικός στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Εκ μέρους της ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) μίλησε ο Τ. Τριανταφυλλάκος,ο οποίος κατάγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί - ακολουθώντας τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" - να ισοπεδώσει τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές κατακτήσεις και το ΣΥΝ που συνοδοιπορεί με την κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική του συνδικαλιστή προς την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, κατηγορώντας την ότι συμβιβάζεται, συναινεί και υποτάσσεται στην κυβερνητική πολιτική και στη στρατηγική της ΕΕ.

Στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων στη Μαγνησία και ανέλυσε τις προτάσεις της ΔΑΣ για την αντιμετώπιση - μέσω των αγώνων - των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής. Αναφερόμενος στη δράση της παράταξης στο ΔΣ του ΕΚΒ, το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ότι παρά τις μικρές δυνάμεις που διέθετε, αγωνίστηκε για την ενημέρωση των εργαζομένων, την αναβάθμιση των πρωτοβάθμιων σωματείων, την οργανωτική ανασυγκρότηση και το συντονισμό των αγώνων. Υπογράμμισε όμως ότι οι προσπάθειες της ΔΑΣ σκόνταφταν στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης.

Τέλος, κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν τη ΔΑΣ ώστε από καλύτερες θέσεις να αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων, για ένα Εργατικό Κέντρο αντάξιο της λαμπρής ιστορίας του εργατικού κινήματος της περιοχής, γνήσιο εκφραστή των συμφερόντων, των ιδανικών κι οραμάτων της εργατικής τάξης.

Στο Συνέδριο χαιρέτισαν οι βουλευτές, Ν. Γκατζής του ΚΚΕ, Ροδούλα Ζήση, Γ. Βούλγαρης, Λ. Τζανής του ΠΑΣΟΚ, ο νομάρχης Π. Σκοτινιώτης,οι δήμαρχοι Βόλου Δ. Πιτσιώρης και Ν. Ιωνίας Σ. Φούσκης και εκπρόσωποι των ΝΕ Μαγνησίας των κομμάτων.

Συνέντευξη Τύπου της ΕΣΑΚ

Η (ΕΣΑΚ) δίνει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, στη 1μμ,στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, με θέμα: Το πλαίσιο διεκδικήσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας 1998 που θα προτείνει η παράταξη.

Από την πορεία των εργαζομένων του ΜΙΝΙΟΝ στο Μέγαρο Μαξίμου
Ξανά στους δρόμους οι υπάλληλοι του ΜΙΝΙΟΝ

Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους "υποδέχτηκε" λίγα μέτρα από του Μαξίμου

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία".Μ' αυτό το σύνθημα οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ πραγματοποίησαν χτες πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας να αναδείξουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του καταστήματος. Η πορεία έγινε στα πλαίσια της τρίωρης στάσης εργασίας που είχε κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο,στην οποία η συμμετοχή ήταν καθολική.

Στην Ηρώδου Αττικού τους διαδηλωτές "υποδέχτηκαν" αστυνομικές κλούβες, που είχαν τοποθετηθεί κάθετα στην οδό, ισχυρή δύναμη ανδρών της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, ενώ πίσω από τις κλούβες βρίσκονταν άνδρες των ΜΑΤ! Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον γραμματέα του σωματείου Γ. Πέρο,ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στον αυταρχισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δε βρέθηκε κανείς αρμόδιος να συνομιλήσει με αντιπροσωπεία του Σωματείου και το ψήφισμα παραδόθηκε στην γραμματέα του συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Γιαννίτση.

Προχτές, με παρέμβαση του Λ. Αυδή,το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων για τη λειτουργία τους καταστήματος και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα σταλεί και στο υπουργείο Εμπορίου, ενώ μέσω της ΤΕΔΚΝΑ, θα κληθούν και οι άλλοι δήμοι να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μετά τη λήξη της κινητοποίησης ο γραμματέας του σωματείου Γ. Πέρος δήλωσε: "Δυστυχώς, οι υπουργοί ξέρουν να μιλάνε πολύ όταν πρόκειται να πάρουν αντιασφαλιστικές και αντεργατικές αποφάσεις, κρατούν όμως το στόμα τους κλειστό όταν πρόκειται για τη δουλιά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενωμένοι".

Αναστολή στην ΕΚΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η ΕΚΟ έκανε πίσω μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων της να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο το κλείσιμο των 4 χημικών μονάδων του Βιομηχανικού Συγκροτήματος που μεθοδεύεται στα πλαίσια της μετοχοποίησης του Ομίλου της ΔΕΠ. Οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως η εταιρία ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης να κλείσει τις μονάδες και ανακοίνωσε ότι θα συστήσει επιτροπή για να μελετήσει την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητάς τους. Παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας υποσχέθηκε πως θα ικανοποιήσει και το αίτημα για νέο εσωτερικό κανονισμό εργασίας.

Συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση του Σωματείου πραγματοποίησε χτες ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέπτυξε για άλλη μια φορά τη θέση του Κόμματος για της στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του κράτους, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στη μετοχοποίησή τους και το σταδιακό έλεγχό τους από ιδιώτες.

Τέλος, ο Γ. Κατσαρός δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια να μην κλείσουν τα 4 εργοστάσια του συγκροτήματος, αρκεί οι εργαζόμενοι να αντισταθούν αποφασιστικά.

ΟΧΙ από το ΕΚΠ

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους Ελληνες ναυτεργάτες που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας,εκφράζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ναυτεργάτες - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - αποτελεί συνέχεια της περιβόητης "έκθεσης Σπράου", αλλά και των αντιναυτεργατικών μέτρων του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που εκτός των άλλων δημιουργούν και τεράστιο πρόβλημα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ