ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση οδήγησε στην αποτυχία

Εντείνονται τα κυβερνητικά αδιέξοδα στα προγράμματα υλοποίησης του ΚΠΣ. Σοβαρές αντιδράσεις συναντούν οι προτάσεις ανακατανομής δαπανών, ύψους 720 δισ. δραχμών

Ενώ το φάσμα της αποτυχίας για την ολοκλήρωση των - ιδιωτικοποιημένων πρέπει να σημειώσουμε - έργων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία του 1999, γίνεται όλο και περισσότερο ορατό, χτες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανασκευή του Κοινοτικού Πλαισίου μέσω της μεταφοράς επενδύσεων, ύψους 720 δισ. δραχμών, από τον λεγόμενο κοινωνικό τομέα προς τα έργα υποδομών, η συνεχιζόμενη και το 1997 χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και η σύνδεση του δεύτερου και του τρίτου "πακέτου", καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Στα πλαίσια της επιχειρούμενης ανακατανομής δαπανών "κόβονται" τα έργα του Αχελώου, του Εθνικού Κτηματολογίου, η ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, η Εγνατία, ενώ γίνονται σημαντικές περικοπές στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της τετράωρης σύσκεψης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, εξέφρασε - ως συνήθως - την αισιοδοξία του ότι το 1997 θα είναι έτος πλήρους απορρόφησης των δαπανών του Κοινοτικού Πλαισίου. Ανέφερε επίσης ότι στην εισήγησή του ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα "της σύνδεσης του Β ΚΠΣ και του Γ ΚΠΣ, ώστε τα έργα και τα προγράμματα του τωρινού πλαισίου, που θα συνεχιστούν και το 2000, να έχουν πλήρη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση".

Πάντως η επιδιωκόμενη μεταφορά δαπανών, από έργα και προγράμματα χαμηλής απορροφητικότητας προς εκείνα που παρουσιάζουν ικανοποιητικές επιδόσεις, φαίνεται να προσκρούει τόσο στις αντιδράσεις των θιγόμενων υπουργείων, αλλά και στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράγοντες της οποίας κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές που προωθεί επιδιώκει να ωραιοποιήσει την κακή εικόνα στην οποία έχει περιέλθει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε απόφαση για τις περικοπές δαπανών στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, ύψους 155 δισ. δραχμών, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τα δύο αυτά υπουργεία. Οι περικοπές αυτές, οι οποίες αποτελούν πρόταση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αφορούν τα προγράμματα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" (προτείνεται να περικοπούν 75 δισ. δραχμές), "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης" (προτείνονται περικοπές 37 δισ. δραχμών) και "Κταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας" (προτείνονται περικοπές 35 δισ. δραχμών). Το θέμα παρέμεινε ανοιχτό και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέος κύκλος επαφών μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Εργασίας.

Τα νέα πάντως για την πορεία υλοποίησης των έργων, μετά την "αποτυχημένη" περίοδο '94-'96, συνεχίζουν να είναι δυσοίωνα και για το 1997.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1997, σε σχέση με το 1996, ο ρυθμός απορρόφησης δαπανών αυξήθηκε μόλις 8% (λίγο περισσότερο από τον πληθωρισμό), εξέλιξη η οποία οδηγεί παράγοντες του υπουργείου να μιλούν "για μία ακόμη χαμένη χρονιά".

ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Στις μεγάλες επιχειρήσεις η φοροδιαφυγή

Οι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις αποδεικνύονται για ακόμη μια φορά πρωταγωνιστές στο "σπορ" της φοροδιαφυγής, από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μήνα τα ελεγκτικά συνεργεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Κι αυτό γιατί το 60% των μεγάλων επιχειρήσεων, που ελέγχτηκαν, διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπράξει φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, τον περασμένο Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ 10.108 έλεγχοι, από τους οποίους 7.305 σε επιχειρήσεις και 2.803 στη διακίνηση αγαθών. Διαπιστώθηκε ότι υπέπεσαν σε παραβάσεις 3.418 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 46,8% και 365 παραβάτες κατά τη διακίνηση αγαθών (ποσοστό 13%). Συνολικά διαπιστώθηκαν 63.212 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Το εκτιμώμενο ύψος εσόδων για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν ανέρχεται σε 5,2 δισ. δρχ. Επίσης σημειώνεται ότι έχουν κατασχεθεί για έλεγχο ανεπίσημα - επίσημα βιβλία και στοιχεία από 512 επιχειρήσεις. Μέχρι και το μήνα Σεπτέμβρη, είχαν διαβιβαστεί στις Εφορίες και τα τελωνεία 8.217 εκθέσεις ελέγχου σε σύνολο τουλάχιστον 18.347, δηλαδή ποσοστό 44,78%, ενώ μόνο κατά το Σεπτέμβρη παραδόθηκαν 2.307 εκθέσεις ελέγχου.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι που έγιναν κατά τομείς έδειξαν τα εξής:

  • Ελέγχτηκαν 247 επιχειρήσεις και στις 149 από αυτές, δηλαδή ποσοστό 60%, διαπιστώθηκαν 15.027 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Πραγματοποιήθηκαν 932 έλεγχοι στα κέντρα διασκέδασης και διαπιστώθηκαν 10.980 παραβάσεις σε 421 επιχειρήσεις. Ποσοστό 45,17% των επιχειρήσεων που ελέγχτηκαν υπέπεσαν σε παράβαση.
  • Σε 309 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο ΦΠΑ διαπιστώθηκαν 205 παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις. Δηλαδή 24,9% υπέπεσαν σε παράβαση ή δεν είχαν καταβάλει το φόρο.
"Εκσυγχρονιστικά"

Δύο δελτία Τύπου, άξια σχολιασμού, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με το πρώτο, με υπουργική απόφαση ανατίθεται το έργο του "συμβούλου αξιολόγησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994 - 1999" στο ΚΕΠΕ και στην ιδιωτική εταιρία RIMACO SA, ενώ το δεύτερο - συμπληρωματικό του πρώτου - μας πληροφορεί ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας υπέγραψε σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία GLOBALVIEW, με την οποία της ανατίθεται το έργο του συμβούλου αξιολόγησης πέντε επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΚΠΣ.

***

Π}οιο είναι το αξιοπερίεργο της υπόθεσης; Οχι, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των τρισεκατομμυρίων του ΚΠΣ, γιατί κάτι τέτοιο έχει συντελεστεί από καιρό. Ούτε ότι ενώ έχουμε διανύσει τα 2/3 του χρόνου υλοποίησης του ΚΠΣ, συρρέουν ακόμα ιδιώτες "αξιολογητές" για την ...εποπτεία του έργου. Αυτό που έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε είναι ότι:

  • Η ανάθεση του έργου "αξιολογητή" στην πρώτη περίπτωση έγινε με υπουργική απόφαση και όχι με τη συνήθη διαδικασία της υποβολής προσφορών από την πλευρά υποψηφίων ...για να διασωθούν τουλάχιστον τα προσχήματα.
  • Η εταιρία RIMACO, η οποία έχει "ανοιχτές δουλιές" με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ανήκει στον κ. Κανδαλέπα, πρώην σύμβουλο του Γ. Παπαντωνίου και πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ίδιου υπουργείου. Ο οποίος Κανδαλέπας κάποια στιγμή παραιτήθηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τα, κατά γενική ομολογία, επικερδή κοινοτικά προγράμματα. Και επειδή ζούμε σε περίεργους καιρούς, νομίζουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε κατά πόσο συνάδει, πρώην στενοί συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας να αναλαμβάνουν δουλιές του υπουργείου, με υπουργικές μάλιστα αποφάσεις, και σε έναν τομέα (αυτό των κοινοτικών προγραμμάτων), για τον οποίο ακούγονται και λέγονται πολλά...

***

Σ}ύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες δικές μας, για να ανατεθεί ο ρόλος αξιολογητή στο ΚΕΠΕ, το υπουργείο έθεσε σαν όρο τη συνεργασία του με ιδιωτική εταιρία. Και το εποπτευόμενο από το υπουργείο ΚΕΠΕ ...επέλεξε τη RIMACO του κ. Κανδαλέπα.

Για να επιβεβαιωθεί, δηλαδή, ότι η "κοινωνία των κολλητών" είναι πάντα παρούσα και στη σημερινή "εκσυγχρονισμένη" εποχή που διανύουμε.

Θ. Κ.

Προεπέλεξαν 10 εκτιμητές

Μεταξύ 10 τελικά κοινοπραξιών από τις αρχικές 23 ενδιαφερόμενες θα επιλέξει η ΕΤΕΒΑ τον σύμβουλο για την επανεκτίμηση του τιμήματος της Μονάδας της Φλώρινας. Η ΕΤΕΒΑ, στην οποία και ανατέθηκε με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού, ανακοίνωσε χτες τις 10 κοινοπραξίες που προεπέλεξε και τις οποίες θα καλέσει σε νέα δεσμευτική υποβολή προσφορών στις 20 του Οκτώβρη με δικαίωμα τελικής κατάθεσης στις 19 του Νοέμβρη. Οπως είναι ήδη γνωστό, το τίμημα στο οποίο έχει συμβολαιοποιήσει η διοίκηση της ΔΕΗ την κατασκευή της μονάδας με κοινοπραξία της "Γκαζ - προμ", στην οποία συμμετέχει και ο όμιλος Κοπελούζου, από ελληνικής πλευράς ανέρχεται στο ποσό των 179,5 δισ. δρχ., το οποίο και έχει χαρακτηριστεί από πολλές πλευρές ως υπερτιμημένο τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. Ο σύμβουλος, που τελικά θα αποφανθεί για το εύλογο ή μη του παραπάνω τιμήματος, θα επιλεγεί μεταξύ των παρακάτω εταιριών:

"Amerikan Appraisal" (Μ. Βρετανία) "Stone and Webster" (ΗΠΑ)

"Black and Veatch" (ΗΠΑ)

"Bruwn and Root" (Μ. Βρετανία)

"Bruwn and Roe" (ΗΠΑ)

"Colenco" (Ελβετία)

"Flectrowatt" (Ελβετία)

"Fichtner" (Γερμανία)

"Lahmeyer" (Γερμανία)

"Mott Ewbank" (Μ. Βρετανία)

"Sargent and Lundy" (ΗΠΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ