Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η ιδιωτικοποίηση οδήγησε στην αποτυχία

Εντείνονται τα κυβερνητικά αδιέξοδα στα προγράμματα υλοποίησης του ΚΠΣ. Σοβαρές αντιδράσεις συναντούν οι προτάσεις ανακατανομής δαπανών, ύψους 720 δισ. δραχμών

Ενώ το φάσμα της αποτυχίας για την ολοκλήρωση των - ιδιωτικοποιημένων πρέπει να σημειώσουμε - έργων του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όσο πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία του 1999, γίνεται όλο και περισσότερο ορατό, χτες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τετράωρη συνεδρίαση συζητήθηκε η ανασκευή του Κοινοτικού Πλαισίου μέσω της μεταφοράς επενδύσεων, ύψους 720 δισ. δραχμών, από τον λεγόμενο κοινωνικό τομέα προς τα έργα υποδομών, η συνεχιζόμενη και το 1997 χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και η σύνδεση του δεύτερου και του τρίτου "πακέτου", καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Στα πλαίσια της επιχειρούμενης ανακατανομής δαπανών "κόβονται" τα έργα του Αχελώου, του Εθνικού Κτηματολογίου, η ζεύξη Ρίου - Αντίρριου, η Εγνατία, ενώ γίνονται σημαντικές περικοπές στα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της τετράωρης σύσκεψης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, εξέφρασε - ως συνήθως - την αισιοδοξία του ότι το 1997 θα είναι έτος πλήρους απορρόφησης των δαπανών του Κοινοτικού Πλαισίου. Ανέφερε επίσης ότι στην εισήγησή του ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα "της σύνδεσης του Β ΚΠΣ και του Γ ΚΠΣ, ώστε τα έργα και τα προγράμματα του τωρινού πλαισίου, που θα συνεχιστούν και το 2000, να έχουν πλήρη και απρόσκοπτη χρηματοδότηση".

Πάντως η επιδιωκόμενη μεταφορά δαπανών, από έργα και προγράμματα χαμηλής απορροφητικότητας προς εκείνα που παρουσιάζουν ικανοποιητικές επιδόσεις, φαίνεται να προσκρούει τόσο στις αντιδράσεις των θιγόμενων υπουργείων, αλλά και στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παράγοντες της οποίας κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι με τις αλλαγές που προωθεί επιδιώκει να ωραιοποιήσει την κακή εικόνα στην οποία έχει περιέλθει το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνεδρίαση δεν υπήρξε απόφαση για τις περικοπές δαπανών στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, ύψους 155 δισ. δραχμών, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από τα δύο αυτά υπουργεία. Οι περικοπές αυτές, οι οποίες αποτελούν πρόταση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αφορούν τα προγράμματα "Εκπαίδευση και Αρχική Κατάρτιση" (προτείνεται να περικοπούν 75 δισ. δραχμές), "Συνεχιζόμενη Κατάρτιση και Προώθηση της Απασχόλησης" (προτείνονται περικοπές 37 δισ. δραχμών) και "Κταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας" (προτείνονται περικοπές 35 δισ. δραχμών). Το θέμα παρέμεινε ανοιχτό και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέος κύκλος επαφών μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας και Εργασίας.

Τα νέα πάντως για την πορεία υλοποίησης των έργων, μετά την "αποτυχημένη" περίοδο '94-'96, συνεχίζουν να είναι δυσοίωνα και για το 1997.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 1997, σε σχέση με το 1996, ο ρυθμός απορρόφησης δαπανών αυξήθηκε μόλις 8% (λίγο περισσότερο από τον πληθωρισμό), εξέλιξη η οποία οδηγεί παράγοντες του υπουργείου να μιλούν "για μία ακόμη χαμένη χρονιά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ