ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική συγκέντρωση για το δικαίωμα στη στέγαση

Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι οικότροφοι φοιτητές των Εστιών Θεσσαλονίκης μαζί με τους συναδέλφους τους φοιτητές των δύο πανεπιστημίων (ΑΠΘ και Μακεδονίας), διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις του ΕΙΝ να καταργήσει τη δωρεάν στέγαση επιβάλλοντας "συμβολικό" ενοίκιο. Οι φοιτητές, οικότροφοι και μη, διεκδίκησαν να "παγώσει" το ΕΙΝ την επιβολή εσωτερικού κανονισμού και ενοικίου, καθώς επίσης και τα μέτρα που προωθούνται στην παιδεία μετά την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση.

Τα συνθήματα "Σεισμός, σεισμός, πανεκπαιδευτικός, είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός", "Κατέβα υπουργέ να φας και εσύ μαζί μας, τετρακόσια φράγκα αξίζει το φαϊ μας", "Το ενοίκιο δε θα περάσει, η πάλη των φοιτητών στην πράξη θα το σπάσει", κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε από το χώρο της Καμάρας και κατέληξε στο συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών στις Σαράντα Εκκλησιές. Κατά τη διάρκεια της πορείας οι φοιτητές σταμάτησαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.

Οι φοιτητές αψήφησαν για άλλη μια φορά τις τρομοκρατικές και εκβιαστικές μεθοδεύσεις της διεύθυνσης των Εστιών και με τη μαχητική τους διαδήλωση κατήγγειλαν το ΕΙΝ για την αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους οικότροφους φοιτητές και τις οικογένειές τους, με τα οποία ζητούν την καταβολή χρημάτων για όσα χρόνια μένουν σε αυτές, αλλά και την απειλή του διευθυντή του ΕΙΝ για μηνύσεις και διώξεις στους φοιτητές που αρνούνται να καταβάλουν τα ζητούμενα ενοίκια.

Οι αδιόριστοι

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 23 Οκτώβρη, με συγκέντρωση στην Καμάρα, αποφάσισε ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης στην πρόσφατη Γενική του Συνέλευση. Ο Σύλλογος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει των αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. "Το υπουργείο λέει, ο νόμος ψηφίστηκε, εμείς λέμε, ο νόμος θα ανατραπεί", αναφέρει χαρακτηριστικά. Εντείνοντας τον αγώνα τους οι αδιόριστοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία στις 23 Οκτώβρη και να πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί, της ίδιας μέρας, συγκέντρωση στην Καμάρα, δημιουργώντας μαζί με τους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς ένα πανεκπαιδευτικό μπλοκ ενάντια στο νόμο Αρσένη. Παράλληλα την Κυριακή 19 Οκτώβρη ο Σύλλογος των Αδιορίστων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: "Ο νόμος Αρσένη - οι επιπτώσεις - η ανάγκη ανατροπής του".

Στο μεταξύ, για 8η μέρα σήμερα συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, κατασκηνώνοντας απέναντι από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, δύο αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ο Δ. Κούγκας και η Ε. Παλιοτζήκα, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του νόμου Αρσένη και την επαναφορά της επετηρίδας.

Συντονίζουν τη δράση τους οι μαθητές

Τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα που προωθούνται μέσα από το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και για τα προβλήματα των σχολείων τους, εκφράζουν μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Λάρισας και καλούν τους μαθητές της πόλης σε συντονισμό. Παράλληλα δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ταχυδρομείου, εκπαιδευτικοί φορείς.

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ καλούν όλους τους μαθητές, μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές και όλο το λαό της Λάρισας να συγκροτήσουν ένα πανίσχυρο μέτωπο παιδείας, που θα μπει φραγμός στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και θα διεκδικεί την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας για όλους. Οι μαθητές ζητούν επίσης να γίνονται ενιαία οι μαθητικές εκλογές για όλα τα σχολεία στις αρχές του Νοέμβρη.

Στα Γιάννενα

Τη διεξαγωγή των μαθητικών εκλογών ενιαία για όλα τα σχολεία της χώρας στις 22 Οκτώβρη για τα πενταμελή και στις 30 Οκτώβρη για τα 15μελή ζητούν με ψήφισμά τους μαθητές του ΕΠΛ, του Κλασικού και του 1ου Λυκείου Ιωαννίνων,αντιδρώντας παράλληλα στο νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στα προβλήματα των σχολείων τους. "Με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και τη σκληρή λιτότητα για την παιδεία διαλύεται πλήρως ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία και μετατρέπεται η μόρφωση σε εμπόρευμα, που θα το αγοράζει όποιος πληρώνει τα περισσότερα χρήματα", διαπιστώνουν οι μαθητές και καλούν σε κοινή δράση τις μαθητικές κοινότητες των σχολείων του δήμου και δημιουργία τοπικού συντονιστικού.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Κοινή δράση εργαζομένων και εκπαιδευτικών φορέων

Συλλαλητήριο ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα στις 23 Οκτώβρη

Ο νέος νόμος για την παιδεία, όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στα χρόνια οξυμένα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι κομμένος και ραμμένος στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου (έκθεση ΟΟΣΑ, "Λευκή Βίβλος") και αποβλέπει στο γκρέμισμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εμπορευματοποίηση της γνώσης, στη μεγιστοποίηση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, στην αποτροπή των εργασιακών δικαιωμάτων (αποσύνδεση τίτλου σπουδών - επαγγέλματος), στην ένταση της αυταρχικότητας.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από τη συζήτηση στην προχτεσινή σύσκεψη σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, που έγινε με πρωτοβουλία εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μελών ΔΣ σπουδαστικών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και συνδικαλιστών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι "μπροστά στην αδιαφορία και τη σιωπηρή συναίνεση των εκλεγμένων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων", αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 23 Οκτώβρη και μαζί με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους, που διαδηλώνουν την ίδια μέρα στη Χαλκίδα, να διεκδικήσουν αγωνιστικά την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού - αντιλαϊκού νόμου στην πράξη, την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και την αύξηση των δαπανών στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Εκδήλωση για την παιδεία

Εκδήλωση με θέμα: "Το πραγματικό περιεχόμενο του νέου νόμου για την παιδεία, αντισυστάσεις και θέσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος", διοργανώνει αύριο, Κυριακή, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου στις 10.30 το πρωί καιομιλητής θα είναι ο Δ. Σταματελάτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Και σήμερα στάσεις εργασίας

Συνεχίζουν και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μετά τις άκαρπες συναντήσεις με τη διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την ικανοποίηση του οικονομικού τους αιτήματος.

Για σήμερα οι ελεγκτές έχουν προγραμματίσει νέα 4ωρη στάση εργασίας, από τις 2 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., η οποία, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα έχει ως επακόλουθο να διακοπούν τις ώρες αυτές, όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα, εκτός απ' αυτές που ορίζει ο νόμος σε περιπτώσεις απεργιών (στρατιωτικά αεροπλάνα, αεροπορική μετακίνηση ασθενών κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι χτες οι ελεγκτές και οι ηλεκτρονικοί της ΥΠΑ πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας, με αίτημα την υπογραφή υπουργικής απόφασης για την καταβολή του επιδόματος ειδικότητας. Τις ώρες των στάσεων εργασίας (12μ. - 4 μ.μ. ηλεκτρονικοί και 2 μ.μ. - 6 μ.μ. ελεγκτές) δεν έγιναν αεροπορικά δρομολόγια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", λόγω των χτεσινών στάσεων εργασίας, άλλαξαν οι προγραμματισμένες ώρες αναχώρησης 30 πτήσεων εσωτερικού και οκτώ εξωτερικού, ενώ ματαιώθηκαν δέκα πτήσεις. Για σήμερα η εταιρία ανακοίνωσε αλλαγές στα δρομολόγια, που είναι προγραμματισμένα το διάστημα 2 μ.μ. - 6 μ.μ.

Συζήτηση στα Κ. Πατήσια

Συζήτηση με θέμα το νόμο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Κάτω Πατησίων του ΚΚΕ,τη Δευτέρα 20 Οκτώβρη στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της (Σημαντήρα και Κριτοβουλίδου), κοντά στον Ηλεκτρικό Σταθμό Κάτω Πατησίων. Στη συζήτηση καλούνται οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος να πάρουν μέρος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Χωρίς εκπαιδευτικούς σχολεία του εξωτερικού

Χωρίς εκπαιδευτικούς παραμένουν, ένα μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς, το Δημοτικό Σχολείο στη Γενεύη της Ελβετίας και το Ελληνικό Λύκειο στο Σβάινφουρτ της Γερμανίας, καθώς η εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού "κόλλησε" στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Αν συνεχιστεί η κατάσταση, οι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους εκπαιδευτικούς, ειδάλλως έρχονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν γονείς των 30 περίπου μαθητών που φοιτούν στο Λύκειο του Σβάινφουρτ, από την αρχή της χρονιάς το μόνο μάθημα που διδάσκεται στο σχολείο είναι τα Γερμανικά, καθώς από τους έξι καθηγητές που προβλέπονται για το σχολείο, σήμερα είναι στη θέση του μόνο ο καθηγητής των Γερμανικών.

Τον κίνδυνο να οδηγηθεί εξ ορισμού σε κλείσιμο το σχολείο, επισημαίνουν οι γονείς του Δημοτικού Σχολείου στη Γενεύη, καθώς δεν έχει καλυφτεί ακόμα η μία και μοναδική οργανική θέση δασκάλου στο σχολείο. Σύμφωνα με γονείς μαθητών, για τα δύο σχολεία της γαλλόφωνης Ελβετίας προβλέπονται δύο οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, για το σχολείο της Λοζάνης και το σχολείο της Γενεύης. Οι μαθητές ακόμα περιμένουν να καλυφτεί η μία από αυτές, ενώ για να καλυφτεί το κενό, όπως τόνιζαν οι ίδιοι, η μία δασκάλα αναγκάζεται να κάνει μάθημα σε δύο σχολεία, σε δύο διαφορετικές πόλεις. Οι γονείς με διαβήματα προς τους αρμόδιους ζητούν να λυθεί το πρόβλημα, όμως μέχρι σήμερα δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη απάντηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ