ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό μαζικό μήνυμα αντίστασης

Δονήθηκε το κέντρο της Αθήνας από τη μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι μετέτρεψαν την αγανάκτησή τους σε αγώνα και έστειλαν μήνυμα αντίστασης σε πολλούς αποδέκτες

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως,δήλωσαν έμπρακτα με την αγωνιστική παρουσία τους, την απόφασή τους να αντισταθούν στην καταιγιστική επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις τους. Η ανταπόκριση των ανθρώπων του μόχθου στο απεργιακό κάλεσμα επιβεβαίωσε τα αισιόδοξα μηνύματα του τελευταίου διαστήματος, από τις περιοδείες που έγιναν σε όλη τη χώρα. Η αγανάκτηση μετατράπηκε σε αγωνιστικότητα και το μήνυμα της αντίστασης δόθηκε προς "την κυβέρνηση, την πλουτοκρατία και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες", όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Εκεί, απλωμένοι στην Αλεξάνδρας και στην Πατησίων,πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων,οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια, οι οικοδόμοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, γυναίκες, άνδρες και νέοι, φοιτητές. Την παρουσία διάφορων χώρων από ομοσπονδίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού, αλλά και σωματείων, πιστοποιούσαν τα δεκάδες πανό, που υψώθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Αισθητή ήταν και η παρουσία πολλών φοιτητικών συλλόγων, των αδιόριστων εκπαιδευτικών και άλλων.

Στο πλευρό των εργαζομένων της Αθήνας βρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικα, Ορ. Κολοζώφ και Κ. Παρασκευά.Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και ο πρόεδρος του ΑΚΟΑ, Γ. Μπανιάς.

Τα συνθήματα που βροντοφώναξαν χιλιάδες φωνές, δόνησαν την ατμόσφαιρα και ανέβασαν, λεπτό το λεπτό, το αγωνιστικό "θερμόμετρο". Κυρίαρχα ήταν τα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την εργατιά ενότητα και πάλη", "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μ' αγώνες μαζικούς θ' ανατραπεί", "Στο δρόμο θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός, ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ θερμός", "ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική" και άλλα.

Η συγκέντρωση "άνοιξε" με χαιρετισμό του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκου,ο οποίος αναφέρθηκε στη λιτότητα που συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου,στην οποία υπογραμμίστηκε - μέσα απ' έναν ζωντανό διάλογο με τους συγκεντρωμένους - η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αποχώρησης από τον "κοινωνικό διάλογο", διεκδίκησης και συσπείρωσης εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, επαγγελματοβιοτεχνών. (Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία σε άλλη σελίδα).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,στην ομιλία του, πρότεινε να προστεθεί στα κριτήρια για την "οικονομική σύγκλιση" αυτό της μείωσης της ανεργίας, αναδεικνύοντας την άποψη ότι η "σύγκλιση" μπορεί να έχει - υπό προϋποθέσεις - και θετικά αποτελέσματα! Κάλεσε σε συμπόρευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γάλλους και Ιταλούς για την εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς να αποσαφηνίζει, σκόπιμα, ποιο ακριβώς 35ωρο θα πρέπει να διεκδικηθεί, αφού είναι γνωστή η θέση που επανειλημμένα έχει διατυπώσει, ότι η ΓΣΕΕ μπορεί, κάτω από το σλόγκαν του 35ωρου, να συζητήσει ακόμα και τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας! Ζήτησε την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την "αλλαγή" αντιασφαλιστικών διατάξεων του 2084,όχι όμως όλου του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου. Καμία αναφορά δεν έγινε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη,αν και μόλις πριν τρεις μέρες είχε δηλώσει ότι εμμένει στην ολοκλήρωσή του και μάλιστα ως "στρατηγική επιλογή".

Στη συνέχεια μίλησε ο αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης,ο οποίος αναφέρθηκε με έντονες εκφράσεις στην κυβερνητική πολιτική, ιδίως για το ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται αγώνας".

Αναφορά στο 35ωρο έκανε και ο αναπλ. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης,ο οποίος όμως επίσης δε διευκρίνισε τι 35ωρο πρέπει να διεκδικηθεί, παρά μόνο να είναι "χωρίς μείωση αποδοχών". Επίσης τόνισε ότι η απάντηση στην επιπτώσεις του Μάαστριχτ "δε βρίσκεται στην άρνηση της ευρωπαϊκής πορείας",ενώ επίσης δεν αναφέρθηκε στον "κοινωνικό διάλογο",στον οποίο μέχρι στιγμής είναι "μέσα και με τα δυο πόδια", όπως είχε δηλώσει πριν τρεις μέρες.

"Τρέμουν την οργή μας"

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην κοινωνική ασφάλιση και τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου "ή θα δεχτείτε τα μέτρα ή θα τα χάσετε όλα", που τρομοκρατικά επιβάλει η κυβέρνηση, άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου.Ο Δ. Μαυροδόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στην "έκθεση Σπράου" και στις καταστροφικές συνέπειες που σηματοδοτούν οι κατευθύνσεις - προτάσεις της σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι "απορρίπτουμε με αγανάκτηση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τις προτάσεις αυτές" και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δε λέει την αλήθεια για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, για τα χρέη της εργοδοσίας, την εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή κ.ά. Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό και ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις. Επισήμανε ότι αυτοί που επιβουλεύονται την κοινωνική ασφάλιση "δεν είναι αήττητοι, τρέμουν την οργή και το ξέσπασμά μας", ενώ κατέληξε: "Οι συνταξιούχοι δε θα δεχτούν να γίνουν τα άλογα που όταν γεράσουν τα σκοτώνουν".

Βάδισαν αγωνιστικά

Ανάλογη μαζικότητα και μαχητικότητα διέκρινε την πορεία των συγκεντρωμένων προς τη Βουλή, μετά το τέλος των ομιλιών. Η πορεία, η οποία αναπτύχθηκε σε όλη την έκταση της οδού Σταδίου, χαρακτηρίστηκε από την ένταση με την οποία οι εργαζόμενοι διαλάλησαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Κυρίαρχα συνθήματα και στην πορεία ήταν τα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την εργατιά ενότητα και πάλη", "Οι συνταξιούχοι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τους εργάτες αντίσταση και πάλη", "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός".

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης παραδόθηκε από αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε για τη συζήτηση που κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και την αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Μίλησε για "καλοψυχία" που καλούνται να επιδείξουν οι συνδικαλιστές στην εκπροσώπηση των ανέργων και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μια κατάκτηση που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί...

"Μιλάνε" και τα ποσοστά...

Σε πολύ υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο και φτάνοντας σε ορισμένους χώρους δουλιάς ή κλάδους και στο 100%.

Στον Πειραιά τα ποσοστά συμμετοχής σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ κυμάνθηκαν από 80% έως 100%. Για παράδειγμα, "Κολγκέιτ" 80%, ΜΙΝΕΡΒΑ 100%, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ 100%, AEG 100% κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη στα μεγάλα εργοστάσια κυμάνθηκε από 95% - 100%, στην κοινή ωφέλεια από 35% - 80% (ΟΤΕ 35%, ΔΕΗ 70%, Αγροτική Τράπεζα 80% κ.ά.)στο δέρμα 70%, στα εμφιαλωμένα ποτά (παραγωγή - διανομή) 100%, στο μέταλλο 35%...

Στην Πάτρα, στους κλάδους: Οικοδόμοι 85%, μέταλλο 90%, τσαγκαράδες 85%, χειριστές 85%, ιματισμός 10%... Στα εργοστάσια: ΔΟΥΡΟΣ 60%, ΤΙΤΑΝ 85%, ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ 100%, ΑΒΕΞ 100%, ΙΣΠΑΝΙΚΟ 100%, ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ 100%, ΑΜΣΤΕΛ 100%, ΦΡΙΚΟΡΕΞ 100%... Στην κοινή ωφέλεια από 45% έως 80%, ενώ η συμμετοχή στην τετράωρη στάση της ΑΔΕΔΥ κυμάνθηκε από 35% έως 50%.

Στον Βόλο η συμμετοχή σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ κυμάνθηκε από 50% έως 100%. Για παράδειγμα, στη "Χαλυβουργία" 100%, στις ΑΓΕΤ 100%, ΜΕΤΚΑ 50%, ΔΕΗ 90%, τράπεζες 70%...

Στα Γιάννενα απέργησαν: Στους οικοδόμους το 90%, στη Βιομηχανία Ξύλου 90%, στα Χυτήρια 95%, στον ΟΤΕ 90%, στη ΔΕΗ 95%, στον ΠΕΤΣΟ 95%, στις Φαρμακαποθήκες 87%, στην ΕΛΒΙΖ 99%...

Στη Φωκίδα η συμμετοχή ήταν: Στους οικοδόμους 90%, στη ΔΕΗ 85%, στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 90%...

Στον Πύργο η συμμετοχή των εργαζομένων στα κεραμικά ήταν 80%, των οικοδόμων 60%, των οδηγών 30% κλπ. Στο Ρέθυμνο κυμάνθηκε στο 60% - 70%.

Στο Αγρίνιο κυμάνθηκε από 50% έως και 100% σε ορισμένους χώρους. Στο Ηράκλειο από 80 - 100%. Στη Χαλκίδα στον ιδιωτικό τομέα έφτασε στο 90%. Στην Ξάνθη κυμάνθηκε στο 50 - 60%. Στη Ζάκυνθο σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ κυμάνθηκε από 75% έως και 100%

Προσυγκέντρωση - πρόκριμα

Τα ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων προβλήθηκαν με σαφήνεια στην προσυγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε

"Εμείς θα προχωρήσουμε με αγώνες ταξικούς και όχι με διαλόγους "κοινωνικούς"".Αυτή την υπόσχεση έδωσαν χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες που χτες το πρωί αντάμωσαν κάτω από τα ίδια λάβαρα, εκεί στην πλατεία Κάνιγγος, στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και που αποτέλεσε το πρόκριμα για την επιτυχία και της κεντρικής συγκέντρωσης λίγο αργότερα στο Πεδίον του Αρεως.

Από πολύ νωρίς η πλατεία γέμισε ασφυκτικά από ζωντάνια, συνθήματα, πανό. Πρώτα ξεδιπλώθηκε το τεράστιο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής, που έγραφε:"Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις. 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό".

Βροντερό "παρών" έδωσαν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι στοιχισμένοι πίσω απ' το πανό τους, όπου προειδοποιούσαν: "Σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Κάτω τα χέρια απ' το ασφαλιστικό".

Μαχητική ήταν η παρουσία των νέων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, που με τη ζωντάνια τους έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα.

Δυναμική ήταν η παρουσία των ιδιωτικών υπαλλήλων που ζητούσαν "να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη".Των οικοδόμων που το πανό τους έγραφε: "Οχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Απαιτούμε σύνταξη στα 55".Των μεταλλεργατών, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζόμενων στους κλάδους ένδυσης, των φαρμακεργατών και άλλων. Εκεί βρέθηκαν και οι Φιλιππινέζοι εργάτες με το πανό τους, που έγραφε: "Οχι στη "μαύρη" εργασία. Αλλοδαποί και Ελληνες εργάτες ενωμένοι".

Το ψήφισμα

Ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το ψήφισμα που διάβασε εκπρόσωπος της Συντονιστικής και με το οποίο καλούνται "οι πλειοψηφίες των οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και να προχωρήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων".

Επίσης διεκδικούν: Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Θεσμοθέτηση στο δημόσιο, γνήσιων ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επανασύνδεση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα με τα κατώτερα μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ, κατώτερη σύνταξη τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Το επίδομα να είναι το 80% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη, να επιδοτείται μέχρι να βρει δουλιά. Επιδότηση των νέων που ζητάνε για πρώτη φορά δουλιά και δε βρίσκουν.

Καθιέρωση 35ωρου, 7ωρου, πενθήμερου με αύξηση των αποδοχών. Αύξηση στον προϋπολογισμό των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, κατοικία. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των καπιταλιστών.

Οχι στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα, με πλήρη εργασιακά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

- Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής, μετά το τέλος της κεντρικής συγκέντρωσης και της πορείας προς τη Βουλή, επισκέφθηκε τα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή και επέδωσε το ψήφισμα της προσυγκέντρωσης.

Πολυμελής αντιπροσωπεία βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε τους συνδικαλιστές, ενώ ο Στρ. Κόρακας δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει το ψήφισμα στο "σώμα" της Βουλής, με τη μορφή της αναφοράς. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Ορφανός, στην επισήμανση των συνδικαλιστών ότι "για μας είναι κεφαλαιώδες ζήτημα η καταδίκη του στημένου "κοινωνικού διαλόγου"", σημείωσε: "Οι συνδικαλιστές μας έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν απ' τον "διάλογο", αλλά το κόμμα δεν έχει πάρει απόφαση ακόμα".

Η Ελλάδα της δουλιάς μίλησε!

Ο αντεργατικός οδοστρωτήρας δε θα περάσει! Η συντονισμένη επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αποκρουστεί! Τα τερατουργήματα των "εκθέσεων Σπράου" και των εμπνευστών τους, θα μείνουν στα χαρτιά!Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, με τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία και στις μαχητικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σ' όλες τις πόλεις. Ταυτόχρονα έδειξαν το δρόμο για την πιο αποφασιστική, για την πιο συντονισμένη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, απαιτώντας από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες να αποχωρήσουν ΤΩΡΑ από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Το οχτάωρο, η πλήρης απασχόληση, η κοινωνική ασφάλιση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι κατακτήσεις αδιαπραγμάτευτες,διαμήνυσαν και ταυτόχρονα διατράνωσαν την απόφασή τους για την κατοχύρωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας το ίδιο μήνυμα, η ίδια εικόνα, η ίδια εντολή προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Από νωρίς το πρωί στην έδρα της ΓΣΕΕ άρχισαν να φτάνουν τα στοιχεία της επιτυχία της απεργίας, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.Λίγο αργότερα η εικόνα της επιτυχημένης κινητοποίησης ολοκληρώθηκε με τα μηνύματα για τη μαζική συμμετοχή στις κατά τόπους συγκεντρώσεις.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
"Ελπιδοφόρο μήνυμα"

Στην απεργιακή πανεργατική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, παραβρέθηκε ο Χ. Φλωράκης,επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ,ο οποίος μας δήλωσε σχετικά: "Η σημερινή μαζική απεργιακή κινητοποίηση πανελλαδικής έκτασης, πιστεύω ότι αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα του αγώνα των εργαζομένων για το δίκιο. Με μια προϋπόθεση όμως. Η σημερινή μέρα να αποτελέσει την αρχή, την έναρξη εντονότερων αγωνιστικών εκδηλώσεων των εργαζομένων. Είναι η μόνη απάντηση και η εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που βαραίνουν τους εργαζόμενους".

Αναγκαία η κλιμάκωση και ο συντονισμός

Δήλωση του Κώστα Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με δήλωσή του στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση τόνισε: "Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για παραπέρα συσπείρωση, ανάπτυξη των κινητοποιήσεων, ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων, για κλιμάκωση αυτής της προσπάθειας συντονισμού, που γίνεται πολύ καιρό τώρα, μαζί με τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τη νεολαία, που και αυτοί αγωνίζονται ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, που συνολικά προωθεί η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Η γνώμη μας είναι ότι τώρα οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερο στα συνδικάτα, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, να συζητήσουν και να εκτιμήσουν την πορεία των αγώνων τους και να προετοιμαστούν για νέες μεγαλύτερες και δυναμικές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, να απαιτήσουν ακόμη πιο δυναμικά, να αποχωρήσουν τώρα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από τον "κοινωνικό διάλογο" και να δημιουργήσουν με τον αγώνα και την πάλη τους τις προϋποθέσεις για αποφασιστική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να αλλάξει, επιτέλους, η άσχημη κατάσταση που υπάρχει στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υπονομεύουν την ίδια την προοπτική της πάλης. Σ' αυτή την κατεύθυνση και το ΚΚΕ θα συμβάλει και θα βοηθήσει για να αναπτυχθούν και να κλιμακωθούν οι αγώνες των εργαζομένων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ