Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό μαζικό μήνυμα αντίστασης

Δονήθηκε το κέντρο της Αθήνας από τη μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζομένων, οι οποίοι μετέτρεψαν την αγανάκτησή τους σε αγώνα και έστειλαν μήνυμα αντίστασης σε πολλούς αποδέκτες

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες στην απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως,δήλωσαν έμπρακτα με την αγωνιστική παρουσία τους, την απόφασή τους να αντισταθούν στην καταιγιστική επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις τους. Η ανταπόκριση των ανθρώπων του μόχθου στο απεργιακό κάλεσμα επιβεβαίωσε τα αισιόδοξα μηνύματα του τελευταίου διαστήματος, από τις περιοδείες που έγιναν σε όλη τη χώρα. Η αγανάκτηση μετατράπηκε σε αγωνιστικότητα και το μήνυμα της αντίστασης δόθηκε προς "την κυβέρνηση, την πλουτοκρατία και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες", όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Εκεί, απλωμένοι στην Αλεξάνδρας και στην Πατησίων,πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων,οι εργαζόμενοι από τα εργοστάσια, οι οικοδόμοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εμποροϋπάλληλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, γυναίκες, άνδρες και νέοι, φοιτητές. Την παρουσία διάφορων χώρων από ομοσπονδίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού, αλλά και σωματείων, πιστοποιούσαν τα δεκάδες πανό, που υψώθηκαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Αισθητή ήταν και η παρουσία πολλών φοιτητικών συλλόγων, των αδιόριστων εκπαιδευτικών και άλλων.

Στο πλευρό των εργαζομένων της Αθήνας βρέθηκαν ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικα, Ορ. Κολοζώφ και Κ. Παρασκευά.Παραβρέθηκαν επίσης βουλευτές άλλων κομμάτων, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και ο πρόεδρος του ΑΚΟΑ, Γ. Μπανιάς.

Τα συνθήματα που βροντοφώναξαν χιλιάδες φωνές, δόνησαν την ατμόσφαιρα και ανέβασαν, λεπτό το λεπτό, το αγωνιστικό "θερμόμετρο". Κυρίαρχα ήταν τα "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την εργατιά ενότητα και πάλη", "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μ' αγώνες μαζικούς θ' ανατραπεί", "Στο δρόμο θα σπάσει ο εκσυγχρονισμός, ετούτος ο χειμώνας θα 'ναι πολύ θερμός", "ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική" και άλλα.

Η συγκέντρωση "άνοιξε" με χαιρετισμό του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκου,ο οποίος αναφέρθηκε στη λιτότητα που συρρικνώνει το εισόδημα των εργαζομένων.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκου,στην οποία υπογραμμίστηκε - μέσα απ' έναν ζωντανό διάλογο με τους συγκεντρωμένους - η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, αποχώρησης από τον "κοινωνικό διάλογο", διεκδίκησης και συσπείρωσης εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών, επαγγελματοβιοτεχνών. (Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία σε άλλη σελίδα).

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,στην ομιλία του, πρότεινε να προστεθεί στα κριτήρια για την "οικονομική σύγκλιση" αυτό της μείωσης της ανεργίας, αναδεικνύοντας την άποψη ότι η "σύγκλιση" μπορεί να έχει - υπό προϋποθέσεις - και θετικά αποτελέσματα! Κάλεσε σε συμπόρευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γάλλους και Ιταλούς για την εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς να αποσαφηνίζει, σκόπιμα, ποιο ακριβώς 35ωρο θα πρέπει να διεκδικηθεί, αφού είναι γνωστή η θέση που επανειλημμένα έχει διατυπώσει, ότι η ΓΣΕΕ μπορεί, κάτω από το σλόγκαν του 35ωρου, να συζητήσει ακόμα και τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας! Ζήτησε την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για την "αλλαγή" αντιασφαλιστικών διατάξεων του 2084,όχι όμως όλου του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου. Καμία αναφορά δεν έγινε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη,αν και μόλις πριν τρεις μέρες είχε δηλώσει ότι εμμένει στην ολοκλήρωσή του και μάλιστα ως "στρατηγική επιλογή".

Στη συνέχεια μίλησε ο αναπλ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης,ο οποίος αναφέρθηκε με έντονες εκφράσεις στην κυβερνητική πολιτική, ιδίως για το ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται αγώνας".

Αναφορά στο 35ωρο έκανε και ο αναπλ. γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Α. Καλύβης,ο οποίος όμως επίσης δε διευκρίνισε τι 35ωρο πρέπει να διεκδικηθεί, παρά μόνο να είναι "χωρίς μείωση αποδοχών". Επίσης τόνισε ότι η απάντηση στην επιπτώσεις του Μάαστριχτ "δε βρίσκεται στην άρνηση της ευρωπαϊκής πορείας",ενώ επίσης δεν αναφέρθηκε στον "κοινωνικό διάλογο",στον οποίο μέχρι στιγμής είναι "μέσα και με τα δυο πόδια", όπως είχε δηλώσει πριν τρεις μέρες.

"Τρέμουν την οργή μας"

Οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην κοινωνική ασφάλιση και τα εκβιαστικά διλήμματα τύπου "ή θα δεχτείτε τα μέτρα ή θα τα χάσετε όλα", που τρομοκρατικά επιβάλει η κυβέρνηση, άσκησε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ, Δ. Μαυροδόγλου.Ο Δ. Μαυροδόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στην "έκθεση Σπράου" και στις καταστροφικές συνέπειες που σηματοδοτούν οι κατευθύνσεις - προτάσεις της σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι "απορρίπτουμε με αγανάκτηση, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τις προτάσεις αυτές" και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δε λέει την αλήθεια για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, για τα χρέη της εργοδοσίας, την εισφοροδιαφυγή, εισφοροκλοπή κ.ά. Τόνισε ακόμα ότι το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πολιτικό και ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις. Επισήμανε ότι αυτοί που επιβουλεύονται την κοινωνική ασφάλιση "δεν είναι αήττητοι, τρέμουν την οργή και το ξέσπασμά μας", ενώ κατέληξε: "Οι συνταξιούχοι δε θα δεχτούν να γίνουν τα άλογα που όταν γεράσουν τα σκοτώνουν".

Βάδισαν αγωνιστικά

Ανάλογη μαζικότητα και μαχητικότητα διέκρινε την πορεία των συγκεντρωμένων προς τη Βουλή, μετά το τέλος των ομιλιών. Η πορεία, η οποία αναπτύχθηκε σε όλη την έκταση της οδού Σταδίου, χαρακτηρίστηκε από την ένταση με την οποία οι εργαζόμενοι διαλάλησαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική. Κυρίαρχα συνθήματα και στην πορεία ήταν τα: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την εργατιά ενότητα και πάλη", "Οι συνταξιούχοι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με τους εργάτες αντίσταση και πάλη", "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός".

Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης παραδόθηκε από αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος είπε ότι ενημερώθηκε για τη συζήτηση που κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου και την αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας. Μίλησε για "καλοψυχία" που καλούνται να επιδείξουν οι συνδικαλιστές στην εκπροσώπηση των ανέργων και κατέληξε σημειώνοντας ότι ο "κοινωνικός διάλογος" είναι μια κατάκτηση που δεν πρέπει να υποβαθμιστεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γύρισαν την πλάτη στους εργατοπατέρες, πήγαν με το ΠΑΜΕ (2002-05-02 00:00:00.0)
Χιλιάδες ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα (2000-12-08 00:00:00.0)
Βροντερό «όχι» από την εργατική τάξη (2000-10-11 00:00:00.0)
"Στο ίδιο έργο θεατές"... (1998-12-08 00:00:00.0)
Εμμονή σε "35ωρο" - μαϊμού (1997-11-01 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης εργαζόμενοι και συνδικάτα (1997-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ