Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Σαρώθηκαν οι απεργοσπαστικές προσπάθειες

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που τους επιφυλάσσει ένα μελανό μέλλον, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στη 24ωρη πανελλαδική απεργία. Η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, παρά τις προκλητικές επεμβάσεις της εργοδοσίας σε διάφορους χώρους, αλλά και της ΠΑΣΚΕ (!) σε άλλους.

Τέτοιες επεμβάσεις υπήρξαν στο πολυκατάστημα "Πράκτικερ" και στον "Παυλίδη",ενώ στο πολυκατάστημα "Μουστάκη" ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που κλήθηκαν από την εργοδοσία να "προστατεύσουν" (!) τους εργαζόμενους από τους απεργούς, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν κάτω από τη δυναμική στάση των συγκεντρωμένων. Στο νοσοκομείο του Ρίο, ρόλο απεργοσπάστη έπαιξε η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ).

Ομως, όλες αυτές οι άθλιες μεθοδεύσεις έπεσαν στο κενό, καθώς οι εργαζόμενοι της Πάτρας απήργησαν και συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο. Πρωτοπόροι σε συμμετοχή, αλλά και παλμό ήταν οι εργαζόμενοι που ανήκουν στα 17 Σωματεία της πόλης, που συσπειρώνονται, διεκδικούν και αντιστέκονται. Αυτό φάνηκε στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσαν τα σωματεία αυτά, όπου εγκρίθηκε ψήφισμα ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και έγινε έκκληση στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι με ανάλογα συνθήματα πορεύτηκαν προς το Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε η συγκέντρωση, η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.Εντονη ήταν η παρουσία της νεολαίας. Στην ομιλία του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΠ, Β. Κίκινας,αν και σημείωσε πως για τους εργαζόμενους "ο κόμπος έφθασε στο χτένι", επέρριψε τις ευθύνες σε ...αόρατα "μεγάλα συμφέροντα" και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε "αναδιανομή του εισοδήματος σε όφελος των εργαζομένων", ώστε να αποφευχτεί ο "κοινωνικός διχασμός", τονίζοντας πως τέτοιες είναι οι προτάσεις που προωθεί το ΕΚΠ στον "κοινωνικό διάλογο". Στο ίδιο περίπου κλίμα, μίλησε και ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Π. Φιλιππάτος.Η πρόεδρος της ΜΙΣΚΟ Ν. Πεταλά εξέφρασε την αντίθεσή της στον "κοινωνικό διάλογο", που ξεχαρβαλώνει επιχειρήσεις και βυθίζει την περιοχή στην ανεργία.

Τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο, η οποία "βάζει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΠ σε ευθύνη να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις", εξήρε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, προσθέτοντας πως "οι εργάτες θέλουν και μπορούν".Αναφέρθηκε στη λαίλαπα μέτρων εναντίον των εργαζομένων, σημειώνοντας πως "θα έχει ιστορικές ευθύνες όποιο όργανο ή συνδικαλιστής τολμήσει να συναινέσει να γίνουν οι εργασιακοί χώροι "σύγχρονα Νταχάου", γιατί οι εργαζόμενοι γρήγορα θα τους σαρώσουν". Ο Α. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην εφαρμοστούν τα ΤΣΑ που θα σαρώσουν τις εργασιακές σχέσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στο νομάρχη, τον δήμαρχο και την πλειοψηφία του ΕΚΠ που τα προωθούν. Τέλος, κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο".

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στη Νομαρχία Αχαϊας.

Πύργος

Μαχητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Πύργου στην απεργία. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία συνταξιούχων και οικοδόμων στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς τη Νομαρχία Ηλείας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Ζάκυνθος

Η καλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στη Ζάκυνθο. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Τα ποσοστά συμμετοχής (Τράπεζες 90%, Κοινή Ωφέλεια 98%, Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών 100%, Εμποροι 75%) δίνουν μια εικόνα της επιτυχίας της απεργίας. Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΖ Δ. Σιγούρος, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεση των εργαζόμενων στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και κάλεσε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο". Στη συνέχεια, έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους που κατέληξε στη Νομαρχία για να επιδοθεί ψήφισμα, το οποίο δεν παρέλαβε ο νομάρχης, επειδή έλειπε λόγω "ανειλημμένων υποχρεώσεων".

Κόρινθος

Μια από τις πιο μαζικές συγκεντρώσεις έγινε στην Κόρινθο με τη συμμετοχή εργαζομένων από χώρους δουλιάς που μέχρι τώρα δεν είχαν ξανασυμμετάσχει. Εγινε συγκέντρωση και πορεία προς τη Νομαρχία Κορινθίας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Αγρίνιο

Δυναμική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του Αγρινίου στην απεργία. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον ιματισμό, τους καπνεργάτες, τη βιοτεχνία "Φλόρα", οικοδόμοι και τα εργοτάξια Ευήνου και Ακτίου - Πρέβεζας. Στη συνέχεια, έγινε πορεία από το Εργατικό Κέντρο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ