Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστικά "μποφόρ" στα νησιά

Με μαζική συμμετοχή και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν χτες συγκεντρώσεις εργαζομένων που διοργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων και Λασιθίου. Οι συγκεντρώσεις που έγιναν ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, ενώ η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε συνολικά στο νησί στο 75% έως 100%!

Στο Ηράκλειο παρά τη βροχή, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, όπου έγιναν ομιλίες και βγήκε ψήφισμα, στο οποίο όμως δε θέλησαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ να αναφέρουν τίποτα περί "κοινωνικού διαλόγου". Η ΕΣΑΚ είχε ζητήσει να μπει κάλεσμα στο ψήφισμα προς της ΓΣΕΕ να αποσυρθεί από τον "κοινωνικό διάλογο".

Οι συγκεντρωμένοι, στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη του Ηρακλείου και επέδωσαν το ψήφισμα στον Περιφερειάρχη. Προσπάθεια να μην αναφερθεί στο ψήφισμα η απαίτηση της απόσυρσης της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" έκαναν και οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.Αντίθετα, τα ψηφίσματα των Εργατικών Κέντρων Χανίων και Λασιθίου το είχαν σαν πρώτο αίτημα. Κάτι που οι εργαζόμενοι εκεί το χαιρέτισαν με ενθουσιασμό.

ΣτηΛέσβο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Λέσβου. Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, για να προστατέψουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

Η συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο στις 10 το πρωί και χαρακτηρίστηκε η πιο μαζική των τελευταίων χρόνων, στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στη Νομαρχία όπου επέδωσαν το ψήφισμα.

Στην ομιλία του ο Θ. Τσαγκαρέλλης,πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική που τη χαρακτήρισε τη χειρότερη που γνώρισαν οι εργαζόμενοι και τους κάλεσε να βάλουν φραγμό με τον αγώνα τους σ' αυτήν. "Αν την αφήσουμε να περάσει - τόνισε - τότε κατακτήσεις και δικαιώματα που με πολύχρονους αγώνες και αίμα έχουμε πετύχει, θα χαθούν". Ακόμα, ζήτησε να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο" η ΓΣΕΕ και τόνισε την αντίθεση των εργαζομένων του τόπου στο νομοσχέδιο"Καποδίστριας".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα Παρασκευά Γεωργούλα,ο Λ. Χατζηπαυλής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Στ. Σκοπελίτης και ο γγ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μ. Αψόκαρδος.

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης διαπιστώνεται ότι "οι εργαζόμενοι ζουν τον τελευταίο καιρό την πιο σφοδρή αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση από πλευράς κυβέρνησης, βιομηχάνων και πολυεθνικού κεφαλαίου", επισημαίνεται ότι "η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, καθώς και όσοι συμπορεύονται μ' αυτήν, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης". Επιρρίπτονται ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που "αντί να εντείνει την πάλη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και να συμβάλει στην απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου, σύρεται στον "κοινωνικό διάλογο", δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους".

Ακόμα, καλείται η ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο", να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να τους "ενεργοποιήσει, με στόχο ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης, που θα εκφραστεί με την κλιμάκωση των αγώνων για τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα του λαού". Τέλος, εκφράζεται η απόφαση για συνέχιση του αγώνα και για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων, μέτρα για την ανεργία, διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, να μη συνενωθούν αναγκαστικά οι κοινότητες, προστασία της κοινωνικής ασφάλισης και μιας σειράς ακόμα οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Στην Κέρκυρα

Παρά τη βροχή, εκατοντάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας. Μάλιστα, θεωρείται η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση εργαζομένων των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκειά της οι εργαζόμενοι εξέφρασαν με μαχητικό πνεύμα την έντονη αντίθεσή τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυεθνικών, καταδικάζοντας ταυτόχρονα και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που έχει συμβιβαστεί με αυτά τα σχέδια.

Στο τέλος της συγκέντρωσης οι εργαζόμενοι απέρριψαν το ψήφισμα που κατέθεσε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και ενέκριναν ψήφισμα, μέσα από το οποίο απαιτούν να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από τον λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο".

Στη Λευκάδα

Με τη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων οι εργαζόμενοι της Λευκάδας βροντοφώναξαν στην πλατεία Κ. Μηνά τη θέλησή τους να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Είπαν "όχι" στο"διάλογο" - απάτη και ζήτησαν από τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει. Τέλος, απαίτησαν ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα που περιλάμβανε τα παραπάνω καθώς και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τοπικά προβλήματα.

Στην Κω

Την επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και εργοδότες εναντίον της εργατικής τάξης και γενικότερα του λαού της χώρας, καταδίκασαν και οι εργαζόμενοι της Κω στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης καταδικάζεται η "πολιτική παροχών και ασυδοσίας που ασκείται για τους λίγους", πολιτική που "απειλεί την ειρήνη στον τόπο, επιχειρεί να ξηλώσει σημαντικές κατακτήσεις και δικαιώματα και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία". Ακόμα καταγγέλλεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που "αντί να παίξει τον ταξικό της ρόλο, να χαράξει αγωνιστική γραμμή με διεκδικητικό πλαίσιο στην κατεύθυνση βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων, παίρνει μέρος στο "διάλογο" της απάτης και υποστηρίζει τις αντιλαϊκές προθέσεις εργοδοτών και κυβέρνησης".

Στο ψήφισμα τονίζεται η απόφαση των εργαζομένων να υπερασπιστούν την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δημόσια περιουσία, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους συνολικά. Απαιτείται να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" και να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας: Ουσιαστικές αυξήσεις, δίκαιο φορολογικό σύστημα, μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και για την ανακούφιση των ανέργων, ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού, σύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ του ανειδίκευτου εργάτη κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ