Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προσυγκέντρωση - πρόκριμα

Τα ουσιαστικά αιτήματα των εργαζομένων προβλήθηκαν με σαφήνεια στην προσυγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε

"Εμείς θα προχωρήσουμε με αγώνες ταξικούς και όχι με διαλόγους "κοινωνικούς"".Αυτή την υπόσχεση έδωσαν χιλιάδες εργάτες, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες που χτες το πρωί αντάμωσαν κάτω από τα ίδια λάβαρα, εκεί στην πλατεία Κάνιγγος, στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και που αποτέλεσε το πρόκριμα για την επιτυχία και της κεντρικής συγκέντρωσης λίγο αργότερα στο Πεδίον του Αρεως.

Από πολύ νωρίς η πλατεία γέμισε ασφυκτικά από ζωντάνια, συνθήματα, πανό. Πρώτα ξεδιπλώθηκε το τεράστιο πανό της Συντονιστικής Επιτροπής, που έγραφε:"Απαιτούμε ουσιαστικές αυξήσεις. 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό".

Βροντερό "παρών" έδωσαν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι στοιχισμένοι πίσω απ' το πανό τους, όπου προειδοποιούσαν: "Σπέρνουν ανέμους θα θερίσουν θύελλες. Κάτω τα χέρια απ' το ασφαλιστικό".

Μαχητική ήταν η παρουσία των νέων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, που με τη ζωντάνια τους έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα.

Δυναμική ήταν η παρουσία των ιδιωτικών υπαλλήλων που ζητούσαν "να αποχωρήσει τώρα η ΓΣΕΕ απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη".Των οικοδόμων που το πανό τους έγραφε: "Οχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Απαιτούμε σύνταξη στα 55".Των μεταλλεργατών, των εμποροϋπαλλήλων, των εργαζόμενων στους κλάδους ένδυσης, των φαρμακεργατών και άλλων. Εκεί βρέθηκαν και οι Φιλιππινέζοι εργάτες με το πανό τους, που έγραφε: "Οχι στη "μαύρη" εργασία. Αλλοδαποί και Ελληνες εργάτες ενωμένοι".

Το ψήφισμα

Ομόφωνα οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το ψήφισμα που διάβασε εκπρόσωπος της Συντονιστικής και με το οποίο καλούνται "οι πλειοψηφίες των οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αποχωρήσουν απ' τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και να προχωρήσουν στην κλιμάκωση των αγώνων".

Επίσης διεκδικούν: Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Θεσμοθέτηση στο δημόσιο, γνήσιων ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επανασύνδεση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα με τα κατώτερα μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ, κατώτερη σύνταξη τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Το επίδομα να είναι το 80% του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη, να επιδοτείται μέχρι να βρει δουλιά. Επιδότηση των νέων που ζητάνε για πρώτη φορά δουλιά και δε βρίσκουν.

Καθιέρωση 35ωρου, 7ωρου, πενθήμερου με αύξηση των αποδοχών. Αύξηση στον προϋπολογισμό των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, κατοικία. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση. Αφορολόγητο το όριο φτώχειας της ΕΣΥΕ και οι καθαρές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των καπιταλιστών.

Οχι στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δημοκρατικό υπαλληλικό κώδικα, με πλήρη εργασιακά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα.

- Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής, μετά το τέλος της κεντρικής συγκέντρωσης και της πορείας προς τη Βουλή, επισκέφθηκε τα γραφεία των κομμάτων στη Βουλή και επέδωσε το ψήφισμα της προσυγκέντρωσης.

Πολυμελής αντιπροσωπεία βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε τους συνδικαλιστές, ενώ ο Στρ. Κόρακας δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει το ψήφισμα στο "σώμα" της Βουλής, με τη μορφή της αναφοράς. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Ορφανός, στην επισήμανση των συνδικαλιστών ότι "για μας είναι κεφαλαιώδες ζήτημα η καταδίκη του στημένου "κοινωνικού διαλόγου"", σημείωσε: "Οι συνδικαλιστές μας έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν απ' τον "διάλογο", αλλά το κόμμα δεν έχει πάρει απόφαση ακόμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι στόχοι μέσα από τα ψηφίσματα (1997-12-19 00:00:00.0)
Αποχωρήστε ΤΩΡΑ! (1997-10-25 00:00:00.0)
Στους δρόμους από αύριο οι συνταξιούχοι (1997-10-15 00:00:00.0)
Δε θα περάσει ο ψευτοδιάλογος (1997-04-18 00:00:00.0)
Μαχητικά στον αγώνα για πραγματικές αυξήσεις (1996-03-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ανάτασης (1996-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ