Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ξεπεράστηκαν και οι προσδοκίες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πρωτόγνωρη για τα τελευταία χρόνια σε μαζικότητα ήταν η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη.

Παρά το ότι δεν έγινε ανάλογη προσπάθεια κινητοποίησης από την πλειοψηφία της ηγεσίας του ΕΚΘ, τα πρωτοβάθμια σωματεία απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν, να έχουν δράση και να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική διεκδικητική κατεύθυνση. Η μεγαλειώδης συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και κυρίως στην απεργία, έδειξε τη διάθεσή του να συμμετέχει σε νέους πιο αποφασιστικούς αγώνες για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα, διαψεύδοντας έτσι όσους επικαλούνται ως πρόσχημα την αδράνεια και την απάθεια των εργαζομένων.

Η απεργία στους μαζικότερους χώρους δουλιάς της Θεσσαλονίκης (εργοστάσια και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα), ξεπέρασε το 80% και σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100%.

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη ΣΙΓΚ,στην ΕΚΟ όπου είχαν 4ωρη στάση εργασίας, στον Ευθυμιάδη, στη ΒΑΛΚΑΝ, στο Χαλυβουργείο, στον ΤΙΤΑΝΑ,στην ΑΜΣΤΕΛ,στην ΕΛΛΕΝΙΤ,στη ΜΙΝΕΡΒΑ,στην ΗΛΙΟΣ ΤΕΝ ΚΑΤΕ,στην ΗΒΗ,στη ΔΕΗ,στην ΕΘΝΙΚΗ και στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης.Καθολική ήταν και η συμμετοχή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στις στάσεις εργασίας που κήρυξε το Σωματείο. Σε μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή και στους χώρους του δέρματος,του μετάλλου και φυσικά των οικοδόμων.

Οι προσυγκεντρώσεις

Μαζικές και μαχητικές ήταν οι προσυγκεντρώσεις που είχαν καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων,οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ.Στις 9 το πρωί εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου όπου ήταν η προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων Σωματείων. Την ίδια ώρα στο χώρο της Καμάρας μαζεύονταν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης και στην Πλατεία Χημείου οι φοιτητές Φυσικού, Βιολογικού, Εικαστικού, Παιδαγωγικού και οι Οικότροφοι των Εστιών του ΑΠΘ. Λίγο μετά τις 9.30 με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα κατευθύνθηκαν στο χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης, έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συγκέντρωση

"Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή μ' αγώνες ταξικούς θ' ανατραπεί". Με αυτό το σύνθημα υποδέχτηκαν στο βήμα τον Πρόεδρο του ΕΚΘ οι χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας και μια προειδοποίηση για τη στάση της ηγεσίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Ο Π. Αβραμόπουλος αν και χρησιμοποίησε αγωνιστική φρασεολογία και παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, δε θέλησε να πει και πολλά για τις αιτίες και τους στόχους της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στο βήμα ανέβηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) Δ. Κίτσιος,ο οποίος προειδοποίησε πως οι εργαζόμενοι δε θα επιτρέψουν την εφαρμογή των αντεργατικών κατευθύνσεων.

Τον παλμό και τις ανησυχίες των εργαζομένων άγγιξε ο Θ. Κυριακίδης,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διοίκησης του ΕΚΘ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τα επιτελεία της για την ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. "Δε μας πείθετε - τόνισε - ότι εσείς που είστε υπεύθυνοι για την καταλήστευση των Ταμείων και των αποθεματικών του ΙΚΑ, ενδιαφέρεστε ειλικρινά για το μέλλον τους και το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Θέλετε να πιστέψουμε ότι μπορείτε εσείς ο λύκος να φυλάξετε τα πρόβατα. Την ασφάλισή μας την παραλάβαμε από τους αγωνιστές πατεράδες και παππούδες μας και θα αγωνιστούμε για να την κρατήσουμε, θα την υπερασπιστούμε και θα την παραδώσουμε στα παιδιά μας".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Θ. Κυριακίδης απάντησε και στα περί νέων θέσεων εργασίας. "Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία ξεπέρασε το 17%, παραδοσιακοί κλάδοι που έσφυζαν από ζωή έμειναν οι μισοί στην πόλη μας, η GOOD YEAR έκλεισε και πέταξε στο δρόμο 350 εργαζόμενους και η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση. Και έρχεστε σήμερα και μιλάτε για θυσίες για να έχουμε δουλιά".

"Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", διαδήλωναν κάτω από την εξέδρα οι χιλιάδες εργαζόμενοι και οι νέοι. Και λίγο μετά όταν ο ομιλητής καλούσε την πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ να αποχωρήσουν από τον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη που θέτει σε αμφισβήτηση τα κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι συμπλήρωναν πως "οι πράσινοι διάλογοι οι κοινωνικοί, του Μάαστριχτ είναι εντολή".

Η πορεία

Τα πανό υψώθηκαν στα χέρια των εργαζομένων και η πορεία ξεκίνησε:

"Δε θα περάσει η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης",έστελνε σαφές το μήνυμα το Συνδικάτο Οικοδόμων. "Οχι στο ενοίκιο και την ιδιωτικοποίηση των ΕΣΤΙΩΝ", διαδήλωναν οι οικότροφοι φοιτητές μαζί με τους συναδέλφους τους και όλοι μαζί κατήγγειλαν το νέο νόμο Αρσένη που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. "Οχι στην κατάργηση των παραρτημάτων του ΙΓΜΕ. Ναι στην αποκέντρωση για ανάπτυξη της περιφέρειας", ήταν το σύνθημα των εργαζομένων του ΙΓΜΕ. "Αυξήσεις στις συντάξεις πείνας", διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι. "Οχι στις εισαγωγές υποδημάτων και δερμάτινων ειδών", διαδήλωναν οι εργαζόμενοι του κλάδου Δέρματος. Εκεί ήταν και οι απολυμένοι εργαζόμενοι της GOOD YEAR και οι εργαζόμενοι στο Ασυλο του Παιδιού που βρίσκονται σε 4ωρη απεργιακή κινητοποίηση, επίσης οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με το δικό τους πανό να απαιτεί "κάτω τα χέρια από το 8ωρο", οι εργαζόμενοι του δήμου και οι εκπαιδευτικοί.

Με συνθήματα όπως "Μια φωνή, μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά", "φόροι στους βιομήχανους και όχι στο λαό", "δώστε λεφτά για την παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη", οι χιλιάδες εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ