Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε Μακεδονία - Θράκη

Στη Νάουσα καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των οικοδόμων και των εργαζομένων στα κλωστοϋφαντουργεία της περιοχής με εξαίρεση την επιχείρηση"Βαρβαρέσου", όπου ασκήθηκε ιδιαίτερη τρομοκρατία. Με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία απάντησαν οι εργαζόμενοι του Β' Εργοστασίου των κλωστηρίων ΝΑΟΥΣΑΣ στην προκλητική τακτική προέδρου και γραμματέα του Σωματείου, οι οποίοι καλούσαν τους συναδέλφους τους να μην απεργήσουν! Οι εργαζόμενοι αγνόησαν τους δύο "συνδικαλιστές" από τους οποίους ο ένας είναι και εκλεγμένος στην Ομοσπονδία του κλάδου.

Αίτημα των εκατοντάδων εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο ήταν να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο", ενώ ομόφωνα καταγγέλθηκαν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ανάλογη ήταν η συμμετοχή και στη Βέροια.

Πιερία

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και στην Κατερίνη τα ποσοστά απεργίας. Οι οικοδόμοι "έσπασαν" το 70%, ενώ δε δούλεψε καμία από τις μεγάλες βιοτεχνίες του νομού. Το 100% άγγιξε η συμμετοχή στην "Κατερίνα", που απασχολεί 450 κυρίως εργαζόμενες, στην "Πέιτον", στη ΒΙΟΣΥΛΕΚΤ και στην "Κόρταγκ". Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο προκλητικά η διοίκηση δεν επέτρεψε να πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ.

Καβάλα

"Αυτά που με αγώνες σκληρούς έχουμε χτίσει, κανένας Σπράος δεν θα ταγκρεμίσει", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη συγκέντρωση και την πορεία των εργαζομένων στην Καβάλα. Τα ποσοστά της απεργίας κυμάνθηκαν ως εξής: Στον ΟΤΕ 70%, στη ΔΕΗ 70%, 100% στις 9 από τις 11 τράπεζες, με εξαίρεση τις Πίστεως και Εργασίας. Τα πετρέλαια NAPC λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας, ανάλογη ήταν η συμμετοχή και στους άλλους εργασιακούς κλάδους. Στη συγκέντρωση, κάτω από απαίτηση των διαδηλωτών, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αναγκάστηκε να συμπεριλάβει στο ψήφισμά της το αίτημα να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο".

Ροδόπη

Παρά τις προσπάθειες της ΠΑΣΚΕ να σαμποτάρει την απεργία στα εργοστάσια του νομού, εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν αγωνιστικό "παρών" και στην απεργιακή συγκέντρωση. Το 90% έφτασε η συμμετοχή των εργαζομένων στην ΕΛΙΝΑ, τη βιομηχανία χαρτιού, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και στην ΑΛΦΙΝ, βιομηχανία μετάλλου. "Παρών" αγωνιστικό έδωσαν και οι 50 εργαζόμενοι των "Βαφείων Νικολαϊδη" που εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Εβρος

Απάντηση στον πρόεδρο του ΕΚ Αλεξανδρούπολης και την ομάδα του, που λειτουργούν ως υπεργολάβοι της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, έδωσαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της πόλης. Απαίτησαν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, βελτίωση αποδοχών, να αποχωρήσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ από το "διάλογο".

Σέρρες

Η μεγάλη συμμετοχή των γυναικών ήταν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης στο Εργατικό Κέντρο. Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, των οικοδόμων, των χειριστών μηχανημάτων και των εργαζομένων στις βιοτεχνίες. Για πρώτη φορά η πλειοψηφία του ΕΚ δέχτηκε και ενέκρινε ψήφισμα συμπαράστασης στους δικαζόμενους αγρότες του νομού. Αρνήθηκε όμως να γίνει πορεία προς τα δικαστήρια της πόλης, που χτες περίμεναν να δικαστούν 97 αγρότες.

"Παρών" αγωνιστικό έδωσαν και οι 65 εργαζόμενες της βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων OLI ROSE, που παραμένουν απλήρωτες από το Μάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς προηγούμενο οι συγκεντρώσεις (2002-04-19 00:00:00.0)
Στους χώρους δουλιάς δόθηκε η πρώτη μάχη (2002-04-04 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρο μήνυμα πάλης (2000-12-08 00:00:00.0)
Δυναμικό "παρών" (1997-12-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικά "μποφόρ" στα νησιά (1997-10-24 00:00:00.0)
Απεργία και συγκέντρωση στην Πάτρα (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ