Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΤΡΑ
Δυναμικό "παρών"

Παρά την πολύμορφη τρομοκρατία και τις απεργοσπαστικές κινήσεις οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμά τους

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμικό "παρών" στην 24ωρη απεργία έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Πάτρας. Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και την πολύμορφη τρομοκρατία που άσκησαν εργοδοτικοί αλλά και επίσημοι μηχανισμοί. Χαρακτηριστική ήταν η ενέργεια του Νομάρχη Αχαϊας Στάθη Αθανασόπουλου - Σερέτη, ο οποίος προπηλάκισε (!) μέλη της Απεργιακής Επιτροπής που καλούσαν τους εργαζόμενους της Νομαρχίας να συμμετάσχουν στην απεργία. Σχολιάζοντας την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, ο Αντώνης Ταβουλάρης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, τόνισε: "Καταδικάζουμε την ενέργεια του νομάρχη, ο οποίος λειτούργησε ως απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και όχι ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των Πατρινών. Είναι βέβαιο πως οι εργαζόμενοι της Πάτρας θα κρίνουν αυτή την ενέργεια και θα την "ανταμείψουν" κατάλληλα στις ερχόμενες εκλογές. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι τοποτηρητές της κυβέρνησης πως τέτοιες ενέργειες δεν τρομοκρατούν τους εργαζόμενους. Αντίθετα τους οπλίζουν με πείσμα να συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα".

Παρά τις απόπειρες τρομοκρατίας, η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα στους κλάδους και τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη παρέμβαση οι ταξικές δυνάμεις της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ από το πρωί πολλοί συνδικαλιστές περιόδευαν σε χώρους δουλιάς και περιφρουρούσαν την απεργία, η πλειοψηφία του ΕΚΠ περίμενε στη ζεστασιά των γραφείων της να συγκεντρωθούν απέξω οι εργαζόμενοι για να εκφωνήσει ένα πανηγυριώτικο λόγο. Επίσης, στελέχη της ΠΑΣΚΕ στον "ΤΙΤΑΝΑ" καταψήφιζαν την απεργία και καλούσαν τους εργαζόμενους να γίνουν απεργοσπάστες και να στείλουν απλώς το ΔΣ ως εκπρόσωπό τους στη συγκέντρωση!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που πραγματοποίησε η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών, που στη συνέχεια πορεύτηκε προς το ΕΚΠ. Στη συγκέντρωση μίλησε ο γραμματέας του ΕΚΠ Φ. Νιάρος,ο οποίος έκανε μια "άσφαιρη" αναφορά στα προβλήματα των εργαζόμενων. Στη συνέχεια η εκπρόσωπος του ΣΕΑΜ παρουσίασε ως κύριο αντίπαλο του εργατικού κινήματος την... ΕΣΑΚ (!), σε μια προσπάθεια να καλύψει τις ευθύνες της πλειοψηφίας του ΕΚΠ και της ΓΣΕΕ.

"Η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων είναι ένα αγωνιστικό μήνυμα και μας βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες για τους εργατικούς αγώνες που έρχονται", τόνισε ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ. Πρόσθεσε πως απέναντι στο όραμα μιας Ελλάδας του Σημίτη και του Σπράου, που καθημερινά εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και μεγαλώνουν τη στρατιά των ανέργων, οι εργαζόμενοι αντιπαραβάλλουν μια Ελλάδα της δουλιάς και της κοινωνικής προκοπής. Ο Α. Αντωνόπουλος κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την "προδοσία" των συνδικαλιστικών ηγεσιών που υπέγραψαν το κατάπτυστο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης" και κάλεσε τους εργαζόμενους να το ανατρέψουν με την πάλη τους, συμμετέχοντας σε ένα ισχυρό αντιμονοπωλιακό πανεργατικό μέτωπο.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και παρέδωσαν ψήφισμα στη Νομαρχία Αχαϊας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ