Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια φωνή και μια γροθιά

Μαχητική η παρουσία των φοιτητών και μαθητών στη χτεσινή κινητοποίηση

"Φοιτητές εργατιά - μια φωνή και μια γροθιά".Το σύνθημα αυτό έγινε πραγματικότητα για άλλη μια φορά χτες στην πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική συγκέντρωση. Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ένωσαν τη φωνή τους μαζί με τους εργαζόμενους και απαίτησαν 15% για την παιδεία, απόσυρση του νόμου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Από νωρίς χτες το πρωί οι μαθητές, οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, με απόφαση των Συντονιστικών των σχολείων της Αθήνας, του Πειραιά, των Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας, του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, καθώς και γενικών συνελεύσεων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Με το σύνθημα "Οχι στην ιδιωτική παιδεία. 15% για την παιδεία", που αναγραφόταν στο πανό της κεφαλής της πορείας, ξεκίνησαν οι συγκεντρωμένοι από τα Προπύλαια για να ενωθούν μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στην πλατεία Κάνιγγος. Τα δυναμικά και μαχητικά τους συνθήματα, όπως "Μαθητές, φοιτητές, ενωμένοι αγωνιστές", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "15% για την παιδεία να πάτε να τα πάρετε απ' την ολιγαρχία", δόνησαν την Ακαδημίας. Φτάνοντας στο σημείο συνάντησης, την πλατεία Κάνιγγος, το σύνθημα "Μαθητές, φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά" έγινε η μόνη αλήθεια.

Οταν το ποτάμι της διεκδίκησης ξεχύθηκε στους δρόμους της Αθήνας, τα συνθήματα "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος", "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", τράνταξαν την ατμόσφαιρα, ενώ συγχρόνως καλούσαν όσους κοιτούσαν την πορεία να ενωθούν μαζί τους και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Παρόντες χτες ήταν και οι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, που δήλωναν μέσα από τα συνθήματα στις πικέτες τους ότι "Δε χωράνε τα όνειρά μας στα γραφεία ευρέσεως εργασίας", καλώντας: "Αγωνίσου για ελεύθερο συνδικαλισμό".

Οταν η πορεία όλων των εργαζομένων έφτασε στο Σύνταγμα, οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές συνέχισαν για το γνωστό τους μέρος, τη Μητροπόλεως. Με την ίδια ορμή και παλμό, συνέχισαν τη διαδήλωσή τους μπροστά από το υπουργείο Παιδείας. "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για μαθητές - φυτά", "Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", ήταν για μια ακόμη φορά τα γνωστά αιτήματα που έγιναν συνθήματα και τράνταξαν τη μεσημεριάτικη ηρεμία.

Μετά την κινητοποίηση, το Συντονιστικό των μαθητών συνεδρίασε και αποφάσισε νέο μαθητικό συλλαλητήριο στις 15 Γενάρη.Μέχρι τότε οι μαθητές προσανατολίζονται σε κατά τόπους κινητοποιήσεις, ενώ το Συντονιστικό ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία.

Παρόντες ήταν χτες δάσκαλοι και καθηγητές, που με απόφαση των ομοσπονδιών τους, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, συμμετείχαν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και διεκδικώντας απόσυρση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων του νόμου 2525/97, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας και του εκπαιδευτικού. Εκτός, όμως, από την Αθήνα, μαχητικό "παρών" έδωσαν στις χτεσινές πανεργατικές κινητοποιήσεις οι μαθητές και σε άλλες πόλεις. Εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στα πανεργατικά συλλαλητήρια στην Κέρκυρα,στο Μεσολόγγι,στη Λευκάδα,στο Αγρίνιο και την Αρτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ