Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακό μαχητικό μήνυμα κλιμάκωσης

Στους δρόμους του αγώνα καταψηφίστηκε χτες ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός, απορρίφτηκε η εισοδηματική πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και καταδικάστηκε στο σύνολό της η αντεργατική πολιτική. Παρέλυσε η Αθήνα. Μαζική και μαχητική η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία

Αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης στις αντεργατικές, βαθιά αντιλαϊκές επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής - όπως αυτές αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό, την εισοδηματική πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας - έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι όλης της χώρας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, μέσα από τα συνθήματα και τα πανό πολλών συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και στο εκτρωματικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000".

Στην Αθήνα, από τα χαράματα, τον απεργιακό τόνο έδωσε η καθολική απουσία των μέσων μαζικής μεταφοράς και το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Πολύ σύντομα, τα μηνύματα που έφταναν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις από τους εργασιακούς χώρους, συμπλήρωσαν την εικόνα της επιτυχημένης κινητοποίησης, δίνοντας έτσι το μήνυμα της κλιμάκωσης των αγώνων. Η ΓΣΕΕ,σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε ικανοποιητική τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, υπήρξε καθολική συμμετοχή στις αστικές συγκοινωνίες στην Αττική, ελάχιστα δρομολόγια έγιναν στον ΟΣΕ, καθολική συμμετοχή σημειώθηκε στις στάσεις εργασίας της ΟΑ, όπου υπήρξαν αλλαγές σε προγραμματισμένες πτήσεις της.

Στη βιομηχανία, στην περιοχή του Πειραιά - σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου - καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ,στην ΕΛΑΪΣ,στην "Κολγκέιτ",στον "Παπουτσάνη",στην AEG,στο Σκαραμαγκά,στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,στη ΝΑΥΣΙ και στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.Στη ΔΕΗ Κερατσινίου το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 90%.Στο Πολεμικό Ναυτικό80%.Στον "Παπαστράτο"70%.Στον ΟΣΕ (μηχανεργοστάσια) 70%.Στα τσαγκαράδικα 60%.Οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας με ποσοστό συμμετοχής 80%.

Στην περιοχή της Χαλκίδας, η συμμετοχή ήταν: Τσιμέντα Χαλκίδας 100%, Ναυπηγεία Αυλίδος 100%, ΛΑΡΚΟ 100%, ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΤ 100%, ΙΝΤΕΑΛ ΠΥΡΙΜΑΧΑ 100%, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ 100%, ΕΒΙΕΣΚ 100%, ΙΒΣ (ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ) 100%, ΕΒΟ 100%.

Στην Πάτρα η συμμετοχή ήταν 70-80%. Στη Θεσσαλονίκη ("Αλλατίνη", ΑΜΣΤΕΛ, ΕΛΛΕΝΙΤ, ΒΑΛΚΑΝ, "Δεδέογλου" κ.α.) 90%. Στο Βόλο πάνω από 50%. Στο Ηράκλειο Κρήτης στις Γεωργικές Ενώσεις 100%, σε ΔΕΗ και ΕΛΤΑ 20-30%, ΟΤΕ 95%. Στη Λάρισα, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγαλύτερη από αυτή της προηγούμενης, ενώ στα Ιωάννινα εκτιμά ότι η συμμετοχή ήταν 10-15% μικρότερη από την προηγούμενη απεργία.

Ιδιαίτερα μαχητική στην Αθήνα και στις άλλες κατά τόπους κινητοποιήσεις, ήταν η παρουσία των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των εργατών και κατάγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας.

Η συγκέντρωση της Αθήνας

Χιλιάδες εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, αψηφώντας το ψύχος και παρά την έλλειψη αστικών συγκοινωνιών, έδωσαν το αγωνιστικό τους "παρών" στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Στα πανό, κυριαρχούσαν συνθήματα, όπως "ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών", "Να φύγει τώρα η ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης", "Οχι στο διάλογο, Ναι στον αγώνα", "35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο", "Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ"... Στο χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκαν πολλές αντιπροσωπείες από διάφορους χώρους που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Την ΚΕ του ΚΚΕ εκπροσώπησαν τα μέλη του ΠΓ Κ. Παρασκευάς και Δ. Ζάχαρης.Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες του ΔΗΚΚΙ και της ΠΟΛ.ΑΝ, οι δήμαρχοι Πετρούπολης Γ. Γώγος και Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,αντιπροσωπείες των ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, συνδικαλιστικών οργανώσεων του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς και τουρκικών συνδικάτων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν κατά σειρά οι Ν. Μελισσάρης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θ. Βασιλόπουλος,γραμματέας της ΟΙΥΕ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης και ο πρόεδρός της Γ. Κουτσούκος,ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Παυλ. Λιάπη εκ μέρους του συντονιστικού 52 σχολείων της Αθήνας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ,σημείωσε στην ομιλία του ότι ο αγώνας γίνεται για ένα "αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης" και για να διασφαλιστούν "συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης". Κριτική άσκησε στον προϋπολογισμό ο Ν. Μελισσάρης,ενώ υπεραμύνθηκε της "κοινωνικής σύγκλισης". Ο Θ. Βασιλόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι "οι δυσμενείς επιπτώσεις του Μάαστριχτ δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ούτε με άρνηση της ευρωπαϊκής πορείας, ούτε με άκριτη αποδοχή της, όπως κάνει η κυβέρνηση".

Από την πλευρά των μαθητών, η Π. Λιάπη χαιρέτισε τη συγκέντρωση και κατάγγειλε τα πιο σκληρά και άδικα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και το νόμο - έκτρωμα για την παιδεία, ενώ κάλεσε να πέσουν οι φραγμοί στη μόρφωση και τη ζωή.

Η πορεία

"Οχι στα μέτρα τα αντεργατικά, ψωμί - δουλιά ζητά η εργατιά".Ηταν το σύνθημα που τράνταξε την πλατεία Κάνιγγος όταν δόθηκε το σήμα για το ξεκίνημα της πορείας. Συγκροτημένα οι διαδηλωτές πήραν τις θέσεις τους πίσω από τα πανό των οργανώσεών τους που "έσκιζαν" τον αέρα. Η παγωμένη ατμόσφαιρα ζεστάθηκε από τον παλμό και την ένταση των συνθημάτων, που λεπτό το λεπτό, βήμα το βήμα μεγάλωναν περισσότερο.

Η αγανάκτηση των διαδηλωτών βρήκε διέξοδο στα συνθήματα "ΓΣΕΕ ταξική όχι κυβερνητική" και "Αυξήσεις - αυξήσεις για τους εργάτες και όχι άλλα κέρδη στους κεφαλαιοκράτες".Μέσω της Πατησίων οι διαδηλωτές συνέχισαν να πορεύονται στη Σταδίου, βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως "Λεφτά για τα σχολεία και για κατοικία και όχι άλλα κέρδη στην πλουτοκρατία" και "Εργάτες - αγρότες - φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές".

Το σύνθημα "Θέλουμε συμβάσεις συλλογικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές" δόνησε το Σύνταγμα, ενώ το σύνθημα "Αγώνας - αγώνας μαζικός θα είναι η απάντηση από δω και εμπρός" ακούστηκε ως τη Βουλή. Οι διαδηλωτές κατηφόρισαν την Πανεπιστημίου και διαλύθηκαν στην Ομόνοια.

Αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας επισκέφτηκε τα κόμματα και το γραφείο του προέδρου της Βουλής και παρέδωσε τα ψηφίσματα της συγκέντρωσης. Από το ΚΚΕ,την αντιπροσωπεία δέχτηκε ο Ορ. Κολοζώφ,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος, δήλωσε ότι οι θέσεις των Σωματείων για τον προϋπολογισμό και τον "κοινωνικό διάλογο" συμπίπτουν μ' αυτές του ΚΚΕ και δεσμεύτηκε ότι το Κόμμα θα συνεχίσει την προσπάθεια με όλα τα μέσα και τις δυνάμεις του για την προώθηση των αιτημάτων των εργαζομένων και για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους. Κλιμάκιο συνδικαλιστών από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ κατέθεσε ψήφισμα στα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη,ο οποίος είπε ότι η κινητοποίηση γίνεται καθυστερημένα, διότι αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να αλλάξει...

Από το ΚΚΕ, τους συνδικαλιστές των δυο οργανώσεων συνάντησε ο βουλευτής Στρατής Κόρακας που, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος προς τους εργαζόμενους, τους κάλεσε να συνεχίσουν πιο δυναμικά, για να αποκρούσουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και την επίθεση που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχώρισε η συμμετοχή της νεολαίας (2008-12-11 00:00:00.0)
Νέκρωσε η παραγωγή σε κάθε τόπο (2007-12-14 00:00:00.0)
Μαζική, δυναμική παντού η συμμετοχή (2003-11-27 00:00:00.0)
Ξεσηκώθηκαν! (2002-04-04 00:00:00.0)
Ταξικό μήνυμα αντεπίθεσης! (2000-05-09 00:00:00.0)
"Καταψηφίστηκε" ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός (1997-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ