Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΘΗΝΑ
Ξεσηκώθηκαν!

Ξεσηκωθείτε! Ηταν το σύνθημα που ακούστηκε απ' τα στόματα χιλιάδων εργαζομένων, γράφτηκε σε δεκάδες πανό σωματείων και συλλόγων και κυριάρχησε χτες στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) βρέθηκαν στους δρόμους της πόλης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, να απορρίψουν την ταξική συνεργασία που προωθεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και να στείλουν μήνυμα αγωνιστικής αντεπίθεσης για τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων.

Από νωρίς το πρωί οι απεργοί έδιναν το «παρών» στα καθορισμένα σημεία προσυγκεντρώσεων. Ομόνοια, Βάθης, Προπύλαια, Κάνιγγος. Οσο περνά η ώρα οι διαδηλωτές πληθαίνουν. Λίγη ώρα πριν τις 10 οι προσυγκεντρώσεις καταφθάνουν στην πλατεία Κάνιγγος. Στα πανό του κάθε κλάδου καταγράφεται η αντίθεσή του στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και η διάθεσή του για κλιμάκωση του αγώνα. Οικοδόμοι, συνταξιούχοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κλωστοϋφαντουργοί, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι στο φάρμακο, στους δήμους, λιθογράφοι και από πολλούς ακόμα κλάδους - αλλά και φοιτητές που βρίσκονται στο πλάι των εργαζομένων - πλημμυρίζουν την πλατεία Κάνιγγος, απλώνονται στη Χαλκοκονδύλη, πιο κάτω κι από την Πατησίων. Τα συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση - δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» ακούγονται από το σύνολο των διαδηλωτών.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δ. Θεοδώρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους των συνταξιουχικών οργανώσεων ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και η Μ. Κάντζιου, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.


Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε η πορεία με δυναμικά συνθήματα προς τη Βουλή και στη συνέχεια προς την Ισραηλινή Πρεσβεία, όπου καταγγέλθηκε η δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Η πορεία

Η απαίτηση για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος επιβεβαιώθηκε με τον έντονο ενθουσιασμό, τη μαζικότητα και την «ακούραστη» διεκδίκηση των εργαζομένων στους δρόμους της Αθήνας, από την πλατεία Κάνιγγος, στην πορεία προς τη Βουλή και την ισραηλινή πρεσβεία.

Με το τέλος των ομιλιών, οι απεργοί ύψωσαν τα πανό και τις γροθιές τους και ξεκίνησαν. Στην κεφαλή της πορείας υψώθηκαν τα δυο κεντρικά πανό του ΠΑΜΕ, στέλνοντας το μήνυμα της απόφασης - απόρριψης των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών μέτρων, της υπεράσπισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, της καταδίκης του «κοινωνικού διαλόγου» και της αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης των εργαζομένων στον διωκώμενο παλαιστινιακό λαό.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», ήταν ορισμένα από τα δεκάδες συνθήματα που δόνησαν το κέντρο της Αθήνας.


Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στην οδό Πατησίων και έστριψαν στη Σταδίου, με προορισμό τη Βουλή. Πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ βρίσκονταν οι λιθογράφοι, επιτροπές και σωματεία εργαζομένων Δήμων, το Συντονιστικό των ΟΤΑ, το Συνδικάτο Μετάλλου ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, εργαζόμενοι στο Φάρμακο και στα Καλλυντικά, στα Τρόφιμα και στα Ποτά. Ξεχώριζε η παρουσία που είχε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Ακολουθούσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών της Νομικής και Φιλοσοφικής, Τεχνικών Σχολών, δίνοντας νεανικό τόνο. Πιο πίσω, οι συνταξιούχοι έδειχναν το δρόμο του αγώνα στις νεότερες γενιές. Το Συνδικάτο Οικοδόμων, με ιδιαίτερη παρουσία των νέων, «έκτιζε» το αγωνιστικό πνεύμα της διαδήλωσης. Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, τον ιδιωτικό τομέα, τις μεταφορές, τη ΣΟΦΤΕΞ, των λογιστών και των εκπαιδευτικών. Συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας «Γένοβα 2001».

«Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο το ΠΑΜΕ θα ανατραπεί», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», «Μέτωπο αγώνα πανελλαδικό κόντρα στην κυβέρνηση και το συμβιβασμό», φώναζαν ξανά και ξανά, έξω από τη Βουλή, οι απεργοί.

«Η σημερινή αγωνιστική πρωτοβουλία αποτελεί μια σημαντική απάντηση κύρια στην κυβέρνηση, την εργοδοσία και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες», δήλωσε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έξω από τη Βουλή. Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή και η επιτυχία στην απεργία δίνει την ένταση της πάλης, δείχνει το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι εργαζόμενοι, απαιτεί την κλιμάκωση του αγώνα για να επιβάλουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης της χώρας.

Κι ενώ η κεφαλή της πορείας ήταν στη Βουλή, πίσω στα Χαυτεία έμπαιναν ακόμα διαδηλωτές. Οταν η κεφαλή πέρασε το «Χίλτον», η «ουρά» δεν είχε πιάσει Βουλή.

«Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη»

Η πορεία συνεχίζεται με την ίδια μαχητικότητα και ένταση, «αλλάζοντας χαρακτήρα» και επικεντρώνοντας τα συνθήματα στην αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό. «Ελλάδα - Κύπρος - Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει», «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», φώναζαν διαρκώς οι διαδηλωτές, βαδίζοντας «ακούραστα» προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Λίγα μέτρα πριν η κεφαλή φτάσει στην αστυνομοκρατούμενη πρεσβεία, η οργή και η αγανάκτηση εκφράστηκε με τα συνθήματα: «Μπους - Σαρόν, φονιάδες των λαών», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί».

Με την ίδια ένταση και τα συνθήματα να «πέφτουν βροχή» οι διαδηλωτές διασχίζουν την Κηφισίας και φτάνουν στην ισραηλινή πρεσβεία στη 1 το μεσημέρι. Εκεί, αντίκρισαν κλούβες και δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ «έτοιμες για μάχη».

«Κάτω τα χέρια από την Ιντιφάντα», «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» ήταν η οργισμένη απάντηση των χιλιάδων απεργών, μετά το άκουσμα της επίθεσης από αστυνομικές δυνάμεις στην ειρηνική πορεία προς τη Ραμάλα. Το ψήφισμα του ΠΑΜΕ θυροκολλήθηκε στην πόρτα της πρεσβείας, ενώ ο Γ. Πέρρος «έκλεισε» το νέο ραντεβού για την ερχόμενη βδομάδα με συλλαλητήριο και μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης και κάλεσε σε συμμετοχή στις καθημερινές περικυκλώσεις της πρεσβείας. Τέλος, να σημειωθεί ότι στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι απεργοί στο κανάλι «ΤΕΜΠΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ