Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή

Πολιορκημένο για περίπου 3 ώρες, από χιλιάδες απεργούς εργάτες της στεριάς και της θάλασσας, νεολαίους και συνταξιούχους, βρέθηκε χτες το πρώτο λιμάνι της χώρας

Οικοδόμοι, εργάτες από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, τα τσαγκαράδικα, τις επιχειρήσεις ιματισμού και δέρματος, μεταλλεργάτες της Ζώνης και των μεταλλουργικών επιχειρήσεων από το Ρέντη μέχρι το Πέραμα, αλλά και καθηγητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι και ναυτεργάτες, με τα πανό της απεργίας υψωμένα βγήκαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να πολεμήσουν όχι μόνο τα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα, αλλά για να κατακτήσουν μια Κοινωνική Ασφάλιση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, που κήρυξαν, μετά από το αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το ίδιο μαζική ήταν και παρουσία των απεργών στη συγκέντρωση που έγινε στις 10.30 το πρωί έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, καθώς είχαν γεμίσει ασφυκτικά την πλατεία Λουδοβίκου. Αυτή η παρουσία στάθηκε η αφορμή για να πει ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γ. Τούσσας, προς τους απεργούς στη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Κάτι νέο γεννιέται στη χώρα μας. Σήμερα παίρνει σάρκα και οστά η ελπίδα που γεννήθηκε με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ. Εμείς οι χιλιάδες εργάτες και εργάτριες απαιτούμε σήμερα από τούτο εδώ το βήμα την κλιμάκωση των αγώνων με το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο, την απόσυρση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών από το άθλιο αλισβερίσι με την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Ολοι μαζί μπορούμε να τους χαλάσουμε ξανά τα σχέδια». Ενώ παράλληλα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συμμετάσχουν και στην περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια.


Τον λόγο πήρε και ο Θ. Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Πλοίων, σημειώνοντας: «Η σημερινή μέρα δίνει αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση, αλλά και στις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. `Η θα αποχωρήσουν από τον διάλογο της απάτης ή να αρχίσουν να μετράνε μέρες για την παραμονή στις καρέκλες τους».

Στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης ανέβηκε και ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του καλώντας όλους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης. Στη συνέχεια, μεταφέροντας τον αγωνιστικό συναγερμό του ΠΑΜΕ, κάλεσε «τα ταξικά συνδικάτα, την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Για να αντιπαρατεθούμε σ' αυτή τη φονική καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων δεν έχουμε άλλον τρόπο παρά να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας, κόντρα στις επιδιώξεις της υποταγμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, κόντρα στην παραδομένη πλειοψηφία του ΕΚ Πειραιά. Ολοι σε ταξικό ξεσηκωμό για να σταματήσουμε τα εγκληματικά τους σχέδια».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Λ. Σκαρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών, και ο Γ. Ευαγγελάτος, από την Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος, Ι. Πατσιλινάκος, εκπρόσωποι αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων και άλλοι.

Οι συγκεντρωμένοι λίγο πριν τις 11.30 ξεκίνησαν πορεία η οποία κατευθύνθηκε στο εμπορικό κέντρο της πόλης και συνεχίστηκε μέσα στο λιμάνι για να περιφρουρηθεί η απεργία στα καράβια. Ενώ τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» και «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» σήκωσαν στο πόδι όλο τον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ