Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το σχέδιο υπονόμευσης

Το αρχικό κείμενο, όπως ακριβώς το παρουσίασαν οι δύο υπουργοί για το «νέο πρότυπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ», ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

Ορίζοντα κάλυψης 30 χρόνων, από το 2003, μέχρι το 2032. Ο συνολικός αυτός χρόνος χωρίζεται σε δύο περιόδους ανάλογα με τον τρόπο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξελιχθούν, αφενός τα ελλείμματα του ΙΚΑ και αφετέρου η χρηματοδότηση του Ιδρύματος. Η πρώτη περίοδος καλύπτει το διάστημα 2003-2008, κατά την οποία θα μειώνονται τα αναλογιστικά ελλείμματα του ΙΚΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η Κρατική Ασφαλιστική Εισφορά (ΚΑΕ) θα είναι ανερχόμενη, αλλά θα υπολείπεται του αναλογιστικού ελλείμματος. Η δεύτερη περίοδος αφορά τα χρόνια 2009-2032, όπου τα ελλείμματα θα αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά η ΚΑΕ θα επαρκεί για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων για ένα τμήμα μόνο της περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το... κανονιστικό πρότυπο της χρηματοδότησης, οι υπουργοί αναφέρθηκαν σε 4 κανόνες.

Κανόνας πρώτος: Κάθε χρόνο το ΙΚΑ θα χρηματοδοτείται με ένα ποσό, που αντιστοιχεί για την πρώτη περίοδο με ποσοστό, που κατά μέσο όρο θα είναι ίσο με το 1% του ΑΕΠ, ενώ για τη δεύτερη περίοδο η χρηματοδότηση θα είναι ίση με το 1% του ΑΕΠ.

Κανόνας δεύτερος: Από την κρατική χρηματοδότηση της πενταετίας 2009-2014 μπορεί να χορηγείται ποσό έως 10% του συνολικού ποσού ετησίως, για να καλύπτει τμήμα των δαπανών για την ένταξη άλλων Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Μισθωτών στο Ενιαίο Ταμείο του ΙΚΑ.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει τις εξής μορφές:

α) Επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

β) Ειδικά πολυετή ομόλογα μη ρευστοποιήσιμα πριν από τη λήξη τους, για το σχηματισμό αποθεματικού και για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών ελλειμμάτων.

Κανόνας τρίτος: Τα διαθέσιμα κάθε περιόδου προσδιορίζονται, έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον ίσα με το προβλεπόμενο αναλογιστικό έλλειμμα του ΙΚΑ για τον επόμενο χρόνο.

Κανόνας τέταρτος: Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης δεν αυξάνεται κατά το χρόνο έκδοσης των ειδικών ομολόγων, αλλά κατά τον μελλοντικό χρόνο της ρευστοποίησής τους.

Τέλος, σύμφωνα με τις υποθέσεις της κυβέρνησης οι πραγματικές αποδόσεις τόσο των διαθεσίμων όσο και των ειδικών ομολόγων είναι ίσες προς 3% ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ