Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγουν τη θηλιά στο ΙΚΑ

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης η πλήρης απεμπλοκή του δημοσίου από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες το 1% του ΑΕΠ, που θα δίνεται και με ομόλογα 15ετούς διάρκειας

Την πλήρη ανατροπή κάθε ιδέας ουσιαστικής ενίσχυσης του ΙΚΑ και την καταδίκη του να βουλιάζει κάθε χρόνο στα ελλείμματά του προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σχέδιο χρηματοδότησης του οργανισμού, υπονομεύοντας ανοιχτά πλέον το δημόσιο χαρακτήρα του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Σ' αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι χτεσινές ανακοινώσεις που έκαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας Ν. Χριστοδουλάκης και Δ. Ρέππας. Με τις προτάσεις της κυβέρνησης:

  • Διαγράφονται τα χρέη που έχει το δημόσιο προς το ΙΚΑ.
  • Παραγράφονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια κλεμμένων πόρων από τα αποθεματικά.
  • Διαγράφονται ουσιαστικά οι οφειλές του κράτους από την τριμερή χρηματοδότηση.
  • Καταργείται η τακτική κρατική επιχορήγηση προς τον Οργανισμό.
  • Καταργείται η λεγόμενη τριμερής χρηματοδότηση.
  • Συνδέεται η χρηματοδότηση του Ιδρύματος με το 1% του ΑΕΠ, επιλογή που αποτελεί την απαρχή της διαδικασίας πλήρους απαγκίστρωσης του κράτους από τις υποχρεώσεις της απέναντι στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή μέσα σε ένα ομιχλώδες τοπίο και με μια σειρά ζητήματα να μένουν εντελώς ανοιχτά, οι δύο υπουργοί επιχείρησαν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως δίνονται λύσεις στο θέμα χρηματοδότησης του ΙΚΑ, σε μια προφανή προσπάθεια να δώσουν τα αναγκαία προσχήματα σε όσους προστρέχουν στον ψευτοδιάλογο που έχουν ξεκινήσει για την πλήρη ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πάντως, όπως αναγκάστηκαν να παραδεχτούν και οι δύο υπουργοί, σε κάθε περίπτωση η λεγόμενη χρηματοδότηση του ΙΚΑ για τα επόμενα τριάντα χρόνια είτε θα «υπολείπεται του αναλογιστικού ελλείμματος» για την περίοδο μέχρι το 2008, είτε «θα αυξάνεται με πιο χαμηλούς ρυθμούς».

Το δεύτερο σημαντικό από τη χτεσινή συνέντευξη είναι η ομολογία του υπουργού Εργασίας ότι προετοιμάζουν νέες - αντιδραστικές βέβαια - αλλαγές στην αγορά εργασίας, καθώς οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2000 κρίνονται μάλλον ανεπαρκείς... Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο Δ. Ρέππας δικαιολόγησε τις νέες αυτές αντιδραστικές αλλαγές, επικαλούμενος τον μπαμπούλα των... νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που προωθούν «την πλήρη απορύθμιση και ασυδοσία της αγοράς εργασίας»!!!

Ο «νέος» τρόπος χρηματοδότησης

Το σύστημα αυτό που υποτίθεται έχει ορίζοντα μέχρι το 2032, σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, αλλά και ένα γριφώδη πίνακα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, στηρίζεται στις εξής παραδοχές: Καταργούνται όλες οι μορφές χρηματοδοτήσεων, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και ενισχύσεων προς το ΙΚΑ και η προοπτική κάλυψης των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του Ιδρύματος αντικαθίσταται από μια νέα μορφή χρηματοδότησης, ίση με το 1% του ΑΕΠ. Τα σχετικά ποσά, μετά το 2008, θα δίνονται με δύο τρόπους. Με «ζεστό χρήμα» από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτονται τα τρέχοντα ελλείμματα και με 15ετούς διάρκειας ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, με στόχο τη δημιουργία αποθεματικού. Τα ομόλογα αυτά θα μπορούν να ρευστοποιηθούν μόνο την ημερομηνία λήξης τους και φυσικά, όπως και κάθε δανεισμός, θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά επικίνδυνο - και εξίσου ύποπτο - σχέδιο επί χάρτου, καθώς:

  • Οι παραδοχές για τη σύνταξη του σχετικού σχεδίου έγιναν από το κυβερνητικό επιτελείο, χωρίς κανείς να μπορεί να ισχυριστεί περί της επιβεβαίωσής τους στη ζωή. Οπως άλλωστε ομολόγησε ο ίδιος ο Ν. Χριστοδουλάκης «έχω πει πάρα πολλές φορές και σήμερα ότι δεν υπάρχουν εκ των προτέρων βεβαιωμένες προβλέψεις, αυτό το επάγγελμα δεν έχει εφευρεθεί ακόμα».
  • Από αυτή την άποψη εγείρονται ερωτηματικά και για τους προβλεπόμενους ρυθμούς εξέλιξης του ΑΕΠ, που προβλέπονται μέχρι το 2032 σε ποσοστά περί το 5-6%, αλλά και για την εκτίμηση περί των ελλειμμάτων του ΙΚΑ.
  • Οι υπουργοί, αν και τους ζητήθηκε, δεν έδωσαν το παραμικρό στοιχείο για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο ΙΚΑ μετά το 2008, όταν σημαντικοί κλάδοι εργαζομένων ενταχθούν στο Ιδρυμα, που αναμένεται να μετατραπεί σε ασφαλιστικό υπεροργανισμό, που θα χορηγεί τις ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις.
  • Με τη μεγαλύτερη ευκολία οι αρμόδιοι, χωρίς να δίνουν καμιά απολύτως εξήγηση, αλλάζουν κάθε φορά τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα της χρηματοδότησης.

Ετσι στις προτάσεις που δημοσιοποίησε πριν 15 ημέρες ο υπουργός Εργασίας προβλεπόταν για το 2003 χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 430 δισ. δραχμές, κάτι που θα επέτρεπε, σύμφωνα με όσα υποστήριζε, να υπάρχει «πλεόνασμα» 40 δισ. δραχμές. Με το χτεσινό σενάριο που παρουσίασαν το έλλειμμα του ίδιου έτους εκτιμάται στα 468 δισ. δραχμές, που αναμένεται να καλυφθούν από χρηματοδότηση 470 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ το «πλεόνασμα» εκτιμάται στα ...2 δισ!

Οπως επισημάναμε, με τον νέο τρόπο που προτείνει η κυβέρνηση καταργούνται:

  • Η τριμερής χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα «καταλήγουμε σε αυτή την επιλογή, γιατί αν μέναμε στην πολιτική της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης, η οποία προκαλεί βάρη για τα επόμενα χρόνια, τα οποία ποιος μπορεί να προβλέψει;». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η τριμερής χρηματοδότηση «δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης τα επόμενα χρόνια, ενόψει των αλλαγών που αναμένονται στην αγορά εργασίας»!
  • Καταργείται η ετήσια επιχορήγηση του ΙΚΑ, ίσως και των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.
  • Διαγράφουν με μια μονοκονδυλιά υποχρεώσεις παρελθόντων ετών τρισεκατομμυρίων δραχμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτά αναγνώρισαν μόνο 3 τρισ. δραχμές, που αφορούν 1,7 δισ. δραχμές οφειλές του ΙΚΑ προς το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ από την καταλήστευση των αποθεματικών του τελευταίου και 1,3 τρισ. δραχμές για μη αποδιδόμενα ποσά προς άλλους Οργανισμούς ύψους 1,7 τρισ. δρχ. Οι δύο υπουργοί αρνήθηκαν να δεσμευτούν με ποιο τρόπο θα καταβληθούν και αυτά τα ελλιπή ποσά.
Νέες ανατροπές στην αγορά εργασίας

Για να δικαιολογήσει τις νέες αντιδραστικές αλλαγές που επεξεργάζονται για την αγορά εργασίας, ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τις... τεχνολογικές εξελίξεις και... το νέο ευρωπαϊκό μοντέλο. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Πρέπει να πάμε βεβαίως σε ρυθμίσεις οι οποίες ενσωματώνουν την τεχνολογία και τις εξελίξεις, δημιουργώντας ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο...». Για το ίδιο θέμα οχυρώθηκε πίσω από τη θέση ότι τα ίδια γίνονται και εις τας Ευρώπας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «... είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στην ΕΕ. Συμμετέχουμε στην ΕΕ. Σε ένα χρόνο θα ασκούμε την προεδρία της ΕΕ»! Κατά τα άλλα έκανε και μαύρο χιούμορ, λέγοντας ότι «η αγορά εργασίας δεν είναι αγορά τηλεπικοινωνίας ή αγορά ενέργειας», ενώ επιχείρησε να... αντιπαρατεθεί κατά των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων στην ΕΕ που στοχεύουν στην πλήρη απορύθμιση και ασυδοσία της αγοράς εργασίας!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απεργία οι εργαζόμενοι, σε «συμφωνία» η ηγεσία της ΓΣΕΕ (2002-05-23 00:00:00.0)
Κοινή απατεωνιά η συμφωνία τους (2002-05-22 00:00:00.0)
Αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες (2002-04-04 00:00:00.0)
Τα ασφαλιστικά χρέη... (2002-03-30 00:00:00.0)
Μεγάλοι στόχοι σε "μικρό πακέτο" (1998-08-01 00:00:00.0)
Τα "εξτρά" και η πραγματικότητα (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ