Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζικά, δυναμικά στην Πάτρα

Υψηλά ποσοστά απεργίας σ' όλη την περιοχή

Με αίτημα την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και τη διεκδίκηση νέων δικαιωμάτων, τέτοιων που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, χιλιάδες απεργοί στην Πελοπόννησο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά έστειλαν ηχηρότατο μήνυμα στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, αλλά και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στην Πάτρα, πριν ακόμα χαράξει, κάτω από το φως του φεγγαριού, εκατοντάδες απεργοί δώσανε τη μάχη με απεργιακές αλυσίδες, έξω από τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τις υπηρεσίες, στους καταπέλτες των πλοίων. Με σημαίες, τραγούδια, μαζική συμμετοχή και αγωνιστική διάθεση δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στην εργοδοσία για άλλη σκέψη. Ιδιαίτερα, βροντερό «παρών» δόθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή και στην πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου, όπου όλα τα καράβια ήταν δεμένα, εκτός φυσικά από δύο για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Το ποσοστό όλων των κλάδων που απέργησαν άγγιξε το 100% με καθολική συμμετοχή παντού: στους οικοδόμους, στους μεταλλεργάτες, στην Κλωστοϋφαντουργία και το Δέρμα, στα τσαγκαράδικα και τον ιματισμό, στους χαρτεργάτες, στους ναυτεργάτες της πορθμιακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έσμιξαν απεργοί, συνταξιούχοι, φοιτητές και προκάλεσαν εργατικό σεισμό καθώς πάνω από 2.500 διαδηλωτές με αγωνιστικό ενθουσιασμό και παλμό προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι διαδηλωτές, μόλις έφτασαν στη Νομαρχία, προχώρησαν σε συμβολική ημίωρη κατάληψη, απλώνοντας ένα τεράστιο πανό από τα παράθυρα του κτιρίου. Εκεί δεν έλειψαν και τα επεισόδια καθώς οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να σταματήσουν - εις μάτην - τους απεργούς δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τους πυροσβεστήρες (!) που βρήκαν μπροστά τους, εκτοξεύοντας αφρό και σκόνη εναντίον τους, χωρίς όμως επιτυχία και με οδυνηρά για αυτούς αποτελέσματα.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί ομιλίες και χαιρετισμοί συνδικαλιστών. Στη χτεσινή συγκέντρωση που πήρε και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά συμπαράστασης στην παλαιστινιακή αντίσταση, απηύθυνε χαιρετισμό και ο Αμπεντ, εκπρόσωπος των Παλαιστινίων φοιτητών στην Πάτρα.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις είχαμε και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα, με καλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μάρτη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα γραφεία του ΙΚΑ. Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση των εργαζομένων έγινε στην κεντρική πλατεία, ενώ στην Ηλεία είχαμε δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, μια στον Πύργο και η άλλη στην Αμαλιάδα. Στην Κορινθία, συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν στην Κόρινθο, το Κιάτο και το Λουτράκι. Στο Αίγιο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Τέλος, συγκέντρωση εργαζομένων είχαμε και στο Ναύπλιο, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά - Ζάκυνθος

Τα Εργατικά Κέντρα των δύο νησιών είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία, η οποία συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά, με πολύ καλή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν.

Συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά, έγινε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο κι ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού. Στην απεργία συμμετείχαν με τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Στη Ζάκυνθο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Οι απεργοί προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, φωνάζοντας συνθήματα υπεράσπισης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχείλισε η οργή απ' άκρη σ' άκρη (2023-03-09 00:00:00.0)
«Στο πόδι» η Πελοπόννησος (2013-07-17 00:00:00.0)
Τίμησαν ταξικά την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα (2013-05-02 00:00:00.0)
Μπαράζ αγωνιστικών δράσεων περιφρούρησης της απεργίας (2012-02-11 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα (2011-06-30 00:00:00.0)
Στο δρόμο θα κριθεί το δίκιο (2005-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ