Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σαν μια γροθιά οι ναυτεργάτες

Δεν κουνήθηκε ούτε «παντόφλα». Με τους μηχανικούς της ΠΕΜΕΝ και τους θερμαστολαδάδες του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ συμπαρατάχτηκαν παλικαρίσια και τα πληρώματα της κουβέρτας και συνέτριψαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς κυβέρνησης και εφοπλιστών

Μια νέα σελίδα για τη ρότα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος «άνοιξε» η χτεσινή 24ωρη απεργία που «σήκωσαν στους ώμους τους» τα δύο ιστορικά ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Σύσσωμοι οι μηχανικοί και οι θερμαστολαδάδες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων τους, βγήκαν στους καταπέλτες. Ομως τα βαπόρια ακινητοποιήθηκαν χτες στο λιμάνι του Πειραιά γιατί δίπλα στους απεργούς του μηχανοστασίου συμπαρατάχτηκαν παλικαρίσια και τα πληρώματα της κουβέρτας κάνοντας την απεργία και δική τους υπόθεση.

Με τη χτεσινή τους απεργία οι ναυτεργάτες άφησαν πίσω τους τη θλιβερή πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να... «συνδιαλέγεται» μόνη της πια με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη. Σαν μια γροθιά συνέτριψαν τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που είχε στήσει το μπλοκ εφοπλιστών - κυβέρνησης, επιστρατεύοντας τις... πάγιες εκβιαστικές και τρομοκρατικές μεθόδους της απόλυσης, τους «αγανακτισμένους» επιβάτες και τις δυνάμεις καταστολής. Και ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους της στεριάς έκαναν σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη διάλυση του ασφαλιστικού τους ταμείου του ΝΑΤ και το «ξεπάτωμα» των κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων.


Από τις 6 τα χαράματα, οι ομάδες περιφρούρησης, αποτελούμενες από εργάτες συνδικαλιστές στεριανούς και ναυτεργάτες, είχαν πάρει θέση στο λιμάνι του Πειραιά. «Παρούσες» και ισχυρές δυνάμεις ανδρών του Λιμενικού Σώματος ακροβολισμένες απ' άκρη σ' άκρη του επιβατηγού λιμανιού, ενώ βατραχάνθρωποι ήταν σε επιφυλακή έξω από το Α' Λιμενικό Τμήμα. Λιμενικοί δε δίστασαν να αναλάβουν και το ρόλο του εφοπλιστή καθώς εθεάθησαν να εισέρχονται στα καράβια όπως στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο ανοιχτού τύπου «ΑΠΟΣΤΟΛΟ» και στα ταχύπλοα «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ» για να... ρωτήσουν «ποιοι κάνετε απεργία»!

Στο μεταξύ στο λιμάνι με ευθύνη των ναυτικών πρακτόρων - οι οποίοι είχαν ενταχθεί στον απεργοσπαστικό μηχανισμό - των πλοιοκτητριών εταιριών, αλλά και των λιμεναρχείων, άρχισαν να καταφθάνουν και επιβάτες. Ορισμένοι ναυτικοί πράκτορες και «επιβάτες» σε διατεταγμένη υπηρεσία επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένταση η οποία όμως έπεσε στο κενό. Τέτοιο περιστατικό καταγράφηκε έξω από τα πλοία «ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» και «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 1». Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας, ο οποίος μαζί με άλλους συνδικαλιστές «όργωνε» το λιμάνι, έσπευσε να ενημερώσει σχετικά τους επιβάτες. Με την ντουντούκα στο χέρι και από καράβι σε καράβι επισήμαινε προς τους επιβάτες: «Τα πληρώματα της μηχανής μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους της στεριάς απεργούμε για να υπερασπίσουμε τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα. Η καμπάνα από τα κυβερνητικά μέτρα χτυπάει για όλους. Τις ευθύνες που κατέβασαν τους επιβάτες στο λιμάνι φέρουν το ΥΕΝ, οι εταιρίες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που σκόπιμα δεν ενημέρωσαν τους επιβάτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης για να σπάσει η απεργία. Η συμπαράσταση στον αγώνα μας είναι η καλύτερη απάντηση». Κουβέντες που όπως φάνηκε από την αποχώρηση του κόσμου «έπιασαν τόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ