Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πόλεμος συμφερόντων στο ΧΙΛΤΟΝ

Με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ακόμα και με ομαδικές απολύσεις, απειλούνται οι εργαζόμενοι

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους 500 περίπου εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΧΙΛΤΟΝ τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν, σχετικά με την ανανέωση ή όχι της σύμβασης που έχει συνάψει η Ιονική Τράπεζα - στην οποία ανήκει κατά 75% η επιχείρηση - με την πολυεθνική ομώνυμη ξενοδοχειακή εταιρία. Η σύμβαση λήγει μέσα στο '98 και υπάρχουν αμφιβολίες τόσο για το αν θα ανανεωθεί, όσο και για τους όρους της νέας σύμβασης. Μέχρι σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο της μη ανανέωσης της σύμβασης χρησιμοποιείται από την εταιρία προκειμένου να βάλει σε εφαρμογή τα αντεργατικά της σχέδια.

Το θέμα αυτό προκάλεσε την παρέμβαση των βουλευτών του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου και Μπ. Αγγουράκη,που κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Οι υπουργοί ρωτιούνται τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε η νέα σύμβαση που θα υπογραφεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά νεοαποικιακής λογικής και για να προστατευτούν τα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι "εδώ και λίγους μήνες διεξάγεται πόλεμος μεταξύ εταιριών για τη νέα σύμβαση, ύστερα από την εκπνοή της παλιάς σύμβασης μεταξύ της πολυεθνικής ΧΙΛΤΟΝ και της ιδιοκτήτριας ΙΟΝΙΚΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ".

Παρακάτω σημειώνεται: "Κυρίαρχο στοιχείο αυτού του πολέμου είναι τα εργατικά δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων. Σήμερα διερευνούνται διάφοροι τρόποι για το χτύπημα αυτών των δικαιωμάτων και η λειτουργία της επιχείρησης αυτής με άλλο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, που δεν είναι έξω από τη γενικότερη σημερινή νεοφιλελεύθερη λογική, συζητιέται η απόλυση όλων των εργαζομένων, με κάποια αποζημίωση και ο νέος ιδιοκτήτης - ενοικιαστής να έχει ελεύθερα τα χέρια του, ώστε στο γενικότερο πλαίσιο της διαβόητης "Λευκής Βίβλου": Να προσλάβει όσους και όποιους θέλει με νέα σύμβαση. Να εφαρμόσει ολοκληρωτικό καθεστώς μερικής απασχόλησης, ωρομισθίου, ατομικών συμβάσεων. Να καταστρέψει ό,τι οικοδόμησαν οι εργαζόμενοι στο χώρο, μέσα από προσπάθειες και συλλογικές διαπραγματεύσεις, που αφορούν το μεροκάματο, το χρόνο εργασίας, τις άδειες, την ασφάλισή τους. Γίνεται, λοιπόν, προφανές ότι το πρόβλημα που δημιουργείται ή θα δημιουργηθεί δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους του ΧΙΛΤΟΝ, αλλά ευρύτερα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και τους αρμόδιους, οι οποίοι δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτυπούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (2009-08-21 00:00:00.0)
Λειτουργεί ως «κράτος εν κράτει» (2009-07-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-01-03 00:00:00.0)
Τώρα προχωρούν και σε απολύσεις (1998-12-19 00:00:00.0)
Εντατικοποίηση και ανασφάλεια (1997-05-18 00:00:00.0)
Μείον 1,11% στο α' 3μηνο του '96 (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ