Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η συνέχιση του αγώνα υπόθεση των συνδικάτων

Αποσπάσματα από την ομιλία του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκη στη συγκέντρωση

"Δε συναινούμε. Απορρίπτουμε την πολιτική της κυβέρνησης",τόνισε χτες στην ομιλία του, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης,επισημαίνοντας ότι "η κυβέρνηση με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, ως ένα τμήμα της συνολικότερης αντεργατικής της πολιτικής, επιχειρεί νέα έφοδο στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας. Ενα τρισ. δραχμές παίρνει από όλους εμάς τους εργαζόμενους αυτός ο προϋπολογισμός, μέσα από τη νέα υπέρογκη άμεση και έμμεση φορολογία και από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και από το εξευτελιστικό ποσό του 1,5% της νέας εισοδηματικής λιτότητας. Παράλληλα, προχωράει στην παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών για τη δημόσια παιδεία, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια".

Ο ομιλητής επισήμανε ακόμα ότι θα επιδιωχτεί να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς "η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημόσιου και το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Από την άλλη, αυτός ο προϋπολογισμός, το εισόδημα που αφαιρεί από εμάς, το δίνει απλόχερα ως νέα υπερκέρδη και υπερπρονόμια στους καπιταλιστές, γι' αυτό και ο ΣΕΒ ομόφωνα τον επιδοκιμάζει. Και από αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ο βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής".

Ο Δ. Αγκαβανάκης πρόσθεσε ότι "οι εργασιακές σχέσεις, η πλήρης απασχόληση, το 8ωρο, το 5νθήμερο, το 40ωρο, η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, γίνεται προσπάθεια να στηθούν στο απόσπασμα από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Στη θέση τους η κυβέρνηση προωθεί της επιταγές των Βρυξελλών και της Ευρωενωσιακής "Λευκής Βίβλου" για συνολική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, για μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, για ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μερική απασχόληση που σημαίνει άρση της μονιμότητας στο δημόσιο και μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις εργαζόμενους, που θα αμείβονται μερικά, θα ασφαλίζονται και θα επιβιώνουν μερικά σαν να είναι αναλώσιμα είδη μιας χρήσης".

Σε άλλο σημείο επισήμανε: "Είναι υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη και σε όλους τους εργαζόμενους, όλοι εκείνοι που μαζί με τον ΣΕΒ και την κυβέρνηση συνέπραξαν στο λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο". Δε νομιμοποιείται και δεν εξουσιοδοτείται από κανέναν εργαζόμενο, καμιά συνδικαλιστική ηγεσία να πάει στη δεύτερη φάση αυτού του διαλόγου, για να νομιμοποιήσει και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης".

Συμπλήρωσε ακόμα ότι "με προσχηματικούς διαλόγους, είτε με μονολόγους, είτε με τους αυταρχισμούς και το ηλεκτρονικό φακέλωμα της ΣΕΝΓΚΕΝ, είτε με το συνδυασμό όλων αυτών των μέσων, η κυβέρνηση, προσηλωμένη στην αντιλαϊκή συνθήκη του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, θέλει να μας οδηγήσει σε ένα μισθολογικό, εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα". Πρόσθεσε ότι "αρκετά πλήρωσαν και πληρώνουν οι εργαζόμενοι τη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης και του συμβιβασμού, την οποία επέβαλαν στο συνδικαλιστικό κίνημα οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αρκετά περισσότερα θα πληρώσουμε από το "σύμφωνο εμπιστοσύνης των κοινωνικών εταίρων",ενώ κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα και δημιουργία μετώπου πάλης εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, ενάντια σε μονοπώλια - ιμπεριαλισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «σημαία» τη συμφωνία στον ΟΤΕ (2005-05-27 00:00:00.0)
Στην απεργία και οι δημόσιοι υπάλληλοι (2000-09-16 00:00:00.0)
Αγωνιστική ΑΝΑΤΑΣΗ! (1998-04-10 00:00:00.0)
"Καισαρική" για την υπογραφή... (1997-11-08 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο η μονιμότητα! (1996-10-04 00:00:00.0)
Για όλα και για τίποτα... (1996-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ