Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΟ ΣΕΒ
Με «σημαία» τη συμφωνία στον ΟΤΕ
  • Αέρας στα πανιά της αντιλαϊκής επίθεσης, για τη γενικότερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ
  • «Αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση και στην οικονομία», θριαμβολόγησε ο Κ. Καραμανλής
  • Ακόμα πιο πολλά νέα προνόμια και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τις όποιες νέες ανατροπές των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση με τους βιομήχανους και με τις πλάτες των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των ΔΕΚΟ
Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τις όποιες νέες ανατροπές των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που «μαγειρεύει» η κυβέρνηση με τους βιομήχανους και με τις πλάτες των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των ΔΕΚΟ
Η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι νέες ανατροπές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και η προώθηση νέων, πολύμορφων, κινήτρων και προνομίων προς τους μεγαλοβιομήχανους, αποτελούν το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Αυτό διαμήνυσε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το απόγευμα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων. Είχαν προηγηθεί οι παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΣΕΒ, με τις αξιώσεις που προβάλλουν οι μεγαλοεργοδότες, αλλά και η ομιλία του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος απαρίθμησε τόσο τα όσα μέχρι στιγμής πρόσφερε η κυβέρνηση προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, όσο και τα επερχόμενα νέα σαρωτικά σε βάρος των εργαζομένων μέτρα.

«Πατώντας» ο πρωθυπουργός πάνω στην επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ για την άρση της μονιμότητας και τις «διευθυντικές» απολύσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι (και) η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλει τις διαρθρωτικές αλλαγές με τη συναίνεση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτό ακριβώς υπογράμμισε σπεύδοντας να χαιρετίσει τη συμφωνία μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΜΕ -ΟΤΕ. «Αποδείχτηκε ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση και στην οικονομία», θριαμβολόγησε, επισημαίνοντας τη μεγάλη συμφωνία που έχει «τόσο για το μέλλον του Οργανισμού, όσο και για το μέλλον της οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός άφησε έτσι σαφώς να φανεί ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει και στις άλλες ΔΕΚΟ το πιλοτικό μοντέλο του ΟΤΕ, χωρίς βέβαια να παραιτείται από το «δικαίωμά» του για σύγκρουση και ρήξη, όταν ο διάλογος δεν οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, που συναντά την καθολική σχεδόν αντίθεση των εργαζομένων και των ιδιοκτητών. Εκεί ο διάλογος είναι περιττός... «Κάνουμε εξαντλητικό διάλογο, αλλά όχι για χάριν του διαλόγου. Οι αποφάσεις οριστικοποιούνται και προωθούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα», προειδοποίησε ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στο «εθνικό πλαίσιο ωραρίου» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση χάριν των πολυεθνικών.

Ομως η πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στην κυβέρνηση η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και των συνδικάτων της, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να εμφανίζεται με τη μάσκα της συναίνεσης.

Την τακτική αυτή σχεδιάζει να ακολουθήσει και γενικότερα στην επιβολή ρυθμίσεων για την παραπέρα ελαστικοποίηση συνολικότερα των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες παραμένουν στην ημερήσια διάταξη. «Αναζητούμε μεταρρυθμίσεις σε πτυχές των εργασιακών σχέσεων, που πρόκειται να ενισχύσουν την απασχόληση και τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά», σημείωσε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά και αταλάντευτα σε «ελαστικά 8ωρα» και αύξηση της απλήρωτης εργασίας, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του «εργατικού κόστους».

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, ακολουθώντας σε αυτή τη φάση τη δοκιμασμένη τακτική του κοινωνικού διαλόγου. «Υπενθυμίζω ακόμη ότι υποστηρίξαμε την έναρξη διαλόγου μακράς πνοής, με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να σχεδιαστεί και να προωθηθεί, μέσα στα επόμενα χρόνια, η επίλυση βασικών προβλημάτων που αφορούν στο μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος», ήταν η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, προφανώς για να μην «χαλάσει» την άλλη συμφωνία της ντροπής που «ψήνεται».

Αναφερόμενος στις άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, επανέλαβε ότι προωθείται νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων «και ανάλογη, κατάλληλη ρυθμιστική αναμόρφωση», προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, αφού ήδη «απελευθερώσαμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», προχωρά ο νόμος για τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων, η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου κ.ά. Ο κατάλογος των παροχών προς το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει τέλος... Εχει ωστόσο τη σημασία του ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα σε συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου, προειδοποιώντας ότι «απόπειρες γκρίζας προπαγάνδας, αμφισβήτησης και ισοπέδωσης δε θα περάσουν»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εαρινή επίθεση αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» (2008-04-15 00:00:00.0)
Καμία θυσία για την πλουτοκρατία (2007-10-23 00:00:00.0)
Φροντίδα για την ιδιωτική ασφάλιση (2007-02-16 00:00:00.0)
Επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων (2006-09-07 00:00:00.0)
Ταχεία κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων (2005-06-03 00:00:00.0)
«Πειθαρχία» στα στελέχη (2005-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ