Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Ακολουθούν σαρωτικές πολιτικές...

Απροκάλυπτος ο υπουργός Οικονομίας για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με νέα μέτρα και άλλες ρυθμίσεις, μέσα από τη σταδιακή επιδείνωση της θέσης των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, είναι η πεμπτουσία της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα επόμενα χρόνια. Το παραπάνω προκύπτει σαφώς από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ. Αλογοσκούφης δεσμεύτηκε στην κατεύθυνση μεγαλύτερης ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, στην περαιτέρω ενίσχυση της «εξωστρέφειας» της ντόπιας πλουτοκρατίας σε χώρους και αγορές πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Δρομολογούν ταυτόχρονα τις διαδικασίες για μια «νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων», συνεχίζοντας στη ρότα των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα κινείται η πολιτική τους για τα λαϊκά στρώματα: Καμία απολύτως αναφορά δεν έγινε στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, που στο όνομα της «ανταγωνιστικότερης οικονομίας» καθηλώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα και από τον επίσημο τιμάριθμο. Στην πραγματικότητα δεσμεύονται να δυναμώσουν την πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ο υπουργός έκανε λόγο για «καλύτερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σταδιακή σύγκλιση των όρων απασχόλησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή ανοιχτά και απροκάλυπτα ομολογούν τις προθέσεις για την προς τα κάτω «εξομοίωση» των εργαζομένων. Τη χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης, συνολικά στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με την εφαρμογή νέων μορφών «ευέλικτης απασχόλησης».

Ο Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μεγαλοβιομηχάνων, δεσμεύτηκε και για τα παρακάτω:

  • Αποκρατικοποιήσεις: Η νέα φουρνιά περιλαμβάνει νέο μετοχικό πακέτο του ΟΠΑΠ (σε πρώτη φάση μέχρι 17%). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο ετοιμάζουν για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Την ίδια τύχη αναγγέλλουν και για τον Αερολιμένα Αθηνών. Για το ιδιωτικό κεφάλαιο προορίζουν και νέα μετοχικά πακέτα του ΟΤΕ και τραπεζών, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί ακόμη κάποια συμμετοχή. Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μπορεί να ξεπεράσουν τον ετήσιο στόχο για το ύψος των αποκρατικοποιήσεων (1,6 δισ. ευρώ).
  • Αγορά εργασίας: Ο υπουργός δήλωσε πως η «μεταρρύθμιση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση». Αναφέρθηκε με νόημα σε «μεγάλες ανισότητες και αγκυλώσεις» στην αγορά εργασίας, δίνοντας σαφές στίγμα για πολιτική που υπηρετεί συνολικά την προς τα κάτω υποβάθμιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.
  • Ασφαλιστικό: Το ζήτημα για την κυβέρνηση «δεν είναι αν θα πρέπει να εξυγιάνει το σύστημα, αλλά το πώς θα το επιτύχει». Βασικός όρος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η στήριξη από την πλευρά των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών και άλλων δυνάμεων. Ο Γ. Αλογοσκούφης τους... δείχνει το δρόμο, λέγοντας πως «μέσα από διάλογο και ακολούθως με συναινετικές δράσεις να κάνουμε το σύστημα πιο αξιόπιστο».

Το γεγονός ότι τα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων αποτελούν ταυτόχρονα και μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ομολογούνται και επίσημα από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε πως «η επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών θα δώσει νέα πνοή στο τραπεζικό σύστημα», προσθέτοντας πως η συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ με την ομοσπονδία των εργαζομένων «έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον της οικονομίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ