Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ 15 ΕΩΣ 29 ΧΡΟΝΩΝ
Αντιμέτωποι με την ανεργία

Ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ
Ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ
Φοβούνται την ανεργία, δεν πείθονται απ' ...το τάχα «ανθρώπινο» πρόσωπο της ΕΕ, δε συμμετέχουν σε εθελοντικές οργανώσεις, εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στα κόμματα και θεσμούς. Είναι το προφίλ της νέας γενιάς των Ελλήνων, όπως το περιγράφει έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας, σε συνεργασία με δέκα κύριους ερευνητές ποικίλων επιστημονικών κλάδων. Ως στόχος της, περιγράφεται η «χαρτογράφηση» των προβλημάτων, στάσεων και πεποιθήσεων της νέας γενιάς, ενώ συνδέεται με τη Λευκή Βίβλο και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα νεολαία. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι παρά μια προσπάθεια χειραγώγησης της νεολαίας, με άξονες τη συμμετοχή των νέων στα κοινά (όπως την εννοεί βέβαια η ΕΕ), την Ευρωπροπαγάνδα και την προώθηση του «εθελοντισμού».

Η έρευνα με θέμα «η νέα γενιά στην Ελλάδα σήμερα» έγινε το χρονικό διάστημα Νοέμβρης 2004 - Απρίλης 2005, σε δείγμα 1.600 ατόμων, που επιμερίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 15-17 ετών, 18-24 ετών και 25-29 ετών.

Η ανεργία εμφανίζεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα για το 49% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν η οικονομία (15,4%), τα ναρκωτικά (6,1%), η παιδεία (2,6%). Σε ό,τι αφορά το σημαντικότερο προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν το 23,1%, η ανεργία το 15%, η επαγγελματική αποκατάσταση το 6,6% και η ακρίβεια το 4,8%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσοστό των ανέργων είναι 8%, κάτι που έρχεται όμως σε κραυγαλέα αντίθεση ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου η ανεργία στους νέους 15 - 29 ετών, το τέταρτο τρίμηνο του 2004 έφτανε το 20,4%!

Η ελληνική εθνική ταυτότητα εμφανίζεται κυρίαρχη απέναντι στην ευρωπαϊκή, καθώς μόλις το 2% των νέων Ελλήνων νιώθουν τον εαυτό τους Ευρωπαίο, σε αντίθεση με το 47% που νιώθουν Ελληνες. Επίσης, αν και η ακριβοπληρωμένη προπαγάνδα για τα οφέλη που θα προσφέρει η ΕΕ αποσιωπά την ιμπεριαλιστική πολιτική της, οι νέοι, σύμφωνα με την έρευνα, εκφράζουν αρνητική θέση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφοντας ως αρνητική παράμετρο κυρίως τη σύμπλευση ΗΠΑ και ΕΕ σε διεθνή θέματα (31%), αλλά και την επιβολή των μεγάλων χωρών στις μικρές (29%).

Την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν και τα αλλεπάλληλα προπαγανδιστικά χτυπήματα περί εθελοντισμού, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής σε εθελοντικές οργανώσεις των νέων στην Ελλάδα, αγγίζει μόλις το 4,7%. Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι η ανησυχία που διατυπώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας: «Το μέλλον του νεανικού εθελοντισμού παραμένει αβέβαιο στη χώρα μας, παρά την "αναλαμπή" των Ολυμπιακών Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ