Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Φροντίδα για την ιδιωτική ασφάλιση
  • Δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αυξηθεί κατά τέσσερις φορές(!) το μερίδιο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών τα επόμενα χρόνια
  • Βασική προϋπόθεση η νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση αμέσως μετά τις εκλογές

Την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης προκρίνει η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας νέες ανατροπές σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο χαιρετισμός του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για το ποιος θα είναι κερδισμένος από την επόμενη φάση της «μεταρρύθμισης» του Ασφαλιστικού. «Θέλουμε την ενδυνάμωση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης, ώστε η συμμετοχή της στο ΑΕΠ να φτάσει στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε, αποφεύγοντας να γίνει πιο συγκεκριμένος. Και αυτό γιατί η συμμετοχή σήμερα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ελληνικό ΑΕΠ είναι 2% και το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο 8,5%(!). Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες ότι θα τετραπλασιάσει τη συμμετοχή τους στο ΑΕΠ και βέβαια στην «ασφαλιστική αγορά». Αυτονόητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο νέος γύρος των αντιασφαλιστικών ανατροπών (αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, κ.ο.κ.) που θα ανοίξει το δρόμο για την επέλαση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, για να στηρίξει την ιδιωτική ασφάλιση και να ενισχύσει την «αξιοπιστία» της. Ο Κ. Καραμανλής απαρίθμησε με καμάρι μια σειρά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του τα προηγούμενα χρόνια, για να στηρίξει την ιδιωτική ασφάλιση, όπως τα φορολογικά κίνητρα, «ώστε οι πολίτες που το επιθυμούν να μπορούν ευκολότερα να αποκτήσουν συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση ζωής και υγείας», ενώ ανήγγειλε ότι από το 2008 θα προχωρήσει σε «σταδιακή κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου». «Ξεκινούμε από τις ασφάλειες ζωής για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης», είπε χαρακτηριστικά! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για να προστατεύσει την «εμπιστοσύνη του πολίτη» στην ιδιωτική ασφάλιση - ενώ την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία...

Οπως ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, «εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς» και «ενισχύσαμε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών με σημαντικά πρόσθετα κεφάλαια». Στόχος μας, συνέχισε, είναι «η αποτροπή φαινομένων που δυσφημίζουν το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης»(!) και «η εμπέδωση εμπιστοσύνης μέσα από τον έλεγχο της τήρησης των διατάξεων περί περιθωρίου φερεγγυότητας».

Παρ' όλο που επανέλαβε ότι «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», ωστόσο στην πράξη το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Δεν είναι τυχαίο ότι συνεχάρη τους ασφαλιστές «για το έργο που εδώ και έναν αιώνα επιτελείτε», επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική ασφάλιση «έρχεται ως συναρωγός με το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα να ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη».

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα προχωρήσει η νέα αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση». Οπως είπε, μέσα από το «διάλογο» που ξεκίνησε «θέλουμε να προκύψουν, με όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση, οι προτεραιότητες μιας μελλοντικής - και πάντως μετά τις επόμενες εκλογές - κοινωνικά δίκαιης μεταρρύθμισης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ