Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ

Σκληρή κριτική στις επιχειρούμενες αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται και από τα δύο κόμματα εξαπέλυσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, που πήραν το λόγο κατά τη μαραθώνια χτεσινή συνεδρίαση.

Η Λ. Κανέλλη απαντώντας στις θέσεις του Αλ. Αλαβάνου περί της «κηδείας» που έγινε στο άρθρο 16, είπε ότι αυτή η άποψη όπως είναι διατυπωμένη ενέχει κινδύνους, επιτείνει τη σύγχυση και τον εφησυχασμό και καλλιεργεί αυταπάτες. Για να καταρρεύσει, συνέχισε, οριστικά αυτή η πολιτική χρειάζεται συνεχής και οργανωμένη πάλη συνολικά του λαϊκού κινήματος «που στόχο δεν μπορεί να έχει μόνο το άρθρο 16. Γιατί δεν είναι αυτή η μήτρα του προβλήματος, αλλά το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, κομμάτι των οποίων είναι και η Παιδεία. Και βασικός στυλοβάτης αυτών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι η ΕΕ και η ευρωπαϊκή πολιτική. Είναι οι αποφάσεις της Λισαβόνας και βεβαίως το Μάαστριχτ. Και το κατανοώ. Ο ΣΥΝ ψήφισε το Μάαστριχτ».

Ο Δ. Τσιόγκας τόνισε ότι πουθενά στον κόσμο η ιδιωτικοποίηση δεν αναβάθμισε τη δημόσια Παιδεία, όπως ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στόχος, είπε, των προωθούμενων αλλαγών είναι τα δημόσια πανεπιστήμια να δουλεύουν σαν να είναι ιδιωτικά, με μάνατζερ, όπως οι πολυεθνικές, και με δίδακτρα για τους φοιτητές.

Τη ρήση του Μαρξ ότι «εάν η επιφάνεια ταυτιζόταν με την ουσία δε θα είχαμε επιστήμη» επικαλέστηκε ο Γ. Χουρμουζιάδης, για να πει ότι η συζήτηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την κατάσταση στην Παιδεία είναι αποπροσανατολιστική, με στόχο να προωθηθούν συντηρητικές λύσεις. Η ουσία της κρίσης, είπε, είναι η απαξίωση των ΑΕΙ από όλες τις κυβερνήσεις μέσω του οικονομικού τους στραγγαλισμού. Η έρευνα, τόνισε, δεν υποστηρίζεται, η υποδομή είναι μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες και η φοιτητική μέριμνα στο μηδέν. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η Παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και η γνώση μεταφέρεται στην αγορά.

Η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι κανένας δεν πείθεται από τους ισχυρισμούς πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα τονώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Και δεν πείθεται, γιατί είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι στόχος της αναθεώρησης είναι η προώθηση της ανταγωνιστικότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ουσία, είπε, απευθυνόμενη τόσο στην κυβέρνηση όσο στο ΠΑΣΟΚ, θέλετε να καταργήσετε το άσυλο για τους φοιτητές και το λαϊκό κίνημα και να εξασφαλίσετε άσυλο για τους επιχειρηματίες, που θα εισβάλουν στα πανεπιστήμια.

Ο Αγγ. Τζέκης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ όχι μόνο διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά ζητάει η Παιδεία να είναι αποκλειστικά δημόσια σε όλες της τις βαθμίδες. «Εμείς, είπε, διαφωνώντας με την αναθεώρηση δεν υπερασπίζουμε το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι δημιούργημα των διαδοχικών κυβερνήσεων και των δύο κομμάτων. Ζητάμε την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η οποία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα». «Κυβερνήσατε, είπε απευθυνόμενος και στα δύο κόμματα, όλα αυτά τα χρόνια και δεν μπορείτε να ζητάτε ευθύνες από το λαό για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία».

Τέλος, η Β. Νικολαΐδου έκανε λόγο για διαστρέβλωση, απαντώντας σε όσα είπαν βουλευτές της ΝΔ, ότι το ΚΚΕ με την πρότασή του για χωρισμό Εκκλησίας - Κράτους δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα πληρώνονται οι απλοί παπάδες. Η βουλευτής υπενθύμισε ότι στη σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, και απέρριψαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η πρόβλεψη ότι για το λαϊκό και απλό κλήρο όλων των δογμάτων η πληρωμή θα γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ