Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Καθολικό φακέλωμα για «κάθε χρήση»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος» το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες, ενέκρινε την ενσωμάτωση της αντιδραστικής συνθήκης του Προυμ στο Κοινοτικό Δίκαιο, ποινικοποιώντας την πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα, με στόχο να καταφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στο λαϊκό κίνημα. Η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στην ενίσχυση της τρομοκρατίας των λαών, αφού είχε ταχθεί πολύ νωρίτερα υπέρ της εν λόγω συνθήκης και υποστήριξε τη γερμανική πρόταση και στο Συμβούλιο Υπουργών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Συνθήκη του Προυμ υπεγράφη αρχικά στις 27 Μάη του 2005 από επτά κράτη - μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία), στη συνέχεια επικυρώθηκε από οχτώ ακόμα κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ (Φινλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Βουλγαρία και Ρουμανία), που δήλωσαν την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στην αντιδραστική συμφωνία και, τέλος, η Ελλάδα, η Δανία, η Βρετανία και η Ιρλανδία έδωσαν χτες την έγκρισή τους για εφαρμογή της συνθήκης, η οποία τελικά έφτασε να προωθείται ως κοινοτική νομοθεσία.

Βάσει της εν λόγω συνθήκης το «φακέλωμα» και η καταπάτηση ελευθεριών και δικαιωμάτων παίρνουν νέες διαστάσεις, αφού πέρα από τη διασυνοριακή συνεργασία δημιουργείται μία ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων όπου θα αποθηκεύονται πλήρη βιομετρικά στοιχεία, όπως το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά ακόμα και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ατόμων έχουν καταδικαστεί σε ποινικές υποθέσεις, αλλά και εκείνων που για απροσδιόριστους λόγους θεωρούνται ύποπτοι. Μία βάση δεδομένων στην οποία θα έχουν άμεση και ελεύθερη πρόσβαση τόσο οι διωκτικές αρχές των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ είναι θέμα χρόνου να επιτραπεί η πρόσβαση και σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, με ό,τι σημαίνει αυτό γι' αυτό που ονομάζουν «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών»...

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στη Συνθήκη προβλέπεται η χρήση των «διευκολύνσεων» αυτών και για «ταραχοποιά στοιχεία, που μετακινούνται με στόχο την πρόκληση ταραχών», σε διεθνείς διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις κλπ. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπεραμυνόμενος της πρότασης, ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί μεγάλη επιτυχία στην πάταξη του διεθνούς εγκλήματος και της τρομοκρατίας, καθώς προσφέρει νέες δυνατότητες στις αστυνομικές αρχές».

Η Συνθήκη του Προυμ, ή αλλιώς «Σένγκεν 3», έχει ελάχιστες εναπομείνασες λεπτομέρειες προς διευθέτηση, με κυρίαρχη το ποιον θα αφορά η βάση δεδομένων, αφού εκτός από όσους έχουν καταδίκη για ποινικά αδικήματα, επιδιώκεται να διευρυνθεί και σε όλους τους «ταραξίες», φίλαθλους, αλλά κυρίως διαδηλωτές. Σημειώνουμε δε την πρόταση ανταλλαγής στοιχείων όχι μόνο για τους κατάδικους, αλλά και για όσους «ενέχονται σε πράξεις που γεννούν υποψίες», προτίθενται δηλαδή να λάβουν μέρος σε διεθνείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Χαρακτηριστική είναι η υποκριτική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνυπέγραψε μεν τη συμφωνία, εκφράζει δε... επιφυλάξεις στην εν λόγω διάταξη, διά στόματος του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, που ανέφερε πως είναι «νομικώς αόριστες οι έννοιες της υποψίας και των πράξεων που γεννούν υποψίες».

Στο χτεσινό συμβούλιο δόθηκε έγκριση και για την ισχυροποίηση της FRONTEX, που αφορά ομάδες άμεσης επέμβασης, με διασυνοριακή δράση και στόχο την «πάταξη της παράνομης μετανάστευσης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ