Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οξύνεται η διαμάχη για τα κοιτάσματα πετρελαίου

Επίδειξη επιθετικότητας από Αγκυρα

Πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία τελετή για την πρώτη φάση της διαδικασίας για χορήγηση από την κυπριακή κυβέρνηση αδειών σε ξένες εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Οι ξένες εταιρείες έχουν περιθώριο να υποβάλουν προσφορές στην κυπριακή κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Ιούλη.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου Σαμίρ Φάχμι και ξένοι πρέσβεις. Η αντιπροσωπεία από το Λίβανο δεν μπόρεσε να παραστεί, γιατί ήταν κλειστό το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σε ομιλία του, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για πλήρη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία. Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες έρευνας και εξόρυξης πετρελαιοειδών.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μια εργασία, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, έφτασε στο κρίσιμο σημείο του διαγωνισμού.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρόγραμμά της και ευχήθηκε, παράλληλα, η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες να αποδώσει καρπούς για το καλό του κυπριακού λαού και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Προκλητική απάντηση από την Τουρκία

Ακρως προκλητική και επιθετική ήταν η απάντηση της Αγκυρας στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για χορήγηση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες κάλεσε τις εταιρείες και τις χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν για τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, «να ενεργούν με σωφροσύνη και να έχουν υπόψη τους το πόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί το Κυπριακό, έτσι ώστε να μη βλάψουν την αναζήτηση για την ευρύτερη λύση, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών».

Ευθέως το τουρκικό υπουργείο αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει όλη τη νήσο και ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες στο όνομα των Τουρκοκυπρίων». «Περιμένουμε να τελειώσουν οι επιχειρήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όσον αφορά τους διεθνείς διαγωνισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση και προειδοποιεί ότι «η επιμονή στο να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή (του διαγωνισμού) θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Κύπρου και στην ανατολική Μεσόγειο». «Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από την πλευρά μας και συνεχίζονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις για το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ψυχραιμία» από την ελληνική κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τακτική «χαμηλών τόνων», αποφεύγοντας να τοποθετείται επί της ουσίας της αυξανόμενης επιθετικότητας της Αγκυρας σε Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο.

Για το ενδεχόμενο επέκτασης των ερευνών της Τουρκίας στο Αιγαίο ο Ευ. Αντώναρος είπε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους οι διεθνείς συνθήκες, οι συμβάσεις οι οποίες ισχύουν», ενώ θεώρησε αυτονόητο να υπάρχει «καλή πίστη» μεταξύ γειτονικών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ