Σάββατο 8 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
"Καισαρική" για την υπογραφή...

Τη Δευτέρα το πρωί, λίγο πριν την ολομέλεια του "κοινωνικού διαλόγου", συνέρχεται ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Υπογραφή του τελικού κειμένου ενέκρινε η ΠΑΣΚΕ στην ΑΔΕΔΥ. Προβλήματα και αλλεπάλληλες συσκέψεις στην ΠΑΣΚΕ για την αποδοχή του κατάπτυστου κειμένου

Αποφασισμένη να επικυρώσει το αντεργατικό περιεχόμενο του περιβόητου "Συμφώνου εμπιστοσύνης προς το 2000",εμφανίζεται η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,ενώ από τα συνδικάτα ξεσηκώνεται κύμα αντιδράσεων και ενώ τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν να "τακτοποιήσουν" τα υπαρκτά εσωτερικά προβλήματα της ΠΑΣΚΕ, ασκώντας πολύμορφες πιέσεις. Τη Δευτέρα το πρωί συνεδριάζει έκτακτα η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, μετά από αίτηση των συμβούλων της ΔΑΣ,αλλά και της ΔΑΚΕ,ώστε να βγει απόφαση της Συνομοσπονδίας πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας του "κοινωνικού διαλόγου", που γίνεται το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Η ΔΑΣ στην επιστολή της για τη σύγκληση της ολομέλειας, αφού κατάγγειλε τον αντεργατικό χαρακτήρα του "συμφώνου εμπιστοσύνης" και κατέγραψε τις σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, τόνισε ότι οι ευθύνες είναι σοβαρές και μεγάλες, σε παραταξιακό, συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Στο μεταξύ οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ καλούνται σε παραταξιακή σύσκεψη την Κυριακή το απόγευμα, ώστε να εξασφαλιστεί η "ενιαία" εμφάνισή τους κατά την ολομέλεια της Δευτέρας και να αποφευχθούν οι αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα θέσει σ' όσους αντιδρούν το δίλημμα: "'Η ψηφίζετε ή με ρίχνετε"!

Χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής,συναντήθηκε, ύστερα από αίτημά του, με τη Συντονιστική Γραμματεία του "κοινωνικού διαλόγου" (πλην των εκπροσώπων της κυβέρνησης) και δήλωσε ότι το κείμενο συμφωνίας είναι "απογοητευτικό" και ότι χαρακτηρίζεται από... "αοριστολογία, από πολλά κενά, από γενικολογίες και ευχολόγια".

Η ΑΔΕΔΥ

Ιστορικές ευθύνες αναλαμβάνουν οι σύμβουλοι της ΠΑΣΚΕ στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι κατά τη χτεσινή επεισοδιακή συνεδρίασή της, αποφάσισαν μόνο αυτοί (7 υπέρ, 5 κατά) να βάλουν τις υπογραφές τους κάτω απ' το κατάπτυστο τελικό κείμενο του "κοινωνικού διαλόγου" και να συνεργήσουν έτσι στην επιχείρηση κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που έγινε προσπάθεια να μην πραγματοποιηθεί καν, προηγήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις της ΠΑΣΚ. Μάλιστα οι σύμβουλοι της παράταξης στην ΑΔΕΔΥ κλήθηκαν, πριν τη συνεδρίαση, στον Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, για τη διαφύλαξη της ενιαίας στάσης, αλλά χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη των συμβούλων της ΠΑΣΚ, αυτή τη φορά στο κτίριο της ΑΔΕΔΥ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", τόνισε: "Στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ για το θέμα της επικύρωσης ή μη του κατάπτυστου αντεργατικού κειμένου του διαβόητου πια κυβερνητικού "κοινωνικού διαλόγου" των κοινωνικών εταίρων κυβέρνησης - ΣΕΒ - συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, η φιλοκυβερνητική παράταξη στην ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο απέρριψε για πολλοστή φορά την πρότασή μας για αποχώρηση της ΑΔΕΔΥ απ' το στημένο κυβερνητικό διάλογο - απάτη, αλλά και αποφάσισε να επικυρώσει το αντεργατικό κείμενο της επιτροπής "κοινωνικού διαλόγου", συμπράττοντας έτσι στη χαριστική βολή ενάντια στις εργασιακές κατακτήσεις! Κανείς εργαζόμενος δεν εξουσιοδότησε αυτήν την πλειοψηφία να συμπράξει σ' αυτό το αντεργατικό έγκλημα, γι' αυτό οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντεπιτεθούν σ' αυτόν τον αντεργατικό αντικοινωνικό διάλογο αποσάρθρωσης των δικαιωμάτων τους, με το ...διάλογο των αγώνων τους, παραμερίζοντας και αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που δρουν ως πέμπτη φάλαγγα στο συνδικαλιστικό κίνημα".

Αντιδράσεις

Τα 17 σωματεία της Πάτρας, που συντονίζονται κατά του "κοινωνικού διαλόγου" και των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,"καταγγέλλουν το αντεργατικό τερατούργημα κυβέρνησης, βιομηχάνων, ΠΑΣΚΕ" και καλούν, έστω και την τελευταία στιγμή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μην προχωρήσει στο έγκλημα κατά της εργατικής τάξης. Καλούν ακόμα τους εργαζόμενους της πόλης, ενωμένοι και κλιμακώνοντας την πάλη τους, να βάλουν φραγμό στην αντεργατική επέλαση, να ανατρέψουν τους αρνητικούς συσχετισμούς σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου εκφράζει την "κατηγορηματική του αντίθεση στο αντεργατικό και κατάπτυστο κείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης - ΣΕΒ και της μονοπαραταξιακής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ".

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων,με δηλώσεις του προέδρου του Δ. Νάστου,εκφράζει με τη σειρά του την αντίρρηση στην επικύρωση του κατάπτυστου "συμφώνου" από τη ΓΣΕΕ.

Το λεγόμενο "Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000", που είναι το εγκληματικό φινάλε του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτη και που ετοιμάζονται να υπογράψουν οι εταίροι του αντεργατικού μετώπου, ΣΕΒ, κυβέρνηση και ΠΑΣΚΕ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων "Εμμ. Ν. Καζής" καταγγέλλει "την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ για το ξεπούλημα των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, στο ΣΕΒ, την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς,καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας να οργανώσει συγκέντρωση κατά του "κοινωνικού διαλόγου". Ο Σύλλογος Μηχανοτεχνιτών και εργατών Μετάλλου Τρίπολης,καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ "να μην υπογράψει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ