Τρίτη 8 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚΕ
"Στο ίδιο έργο θεατές"...

"Μπράβο" στην κυβερνητική πολιτική και "κορόνες"... αυτονόμησης από το ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη στελεχών της

Πολλά ονόματα δόθηκαν από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στη χτεσινή μάζωξη στελεχών της από όλη την Ελλάδα, που σαν στόχο έχει σύμφωνα με τους διοργανωτές της, "την οργάνωση ενός διαλόγου μέσα και έξω από την παράταξη και την προετοιμασία ενός Συνεδρίου ή Συνδιάσκεψης τον επόμενο χρόνο". Στο μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,βρήκε πρόσφορο το έδαφος, για να δηλώσει ότι θα επανεξεταστεί το σύστημα χορήγησης επιδομάτων του ΟΑΕΔ σε αυστηρότερη κατεύθυνση!

Πολλές ήταν οι αναφορές του Χ. Πολυζωγόπουλου,προέδρου της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, κατά το άνοιγμα της διήμερης "Συνδιάσκεψης" ή "μίνι συνδιάσκεψης" ή "διάσκεψης" ή απλής "σύσκεψης"... της παράταξής του, στην ανάγκη "οι εργαζόμενοι να ζήσουν σε ένα καλύτερο κόσμο". Ωστόσο, χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του ήταν η αποδοχή της ΟΝΕ, με λίγο περισσότερο "κοινωνικό πρόσωπο", η αποδοχή των "ενεργητικών πολιτικών" της κυβέρνησης για την ανεργία και η "αποθέωση" του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή. Θεώρησε, μάλιστα, ότι αυτό το ν/σ δημιουργεί ομαλές συνθήκες για τη διεξαγωγή "διαλόγου" για την ολοκληρωτική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος! Κάποια στιγμή διαπίστωσε και δεξιές στρεβλώσεις στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας, όμως, ότι είναι "πολύτιμος φορέας για τη χώρα"...

Σε άλλο σημείο της μακροσκελούς τοποθέτησής του, άσκησε κριτική στην ΕΣΑΚ, επειδή κάνει "διασπαστική" απεργιακή συγκέντρωση και κάλεσε σε ενιαία συγκέντρωση. Βεβαίως, χτες το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας ανέπτυξε την αντεργατική κυβερνητική πολιτική μέσα στην ίδια τη ΓΣΕΕ, λίγες μέρες πριν την απεργία, μπροστά σε ένα πειθαρχημένο κοινό συνδικαλιστών, οι περισσότεροι από τους οποίους μετείχαν αργότερα στη συνδιάσκεψη της ΠΑΣΚΕ...

Πλούσια σε... σκέψεις ήταν η ομιλία του Κ. Σκανδαλίδη,ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη "στρατηγική της νέας ευημερίας"..! Αυτή η ευημερία έχει να κάνει με μια κοινωνία "ίσων ευκαιριών και αξιοκρατικών επιλογών" και ένα "νέο κοινωνικό προοδευτικό σχηματισμό", που δεν μπορεί να γίνει με όρους από το παρελθόν, αλλά έρχεται από το μέλλον... Αυτές και άλλες, ανάλογες σκέψεις, τις συνέδεσε με μια αναφορά στις αντιθέσεις "Αριστεράς" και"Δεξιάς", αλλά και τη σημείωση ότι η πάλη των τάξεων δεν έχει τελειώσει...

Πιο συγκεκριμένος ο υπουργός Εργασίας όχι μόνο υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, όχι μόνο τόνισε ότι πρέπει να δούμε τα επιδόματα ανεργίας "μέσα από την εξυγίανση του συστήματος, επειδή το σύστημα δεν είναι σωστό και υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να βγουν στην ανεργία", αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί και τι είναι η "πλήρης απασχόληση"!

Ολα αυτά προσγείωσαν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ από τη "νέα ευημερία" στη σημερινή "κακοκαιρία" για εργαζόμενους, συνταξιούχους και άνεργους. Πολλοί συνδικαλιστές της "αντιπολίτευσης" δυσαρεστήθηκαν από την τοποθέτηση Σκανδαλίδη, ενώ επέμεναν ότι είναι ανυποχώρητοι στη θέση τους να μην προχωρήσει σε αποφάσεις ένα Σώμα που δεν είναι αντιπροσωπευτικό των μελών της ΠΑΣΚΕ, πανελλαδικά.

Ο Π. Οικονόμου,μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι επικρατεί σύγχυση, η οποία εκφράζεται και από τις "στρογγυλεύσεις" των θέσεων ορισμένων στελεχών, ανάλογα με το πού μιλάνε, στο κόμμα, στην παράταξη, στο συνδικάτο. Τη "στρογγύλευση" αυτή την εντόπισε και στο θέμα του 35ωρου και σε άλλα θέματα, ενώ εμφανίστηκε να στρέφεται κατά των ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων.

Μίλησαν και χαιρέτισαν, επίσης, ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μανώλης,ο αν. γραμματέας Α. Καλύβης,ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,ο γραμματέας συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλος.Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ