ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης

Ανακοίνωση του Οργανωτικού Γραφείου του ΚΕΚΡ για την απόσυρση της πρότασης μομφής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η ουσιαστική συνθηκολόγηση της ΚΟ του ΚΚΡΟ και των συμμάχων της με τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας μπροστά στο κυρίαρχο καθεστώς προκάλεσε την αγανάκτηση στο αριστερό κομμουνιστικό κίνημα. Το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΕΚΡ εξέδωσε δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι "η παράδοση των θέσεων από την ηγεσία του ΚΚΡΟ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και η σύναψη "ειρήνης και συναίνεσης" με τον Πρόεδρο δεν αποτέλεσε κάτι το ξαφνικό για τους πραγματικούς κομμουνιστές. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της έλλειψης αρχών, του συμβιβασμού και της προδοσίας των συμφερόντων και της υπόθεσης των εργαζομένων που άρχισε ακόμα ο Γκορμπατσόφ". Η δήλωση κυκλοφόρησε στην Κρατική Δούμα.

Το ΟΓ της ΚΕ του ΚΚΡΟ θυμίζει πως η ίδια αυτή νομενκλατούρα και κρατική - οικονομική ελίτ προχώρησαν στην πολιτική της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ενέκριναν τη συμφωνία του Μπελοβέζσκ και κατόπιν, συμμετέχοντας στις εκλογές, βοήθησαν να περάσει λαθραία το Σύνταγμα του 1993 και αμνήστευσαν τους εγκληματίες που βομβάρδισαν το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας. Αργότερα, με την ιδιότητα πλέον των πολιτισμένων παραγόντων της Κρατικής Δούμας, επικύρωσαν τον πρωθυπουργό που είχε ηγηθεί της καταστολής της λαϊκής εξέγερσης τον Οκτώβρη 1993, ψήφισαν τον προϋπολογισμό, που οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει ως αντιλαϊκό, προώθησαν κυριολεκτικά το νόμο για το διαμοιρασμό της παραγωγής, ανοίγοντας το δρόμο για το ξεπούλημα του υπεδάφους της Ρωσίας στο ξένο κεφάλαιο κ. ά. Στη Δήλωση αναλύεται η στρατηγική και η τακτική της συνθηκολόγησης του ΚΚΡΟ. Κάθε φορά, προσπαθώντας να καμουφλάρουν τη συμβιβαστική πολιτική τους και να αποφύγουν την αυξανόμενη δυσπιστία και δυσαρέσκεια των ανθρώπων και του κόμματός του, οι κοινοβουλευτικοί "υπεύθυνοι αντιπολιτευόμενοι" διατυπώνουν 11 όρους και μια σειρά προειδοποιήσεις. Μόλις ο Γιέλτσιν κάνει στους "αδιάλλακτους της Δούμας" τις εκ των προτέρων προγραμματισμένες υποχωρήσεις και τα πάντα γίνονται αποδεκτά γι' αυτούς.

Επομένως, το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλη η αδιαλλαξία αυτής της "πολιτισμένης αντιπολίτευσης" τελειώνει με την προάσπιση του κοινοβουλευτικού τους καθεστώτος και της ανάλογης εξασφάλισης. Η ευθύνη τους δεν εκδηλώνεται απέναντι στο λαό που τους εξέλεξε, αλλά απέναντι στην εξουσία που εγγυάται την κοινοβουλευτική τους θέση. Το ΚΕΚΡ καταδίκασε τη συμβιβαστική πολιτική των βουλευτών του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα και τη χαρακτήρισε ως προδοσία των συμφερόντων του λαού και πλήρη ρήξη με το κομμουνιστικό κίνημα.

Τέλος, το ΚΕΚΡ σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της αποβολής του ΚΚΡΟ από την Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ως συμβιβαστική οργάνωση που δυσφημίζει την ιδέα του κινήματος.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Χωρίς εκπλήξεις οι δημοτικές εκλογές

ΑΛΓΕΡΙ.-

Στα αναμενόμενα πλαίσια κινήθηκε η εκλογική διαδικασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην Αλγερία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών, τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων φέρονται να έχουν συγκεντρώσει το κόμμα του Προέδρου Λιαμίν Ζερουάλ και οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι. Ετσι, τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα φέρονται να συγκέντρωσαν το 84% των ψήφων στις δημοτικές εκλογές και το 70% στις περιφερειακές. Αναλυτικότερα, ο Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός, που πρόσκειται στον Ζερουάλ, εξασφάλισε 7.424 θέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και 686 στα περιφερειακά, το Εθνικό Απελευθερωτικό Κόμμα εξασφάλισε 2.864 θέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια και 373 στα περιφερειακά και το μετριοπαθές Ισλαμικό Κίνημα για μια Ειρηνική Κοινωνία εξασφάλισε 890 δημοτικές θέσεις και 260 περιφερειακές. Και από αυτές τις εκλογές, που σημαδεύτηκαν από την έντονη παρουσία του στρατού και από τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στα περισσότερα εκλογικά τμήματα της χώρας. Τα αντιπολιτευτικά κόμματα, Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων και Συναγερμός για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση αποδείξεων περί νοθείας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονη ευρωπαϊκή παρουσία ζητά ο Αραφάτ

ΒΟΝΝΗ.-

Την ανησυχία του για την τελμάτωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με το Ισραήλ εξέφρασε και στον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ανάλογες εκτιμήσεις ο Γιάσερ Αραφάτ μετέφερε και στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη, ενώ ζήτησε και από τους δύο άνδρες να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή παρουσία στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες.

Ο Χέλμουτ Κολ συμμερίστηκε τις αμφιβολίες του Παλαιστίνιου ηγέτη και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τις ισραηλινο - παλαιστινιακές συμφωνίες του Οσλο μέσω και των εταίρων της Γερμανίας στην ΕΕ. Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι Αραφάτ και Κολ δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά όπως τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Βόννη είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής παρέχοντας της, ετησίως, οικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων μάρκων, δηλαδή 685 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι εκτός από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, απηύθυνε ομιλία και στην 29η Σύνοδο της ΟΥΝΕΣΚΟ, συναντήθηκε, χτες, με την πρόεδρο της γερμανικής Κάτω Βουλής Ρίτα Σουέσγουορθ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία ο Γιάσερ Αραφάτ θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Γκέντερ Ρέξροντ, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Τέο Βάιγκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Πάντως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της χώρας του στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ, άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή, κατά την οποία θα επισκεφθεί το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο.

Αντιδρά το Ισραήλ

"Προσπάθεια τορπιλισμού των αμερικανικών πρωτοβουλιών" χαρακτήρισε ο Ντάνι Ναβέχ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την περιοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην Ευρώπη, καθώς και την έκκλησή του για ενεργότερο ρόλο των Ευρωπαίων στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Ναβέχ, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι δημιουργούν "όλον αυτόν τον θόρυβο" επειδή δεν επιθυμούν να συζητήσουν για το τελικό καθεστώς, γιατί μια τέτοια διαδικασία θα τους ανάγκαζε να αναγνωρίσουν την ύπαρξη ισραηλινού κράτους.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ανασχηματισμός για την εκτόνωση αντιδράσεων

ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.-

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ, σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων και τις ευρύτερες πολιτικές αντιδράσεις που προκαλεί η κακή κατάσταση της οικονομίας.

Ο ανασχηματισμός φαίνεται να περιορίζεται στα υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου, μιας που ο αρμόδιος υπουργός (Οικονομικών) Θανόνγκ Μπιτάγια φέρεται αποφασισμένος να παραιτηθεί. Πιθανότερος αντικαταστάτης του φημολογείται πως θα είναι ο 54χρονος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Μπανγκόνγκ, Κοσίτ Πανπιέμρας. Ωστόσο, γενικώς παρατηρείται απροθυμία συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση από τα στελέχη των έξι κομμάτων που στηρίζουν το κυβερνών σχήμα, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι μέρες του Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ στην εξουσία είναι μετρημένες...

Η ένταση που επικρατεί στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού έχει πάρει διαστάσεις σοβαρής κρίσης, την ώρα μάλιστα που εντείνονται οι φήμες που θέλουν ανεπανόρθωτα επιδεινωμένες τις σχέσεις ανάμεσα στο κόμμα "Νέας Εμπνευσης" του Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ και την ισχυρή πολιτική παράταξη "Τσαρτ Πατάνα".

Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων κάνουν συχνά λόγο τις τελευταίες μέρες ότι το κόμμα "Τσαρτ Πατάνα" θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Απ' την άλλη, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός στην κυβέρνηση δε θα επιτύχει την εκτόνωση των αντιδράσεων της μεσοαστικής τάξης και της φοιτητιώσας νεολαίας, οι διαδηλώσεις των οποίων έχουν ως βασικό αίτημα την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού...

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστικοί ηγέτες των αγροτών της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, (περιοχή που θεωρείται "προπύργιο" των δυνάμεων που στηρίζουν πολιτικά τον Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιτουνγκ), απείλησαν χτες ότι εάν δε σταματήσουν οι διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας, θα κατέβουν με τα αγροτικά τους οχήματα στην Μπανγκόνγκ για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι τους μεσοαστούς διαδηλωτές!

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Παιχνίδια πολέμου" ξανά στο βόρειο Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική αεροπορία, ανανεώνοντας τις επιθέσεις της κατά των Κούρδων του τουρκικού ΡΚΚ, αλλά και της ιρακινής PUK στο βόρειο Ιράκ (και, μάλιστα, κοντά στα σύνορα Ιράκ - Ιράν), δεν εκμεταλλεύεται απλώς την ύπαρξη της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" για να πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την εκεχειρία των Κούρδων του Ιράκ.

Σύμφωνα με το Reuter, η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε χτες πως παύει να τηρεί την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί πριν από μία βδομάδα με το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, μετά από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν το ΚΔΚ και οι Τούρκοι εναντίον της.

"Η εκεχειρία δεν ισχύει πια. Μέχρι χτες την τηρούσαμε, αλλά από τη στιγμή που η άλλη πλευρά την παραβίασε, δεν υφίσταται πλέον", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν στην Αγκυρα, Σαζάντ Σαϊμπ.

Η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι οι επιδρομές της ήτανε δικαιολογημένες, αφού η Πατριωτική Ενωση παραβίασε την εκεχειρία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν της περασμένης Παρασκευής. Οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί να υποχωρήσουν στις θέσεις που είχαν προηγουμένως κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής, αλλά ο Ταλαμπανί της PUK προτίμησε να ενισχύσει τις θέσεις του.

Ο Ταλαμπανί και ο Μπαρζανί έχουν εμπλακεί σε μακρά ένοπλη σύγκρουση για τον έλεγχο των κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ. Η Τουρκία υποστηρίζει τον Μπαρζανί, ο οποίος μάλιστα κατά την τελευταία εκκαθαριστική επιχείρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατά των ανταρτών του ΡΚΚ είχε αναλάβει συντονιστικό ρόλο.

Προεκλογική εικόνα στους δρόμους του Αλγερίου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ