Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εντονη ευρωπαϊκή παρουσία ζητά ο Αραφάτ

ΒΟΝΝΗ.-

Την ανησυχία του για την τελμάτωση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" με το Ισραήλ εξέφρασε και στον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ανάλογες εκτιμήσεις ο Γιάσερ Αραφάτ μετέφερε και στον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη, ενώ ζήτησε και από τους δύο άνδρες να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή παρουσία στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες.

Ο Χέλμουτ Κολ συμμερίστηκε τις αμφιβολίες του Παλαιστίνιου ηγέτη και δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να στηρίξει τις ισραηλινο - παλαιστινιακές συμφωνίες του Οσλο μέσω και των εταίρων της Γερμανίας στην ΕΕ. Μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι Αραφάτ και Κολ δεν έκαναν δηλώσεις, αλλά όπως τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Βόννη είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής παρέχοντας της, ετησίως, οικονομική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων μάρκων, δηλαδή 685 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι εκτός από τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, απηύθυνε ομιλία και στην 29η Σύνοδο της ΟΥΝΕΣΚΟ, συναντήθηκε, χτες, με την πρόεδρο της γερμανικής Κάτω Βουλής Ρίτα Σουέσγουορθ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γερμανία ο Γιάσερ Αραφάτ θα συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Γκέντερ Ρέξροντ, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Τέο Βάιγκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Πάντως, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της χώρας του στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακόφ, άρχισε χτες περιοδεία στην περιοχή, κατά την οποία θα επισκεφθεί το Λίβανο, τη Συρία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο.

Αντιδρά το Ισραήλ

"Προσπάθεια τορπιλισμού των αμερικανικών πρωτοβουλιών" χαρακτήρισε ο Ντάνι Ναβέχ, σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, την περιοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην Ευρώπη, καθώς και την έκκλησή του για ενεργότερο ρόλο των Ευρωπαίων στην "ειρηνευτική διαδικασία". Ο Ναβέχ, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι Παλαιστίνιοι δημιουργούν "όλον αυτόν τον θόρυβο" επειδή δεν επιθυμούν να συζητήσουν για το τελικό καθεστώς, γιατί μια τέτοια διαδικασία θα τους ανάγκαζε να αναγνωρίσουν την ύπαρξη ισραηλινού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ