Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στο δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης

Ανακοίνωση του Οργανωτικού Γραφείου του ΚΕΚΡ για την απόσυρση της πρότασης μομφής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Η ουσιαστική συνθηκολόγηση της ΚΟ του ΚΚΡΟ και των συμμάχων της με τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας μπροστά στο κυρίαρχο καθεστώς προκάλεσε την αγανάκτηση στο αριστερό κομμουνιστικό κίνημα. Το Οργανωτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΕΚΡ εξέδωσε δήλωση, στην οποία αναφέρεται ότι "η παράδοση των θέσεων από την ηγεσία του ΚΚΡΟ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του και η σύναψη "ειρήνης και συναίνεσης" με τον Πρόεδρο δεν αποτέλεσε κάτι το ξαφνικό για τους πραγματικούς κομμουνιστές. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της έλλειψης αρχών, του συμβιβασμού και της προδοσίας των συμφερόντων και της υπόθεσης των εργαζομένων που άρχισε ακόμα ο Γκορμπατσόφ". Η δήλωση κυκλοφόρησε στην Κρατική Δούμα.

Το ΟΓ της ΚΕ του ΚΚΡΟ θυμίζει πως η ίδια αυτή νομενκλατούρα και κρατική - οικονομική ελίτ προχώρησαν στην πολιτική της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων, ενέκριναν τη συμφωνία του Μπελοβέζσκ και κατόπιν, συμμετέχοντας στις εκλογές, βοήθησαν να περάσει λαθραία το Σύνταγμα του 1993 και αμνήστευσαν τους εγκληματίες που βομβάρδισαν το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσίας. Αργότερα, με την ιδιότητα πλέον των πολιτισμένων παραγόντων της Κρατικής Δούμας, επικύρωσαν τον πρωθυπουργό που είχε ηγηθεί της καταστολής της λαϊκής εξέγερσης τον Οκτώβρη 1993, ψήφισαν τον προϋπολογισμό, που οι ίδιοι είχαν χαρακτηρίσει ως αντιλαϊκό, προώθησαν κυριολεκτικά το νόμο για το διαμοιρασμό της παραγωγής, ανοίγοντας το δρόμο για το ξεπούλημα του υπεδάφους της Ρωσίας στο ξένο κεφάλαιο κ. ά. Στη Δήλωση αναλύεται η στρατηγική και η τακτική της συνθηκολόγησης του ΚΚΡΟ. Κάθε φορά, προσπαθώντας να καμουφλάρουν τη συμβιβαστική πολιτική τους και να αποφύγουν την αυξανόμενη δυσπιστία και δυσαρέσκεια των ανθρώπων και του κόμματός του, οι κοινοβουλευτικοί "υπεύθυνοι αντιπολιτευόμενοι" διατυπώνουν 11 όρους και μια σειρά προειδοποιήσεις. Μόλις ο Γιέλτσιν κάνει στους "αδιάλλακτους της Δούμας" τις εκ των προτέρων προγραμματισμένες υποχωρήσεις και τα πάντα γίνονται αποδεκτά γι' αυτούς.

Επομένως, το ΟΓ της ΚΕ του ΚΕΚΡ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλη η αδιαλλαξία αυτής της "πολιτισμένης αντιπολίτευσης" τελειώνει με την προάσπιση του κοινοβουλευτικού τους καθεστώτος και της ανάλογης εξασφάλισης. Η ευθύνη τους δεν εκδηλώνεται απέναντι στο λαό που τους εξέλεξε, αλλά απέναντι στην εξουσία που εγγυάται την κοινοβουλευτική τους θέση. Το ΚΕΚΡ καταδίκασε τη συμβιβαστική πολιτική των βουλευτών του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα και τη χαρακτήρισε ως προδοσία των συμφερόντων του λαού και πλήρη ρήξη με το κομμουνιστικό κίνημα.

Τέλος, το ΚΕΚΡ σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της αποβολής του ΚΚΡΟ από την Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ως συμβιβαστική οργάνωση που δυσφημίζει την ιδέα του κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ