ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση και δημοψήφισμα

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία δημοσκόπησης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Την εύλογη αξίωση να γίνει επιτέλους σεβαστό το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, αλλά και της δυνατότητας έκφρασης γνώμης μέσω της διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, που επηρεάζει καταλυτικά το παρόν και το μέλλον του τόπου, επαναδιατυπώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, με αφορμή στοιχεία δημοσκόπησης, που δείχνει την αποδοχή του αιτήματος από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ τονίζει:

Τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" (22.10.97), αποκαλύπτουν, εκτός των άλλων, την ουσιαστική αποδοχή του αιτήματός μας από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αλλά και την επικαιρότητά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 75,97% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δεν είναι ενημερωμένοι για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 81,49% ότι δε γνωρίζουν τις συνέπειές της, ενώ το 70,13% προκρίνει ως διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ εκείνη του δημοψηφίσματος.

Για πολλοστή φορά, λοιπόν, επαναδιατυπώνουμε την εύλογη αξίωσή μας να γίνει επιτέλους σεβαστό το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, αλλά και της δυνατότητας έκφρασης γνώμης του (μέσω της διενέργειας εθνικού Δημοψηφίσματος) σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, που επηρεάζει καταλυτικά το παρόν και το μέλλον του.

Θεωρούμε, τέλος, ότι η έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ (στην οποία ενσωματώθηκαν οι Συμφωνίες Σένγκεν) δίνει αντικειμενικά την ευκαιρία στην κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ξαναμετρήσουν προσεκτικά το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στο δίκαιο και υπερώριμο αίτημά μας. Στη βάση, άλλωστε, αυτής της εκτίμησης, ζητήσαμε συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σημειώνεται ότι βρήκαμε ανταπόκριση - και πραγματοποιήθηκε συνάντηση - από την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ,ενώ επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης στις αμέσως προσεχείς μέρες.

Την ανακοίνωση υπογράφουν για την Επιτροπή Δημοψηφίσματος οι: Μιχάλης Βαρδάνης,υποστράτηγος ε.α., Στρατής Κουνιάς,καθηγητής πανεπιστημίου, Ασπα Μανδηλαρά,αντιπρ. Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Αντώνης Ντρέκος,οικονομολόγος, μέλος ΚΔ/ΟΕΕ, Θεοφάνης Πάκος,καθηγητής πανεπιστημίου, Γιάννης Σαμαράς,καθηγητής πανεπιστημίου, Γιώργος Τσαπόγας,δημοσιογράφος.

ΣΥΝ - αλλαγές και προβλήματα με τη "συνεργασία"

Η αποκάλυψη των συναλλαγών και παζαρεμάτων της ηγεσίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, για την κεντροαριστερή συνεργασία, με προϋπόθεση την υπερψήφιση του αντιδραστικού νομοσχεδίου "Καποδίστριας" οξύνει τις τριβές και αντιπαραθέσεις στα πλαίσια του Συνασπισμού.

Ετσι, με δεδομένα το μεγάλο ποσοστό των μελών της ΚΠΕ και, περισσότερο, των οπαδών του ΣΥΝ που αντιδρούν στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και την απόφαση της ηγεσίας του Κόμματος να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές του Κόμματος που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, προβληματίζονται για τη στάση τους κατά την ψηφοφορία στη βουλή: Αν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο ενάντια στη θέση τους ή θα απέχουν από την ψηφοφορία, τελικά.

Είναι γνωστό, πως έξι από τους βουλευτές του ΣΥΝ, για δικούς του λόγους ο καθένας, αντιτάχτηκαν στην υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο διαπίστωσαν ότι είναι αντίθετο στα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκτός αυτού, εξέφρασαν την άποψη, πως η υπερψήφιση του "Καποδίστρια" θα αποκάλυπτε τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον. Ενώ, από τους θιασώτες του "Καποδίστρια", προβαλλόταν, ότι η υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι προϋπόθεση για την κεντροαριστερή συνεργασία καθώς, όπως επισήμαιναν, η καταψήφιση θα τίναζε στον αέρα τη συνεργασία, όπου αυτή μπορεί να γίνει!

Ακριβώς, σ' αυτή τη βάση η Μ. Δαμανάκη ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΝ, τις τελευταίες μέρες, έχει επιδοθεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, σε μια επιχείρηση εξωραϊσμού του νομοσχεδίου. Εφτασε στο σημείο, μάλιστα, να καλύπτει την κυβέρνηση Σημίτη και τις αντιδημοκρατικές αυταρχικές μεθοδεύσεις της για την επιβολή του "Καποδίστρια", κάνοντας λόγο για διάλογο που "έγινε ανάμεσα στο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ" και για ευθύνες της ΤΑ για τα στραβά του νομοσχεδίου!

Αυτές οι ενέργειες που αποκαλύπτουν ακόμα περισσότερο το ρόλο του ΣΥΝ, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα σε βουλευτές του που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του Κόμματός τους. Εκτός, αυτού, βαραίνει στην τελική στάση τους το γεγονός ότι παρουσιάζονται ανακόλουθοι, εφ' όσον υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούν, την ίδια ώρα που εγκαλούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για την κομματική πειθαρχία που επέβαλε, για να υποχρεώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Διαγράφτηκε ο Ι. Καρακώστας από την ΚΟ του ΔΗΚΚΙ

Τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Ιωάννη Καρακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΚΙ γνωστοποίησε χτες, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας.

Χτες ο Ιωάν. Καρακώστας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου "Καποδίστριας" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δήλωσε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ το ΔΗΚΚΙ έχει δηλώσει ότι το καταψηφίζει στο σύνολό του.

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, αναφέρει ότι ο διαγραφείς βουλευτής, ήδη από το Μάρτιο του '97, ήταν ενήμερος για τις θέσεις του ΔΗΚΚΙ επί του σχεδίου "Καποδίστριας" και ουδέποτε μέχρι προχτές είχε εκφράσει οποιαδήποτε αντίρρηση στα καταστατικά κομματικά όργανα.

Στη συνέχεια ο Δ. Τσοβόλας κάνει λόγο για "μεθόδευση διαφοροποίησης", αφήνοντας να εννοηθεί ότι σ' αυτήν έπαιξαν ρόλο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. "Η μεθόδευση της διαφοροποίησης, τονίζει στην επιστολή του, προαναγγέλθηκε δημόσια από γνωστούς κυβερνητικούς μηχανισμούς".

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ παρέπεμψε την υπόθεση και στην επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος προφανώς για να συζητηθεί η διαγραφή του Ιωάν. Καρακώστα και από το ΔΗΚΚΙ.

Ο διαγραφείς βουλευτής τόνισε χτες βράδυ σε δήλωσή του πως "τον Δημ. Τσοβόλα τον ενδιαφέρει η στείρα αντιπαράθεση και η τυφλή σύγκρουση", ενώ σημείωσε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής.

Από τη συνάντηση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ στις 6-10-97. Διακρίνονται τα μέλη της Επιτροπής, από αριστερά η Ασπα Μανδηλαρά και ο Αντώνης Ντρέκος και από δεξιά ο Μιχάλης Βαρδάνης και ο Γ. Τσαπόγας

Χαμένοι οικονομικά οι διοικητικοί των ΤΕΙ

Τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων των ΤΕΙ, οι οποίοι για τη διεκδίκησή τους προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής,με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας. Η Ερώτηση αφορούσε στις ανισότητες που δημιούργησε το νέο μισθολόγιο, αλλά και στη μονιμοποίηση των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Παιδείας, Γ. Ανθόπουλος,είπε ότι η κυβέρνηση συζητάει την "οικονομική ενίσχυσή τους", αλλά είναι απαράδεκτο να συζητιέται η χορήγηση επιδομάτων, τα οποία, όπως είπε, συγχωνεύτηκαν μέσα στους μισθούς. Είπε δε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος, "πάντα μέσα στα πλαίσια του νέου μισθολογίου και πάντοτε βέβαια σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών".

Ο Ν. Γκατζής είπε πως με το νέο μισθολόγιο έχουν χάσει αποδοχές οι εργαζόμενοι, ενώ, αναφερόμενος στην κατάσταση του προσωπικού, τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι έκτακτοι ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου και πρέπει να αποκατασταθούν και μέσα από το οργανόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ