Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Οι εργαζόμενοι ζητούν ενημέρωση και δημοψήφισμα

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία δημοσκόπησης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Την εύλογη αξίωση να γίνει επιτέλους σεβαστό το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, αλλά και της δυνατότητας έκφρασης γνώμης μέσω της διενέργειας εθνικού δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, που επηρεάζει καταλυτικά το παρόν και το μέλλον του τόπου, επαναδιατυπώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ, με αφορμή στοιχεία δημοσκόπησης, που δείχνει την αποδοχή του αιτήματος από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ τονίζει:

Τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" (22.10.97), αποκαλύπτουν, εκτός των άλλων, την ουσιαστική αποδοχή του αιτήματός μας από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, αλλά και την επικαιρότητά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, το 75,97% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δεν είναι ενημερωμένοι για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το 81,49% ότι δε γνωρίζουν τις συνέπειές της, ενώ το 70,13% προκρίνει ως διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ εκείνη του δημοψηφίσματος.

Για πολλοστή φορά, λοιπόν, επαναδιατυπώνουμε την εύλογη αξίωσή μας να γίνει επιτέλους σεβαστό το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της πλήρους και αντικειμενικής πληροφόρησης του λαού, αλλά και της δυνατότητας έκφρασης γνώμης του (μέσω της διενέργειας εθνικού Δημοψηφίσματος) σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα, που επηρεάζει καταλυτικά το παρόν και το μέλλον του.

Θεωρούμε, τέλος, ότι η έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ (στην οποία ενσωματώθηκαν οι Συμφωνίες Σένγκεν) δίνει αντικειμενικά την ευκαιρία στην κυβέρνηση και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να ξαναμετρήσουν προσεκτικά το μέγεθος της ευθύνης τους απέναντι στο δίκαιο και υπερώριμο αίτημά μας. Στη βάση, άλλωστε, αυτής της εκτίμησης, ζητήσαμε συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σημειώνεται ότι βρήκαμε ανταπόκριση - και πραγματοποιήθηκε συνάντηση - από την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ,ενώ επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης στις αμέσως προσεχείς μέρες.

Την ανακοίνωση υπογράφουν για την Επιτροπή Δημοψηφίσματος οι: Μιχάλης Βαρδάνης,υποστράτηγος ε.α., Στρατής Κουνιάς,καθηγητής πανεπιστημίου, Ασπα Μανδηλαρά,αντιπρ. Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Αντώνης Ντρέκος,οικονομολόγος, μέλος ΚΔ/ΟΕΕ, Θεοφάνης Πάκος,καθηγητής πανεπιστημίου, Γιάννης Σαμαράς,καθηγητής πανεπιστημίου, Γιώργος Τσαπόγας,δημοσιογράφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ