Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Το δικό μας μανιφέστο"

Συνάντηση του γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανού, με τον γενικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

Οι φιλικές σχέσεις της ΚΝΕ με την Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας αλλά και η αναγκαιότητα για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών από τις κομμουνιστικές νεολαίες, επιβεβαιώθηκαν κατά τη χτεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης, Ν. Σοφιανό,με τον γραμματέα της ΚΝ Ισπανίας, Χουάν Ραμόν Σοριάνα Σαλίνας.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, ο γγ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ για την εσωτερική κατάσταση της χώρας του και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ενωμένη Αριστερά, που αντιμετωπίστηκαν από την άρχουσα τάξη της Ισπανίας με έναν πρωτοφανή για την Ισπανία αντικομμουνισμό, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάπτυξη της Οργάνωσής του και την αυξανόμενη παρέμβαση των κομμουνιστών.

Στη συνάντηση έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις κοινές πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβουν οι δύο Οργανώσεις για το γιορτασμό των 150 χρόνων του κομμουνιστικού μανιφέστου, το οποίο, όπως τονίστηκε, παραμένει πάντα ζωντανό, και κατέληξαν στη δέσμευση με συντονισμένη δράση να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητήθηκε πρόταση που προβλέπει σειρά εκδηλώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της ΚΝ Ισπανίας, οι οποίες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στο τέλος του Νοέμβρη και θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανός, τόνισε ότι επιβεβαιώνεται πως η ΚΝΕ και η Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας με άλλες οργανώσεις νεολαίας θέλουν να πάρουν κοινές πρωτοβουλίες για να γιορτάσει η νεολαία της Ευρώπης "το δικό μας μανιφέστο".

Συνάντηση με την ΚΕ του ΚΚΕ

Ο γγ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας είχε επίσης συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος.

Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί αλληλεγγύης που δένουν τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα της Ελλάδας και Ισπανίας καθώς και τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες γύρω από την εσωτερική κατάσταση στις δύο χώρες και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος και των εργαζομένων.

Επίσης αναπτύχθηκαν οι θέσεις των δύο κομμάτων σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρώπη γενικότερα και κοινή ήταν η πεποίθηση ότι πρέπει να πυκνώσουν οι επαφές μεταξύ των κομμάτων για να συντονίσουν των αγώνα τους για τους κοινούς τους σκοπούς.

Με τα στελέχη της ΚΝΕ Αθήνας

Σαν παλιοί γνώριμοι συζήτησαν, χτες, τα μέλη των Γραφείων των Τομεακών Συμβουλίων Αθήνας με τον γενικό γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας Χουάν Ραμόν Σοριάνα Σαλίνας. Και ήταν φυσικό, καθώς ο γγ της ΚΝ Ισπανίας μετέφερε από την Ισπανία μια εικόνα που είχε πολλά κοινά με εκείνα που οι νέοι αντιμετωπίζουν, σήμερα, στους χώρους όπου ζουν, δουλεύουν και μορφώνονται. Σε εκείνους τους χώρους που η Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών επιβάλλει τους βάρβαρους νόμους της αγοράς.

Ο γγ της ΚΝ Ισπανίας δέχτηκε βομβαρδισμό ερωτήσεων για την κατάσταση στην Ισπανία και το ρόλο της Οργάνωσής του. Ερωτώμενος σχετικά, αναφέρθηκε στις νέες ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που τείνουν να επιβληθούν με θύματα πρώτα τους νέους, κάνοντας λόγο για εποχιακή απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ανεργία, κυρίως στις νέες γυναίκες.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την εκπαίδευση στην Ισπανία, τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι το πρόγραμμα που τείνει να εφαρμοστεί στη χώρα του δε διαφέρει από εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, μιλώντας για άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο γγ της ΚΝ Ισπανίας δέχτηκε πολλές φορές χειροκροτήματα από τους Κνίτες. Απευθυνόμενος σε αυτούς, είπε ότι ο αγώνας των νέων στη χώρα του θα έχει θετικά αποτελέσματα συνδυασμένος με έναν αγώνα των νέων σε διεθνές επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ