Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ενεργοποιούνται όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

Εχει εξαπολυθεί μια χωρίς προηγούμενο βιομηχανία μηνύσεων και δικών ενάντια σε εργαζόμενους, σχεδόν σε κάθε κινητοποίηση που παίρνει μαζικό χαρακτήρα, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Εστιάζοντας την ομιλία του στο γενικότερο πολιτικό κλίμα, που οδηγεί την κυβέρνηση να προσφεύγει στη λήψη αυταρχικών μέτρων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ τόνισε πως η κυβέρνηση "με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της προσπαθεί να προωθήσει τα μέτρα που προβλέπουν οι Συμφωνίες του Μάαστριχτ και οι κοινές πολιτικές που προκύπτουν από αυτές για όλες τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Στην προσπάθεια της αυτή να επιβάλει στον ελληνικό λαό αυτήν την πολιτική που είναι έντονα αντιλαϊκή και θίγει όλα τα στρώματα του ελληνικού λαού, εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα πολιτικά μέσα που είχε στη διάθεσή της".

Θεσμική κάλυψη στον αυταρχισμό

Ο Ορ. Κολοζώφ συνέχισε, επισημαίνοντας πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατέφυγε στα ίδια δοκιμασμένα μέτρα που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που, όπως και η σημερινή, εφαρμόζανε πολιτικές που ο λαός μας δεν αποδέχεται. Αρχισε βαθμιαία να ενεργοποιείται ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους σε όλους τους τομείς. Φρόντισε για τη θεσμική κάλυψη της ενεργοποίησης των μηχανισμών καταστολής και τη δημιουργία νέων, ευρωπαϊκής εμπνεύσεως. Περίοπτη θέση σ' αυτούς τους νόμους κατέχει η ψήφιση της Συμφωνίας Σένγκεν και του αντίστοιχου νόμου 2429/97. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον 2429/97, που οι διατάξεις του στοχεύουν στην ενίσχυση της καταστολής των διαδηλώσεων, απεργιών, κοινωνικών διαμαρτυριών". Στα ίδια πλαίσια σημείωσε πως εντάσσεται και ο νόμος 2518/97 για την ιδιωτική αστυνομία.

Στόχος το λαϊκό κίνημα

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε ότι "έχει εξαπολυθεί μία χωρίς προηγούμενο βιομηχανία μηνύσεων και δικών ενάντια σε εργαζόμενους, σχεδόν σε κάθε κινητοποίηση που παίρνει μαζικό χαρακτήρα. Ακολουθούν δίκες και καταδίκες πολιτών που συμμετείχαν σε αυτές. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, έχουμε την προσπάθεια δυσφήμισης των λαϊκών κινητοποιήσεων και την ενεργοποίηση της λεγόμενης "σιωπηλής πλειοψηφίας" ή πολιτών, που, δήθεν, διαμαρτύρονταν για τις κινητοποιήσεις. Εγινε μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη για να καταδικάσει μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως αυτές των ναυτεργατών ή των αγροτών ή των εκπαιδευτικών, χωρίς όμως να το πετύχει. Επίσης απέτυχε και η προσπάθεια να κινητοποιήσει πολίτες κατά των απεργιών, εισάγοντας τη θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού"". "Ισως και αυτός να ήταν ο λόγος της παραπέρα σκλήρυνσης των κατασταλτικών μέτρων, που τώρα πια έχουν αποκτήσει νέα ποιότητα", κατέληξε ο Ορ. Κολοζώφ.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απευθύνθηκε στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίο, λέγοντας ότι "τα γεγονότα είναι πολλά. Μας πείθουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πορεία ενεργοποίησης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών και στη βαθμιαία αύξηση των αυταρχικών συμπεριφορών", προσθέτοντας ότι στόχος είναι η τρομοκράτηση των Ελλήνων πολιτών, ώστε "να μην προβάλλουν αντιστάσεις στις απαιτήσεις των μονοπωλίων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ