Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να μην πέσουν οι λαοί μας στην παγίδα της έντασης

Χαιρετιστήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Συνέδριο του Κόμματος "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" της Τουρκίας

Αναχώρησε για την Αγκυρα ο Θανάσης Παπαρήγας,μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" της Τουρκίας.Στο Συνέδριο η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε το παρακάτω χαιρετιστήριο μήνυμα:

"Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του Συνεδρίου σας, στέλνει θερμούς χαιρετισμούς αλληλεγγύης προς τους συνέδρους και όλα τα μέλη του Κόμματός σας. Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι οι αποφάσεις του θα συμβάλουν στην προώθηση του αγώνα των εργαζομένων και του λαού της χώρας σας για την αντιμετώπιση από καλύτερες θέσεις της εκμετάλλευσής τους από το ντόπιο και ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο, την ανάπτυξη της πάλης για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, την αντιμετώπιση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα συμβάλουν επίσης στην παραπέρα προσέγγιση των λαών μας, στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας, του συντονισμού και της κοινής δράσης εναντίον του κοινού εχθρού, του ιμπεριαλισμού, των παρεμβάσεων και των επεμβάσεων που πραγματοποιεί σ' όλη την περιοχή.

Το Συνέδριό σας γίνεται σε μια περίοδο όπου έχουν ενταθεί οι σχέσεις των χωρών μας. Συμφέρον των λαών μας είναι να μην πέσουν στην παγίδα μιας τέτοιας πολιτικής η οποία, ανάμεσα στα άλλα, οδηγεί στην παραπέρα εδραίωση της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Γνωρίζετε ασφαλώς πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διαφωνεί κατηγορηματικά με αυτή την πολιτική. Η χώρα μας χειρίζεται τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει ως πρόβλημα που προέρχεται μόνο από τον τουρκικό σοβινισμό, ενώ υποβαθμίζει το ολοφάνερο γεγονός ότι τα προβλήματα συνδέονται με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επεκτατικότητας, της διανομής των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Συγκαλύπτει τις ευθύνες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και αναθέτει στους βασικούς υπεύθυνους της κατάστασης στα Βαλκάνια, την "επίλυση" των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να περιπλέκονται τα προβλήματα και να οξύνονται. Μια τέτοια στάση επιτρέπει με τη σειρά της σε εθνικιστικούς και σοβινιστικούς κύκλους να επιδίδονται σε προσπάθειες να σπείρουν πνεύμα προκατάληψης και διχόνοιας ανάμεσα στους λαούς μας.

Αντίθετα, κοινή επιδίωξη των λαών μας, των Κομμάτων μας, των κινημάτων ειρήνης και αλληλεγγύης, πιστεύουμε πως πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια συμφωνία που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο πλευρών. Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να λυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, με παραπομπή εν ανάγκη της διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον ο διάλογος δεν αποδώσει. Η υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής προϋποθέτει την άρνηση του ρόλου του διαμεσολαβητή ή του επιδιαιτητή στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την απόρριψη κάθε προσπάθειας επέμβασης των ιμπεριαλιστών.

Σημαντικό στοιχείο επίσης διαπλοκής των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την αμερικανική πολιτική αποτελεί το ζήτημα της Κύπρου. Στη σημερινή περίοδο έγινε ακόμα πιο φανερό ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ως σοβαρό εμπόδιο για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους στην περιοχή την εκκρεμότητα του Κυπριακού. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν και μια λύση - πακέτο, που προβλέπει ταυτόχρονα και την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου, την αντικατάσταση των ξένων στρατευμάτων στο Νησί με μια ΝΑΤΟική πολυεθνική δύναμη, που θα αναλάβει και γενικότερο ρόλο στην περιοχή. Μια τέτοια λύση στηρίζουν και οι ηγετικές δυνάμεις στην ΕΕ, που αξιοποιούν τη συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Οπως είχε προβλέψει το Κόμμα μας, οι ενταξιακές διαδικασίες μετατράπηκαν σε μοχλό πίεσης για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Το ΚΚΕ αντιτάσσεται σε κάθε διχοτομική λύση για την Κύπρο. Υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που θα εξασφαλίζει το αδέσμευτο, την ενιαία κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να είναι στρατιωτική.

Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, παραβίασης της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Η λύση του πρέπει να αναζητηθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ και να στηρίζεται στις συμφωνίες κορυφής του 1977 και 1979, καθώς και στις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το Κόμμα μας έχει εκφράσει επίσης, την κατηγορηματική αντίθεσή του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με νέα μέλη. Από αυτή τη διαδικασία οι μόνες που βγαίνουν κερδισμένες και ωφελημένες είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Συνολικά ο ιμπεριαλισμός. Αντίθετα, για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και αυτών των χωρών το μόνο που τους εγγυούνται είναι η εξαθλίωση και η φρίκη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, δεν ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και απαιτεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη και την αναθεώρησή της. Εχει ταχθεί επίσης σταθερά και αποφασιστικά, υπέρ της αποδέσμευσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Κόμμα μας, είναι υπέρ της ανάγκης να δημιουργηθεί ένα διαβαλκανικό σύστημα συλλογικής ασφάλειας που να εγγυάται το απαραβίαστο των συνόρων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της μετατροπής τους σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Είναι υπέρ της εγκαθίδρυσης ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, χωρίς "ηγεμόνες" και "υποτακτικούς", χωρίς ξένες αναμείξεις και επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι προσπάθειές μας στρέφονται στη δημιουργία ενός πανίσχυρου αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού λαϊκού κινήματος, που να αγκαλιάζει τα Βαλκάνια, τις μεσογειακές και αραβικές χώρες, τις χώρες του Κόλπου, που να αντιπαλεύει τον εθνικισμό, το σοβινισμό, το θρησκευτικό φανατισμό, το ρατσισμό κατά των οικονομικών μεταναστών, των γυναικών. Ενα κίνημα για μια ειρηνική Μεσόγειο, χωρίς τον 6ο Στόλο, τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και τη συγκέντρωση πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Κίνημα που θα επιδιώκει τη μεγαλύτερη προσέγγιση και επικοινωνία των λαών, το σεβασμό των ιδιαίτερων θρησκευτικών, πολιτιστικών παραδόσεων και αντιλήψεων, στην ανάπτυξη των πιο πλούσιων δεσμών μεταξύ τους, την κοινή εναντίωση στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην καταιγίδα των νεοφιλελεύθερων μέτρων των κυβερνήσεων, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας, που πλήττουν όλα τα βασικά εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες των λαών της περιοχής.

Το Κόμμα μας στρέφει όλες τις προσπάθειές του στη δημιουργία στο εσωτερικό της χώρας ενός πλατιού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης αγροτιάς, της νεολαίας, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που θα οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος στην πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, ανοίγοντας το δρόμο για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, σε μια εξουσία που να εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ