Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αναμένει... "ισχυρό μήνυμα" προς την Τουρκία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, κ. Τάλμποτ και τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Γκάντσεν.

Στη συνάντηση με τον κ. Τάλμποτ παρευρέθησαν από αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκρόσμαν, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό, κ. Μίλερ, ο διευθυντής ΝΑ Ευρώπης, κ. Μαλ και από ελληνικής πλευράς οι πρεσβευτές κύριοι Τσίλας και Βασιλόπουλος.

Εξερχόμενος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γ. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση στην ΕΡΤ:

"Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον ομόλογό μου κ. Τάλμποτ και βεβαίως όλο το επιτελείο που ασχολείται με τα θέματα Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος.

Κατ' αρχήν συζητήσαμε τα ευρωπαϊκά θέματα και τη διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς βεβαίως τη σχέση ΕΕ - Τουρκίας και την προοπτική της έναρξης τον Απρίλιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την ΕΕ. Επιτέλους, μετά από αρκετές ημέρες η Αμερική πήρε μία ισχυρή θέση για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή μας με την παρενόχληση του αεροπλάνου του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλου, από τουρκικά αεροσκάφη και με αυτή την ευκαιρία είχα τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι'αυτή την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας και βεβαίως να θέσω ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίον κινούνται οι Τούρκοι τον τελευταίο καιρό. Τα έθεσα αυτά διότι θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που βεβαίως με τον τρόπο που αυτή τη στιγμή χειρίζεται τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίον χειρίζεται το Κυπριακό, η ίδια θέτει τον εαυτό της εκτός νυμφώνος, θα μπορούσε να πει κανείς.

Αναμένουμε λοιπόν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία από όλους τους εταίρους μας προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί όπως ξέρετε είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά οι προϋποθέσεις εξαρτώνται από την ίδια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ