ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Κατά τ' άλλα είμαστε μια ελεύθερη χώρα!..

Ενας λαός μπορεί να λέει πως είναι λεύτερος, όταν εκλέγει με την ψήφο του εκείνους που θεωρεί ικανούς να λύσουν τα προβλήματά του και να καλυτερεύσουν τη ζωή του. Αυτό, με βασική προϋπόθεση οι εκλεγμένοι να 'χουν πάνω απ' όλα το υπέρτατο προσόν ν' αγαπάνε τη χώρα και το λαό.

Αυτό, στη δική μας χώρα, φαίνεται καθαρά πως δε συμβαίνει. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης έχουν πολλά από τα γνωρίσματα του τοποτηρητή των ξένων. (Αφού στα ξένα κέντρα παίρνονται οι βασικές αποφάσεις και σ' αυτά λογοδοτούν. Στη δεδομένη περίπτωση, στις ΗΠΑ και την ΕΕ). Τους διακρίνει μια πλήρης αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα του λαού και την επίλυσή τους. Ενώ δείχνουν, τάχα, ένα ενδιαφέρον, που, όμως, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα στους περισσότερους τομείς και οδηγεί τη χώρα και τη ζωή μας στο χάος.

Σ' αντίθεση μ' όλα αυτά, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσωπική τους προβολή και τα προσωπικά τους οφέλη.

Αν κοιτάξουμε με καθαρή ματιά τα πράγματα γύρω μας, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσουμε πως καταδυναστεύουν το λαό μας. Απαγόρευση κινητοποιήσεων. Αβάσταχτα μέτρα λιτότητας.

Η εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών με ταχύτατο ρυθμό και σε πολύ νέα παιδιά. Τι έκαναν να σταματήσουν το κακό; Τίποτα το ουσιαστικό. Μόνο λόγια. Και δηλώσεις, όπως από το στόμα ανωτέρου στελέχους της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, για ελεύθερη διακίνηση. Το αποτέλεσμα; Αυξάνονται οι θάνατοι. Ανθρώπινα ράκη σε υπόγεια της Ομόνοιας κ.ά.

Η αυξανόμενη ανεργία ρίχνει τις πιο μεγάλες γενιές στην απελπισία, σακατεύοντας τα όνειρά τους. Οταν ένας μισθοσυντήρητος δεν μπορεί να θρέψει και να μορφώσει τα παιδιά του, δε ζει μια κανονική ζωή και πιέζεται ασφυκτικά από παντού, αυτό τι είναι; Δεν είναι μια σύγχρονη μορφή φυλακής;Οταν οι μικροσυνταξιούχοι πεινάνε και βγαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας μια σύνταξη που θα τους επιτρέψει να ζήσουν ανθρώπινα, τη στιγμή που τα νοίκια και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ έχουν φτάσει στα ύψη, κανείς από τους κυβερνώντες δεν ακούει τη φωνή τους.

Φοράνε το προσωπείο του ΠΑΣΟΚοσοσιαλισμού και στέλνουν τα ΜΑΤ και τους δέρνουν καταμεσής του δρόμου. Αυτό θα πει κατάντια του κοινωνικού διαλόγου. Το δικαστήριο της Αρτας καταδίκασε αγρότες και δήμευσε τα γεωργικά τους μηχανήματα, γιατί είχαν πάρει μέρος στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Και τις επεκτάσεις αυτού του μέτρου, ποιος μπορεί να προβλέψει;

Ο κάθε απλός πολίτης - που δεν ανήκει στους "έχοντες και κατέχοντες" όπως λέει και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης - κάθεται μπροστά στις βραδινές ειδήσεις και πυροβολείται κάθε μέρα από δυσοίωνα νέα που αφορούν τη ζωή του. Κάθε μέρα κάτι βρίσκουν για να τον κρατάνε σε διαρκή εκφοβισμό, οι εκλεγμένοι από το λαό καταχτητές. Αυτό τι είναι, αν δεν είναι μια σύγχρονη μορφή φυλακής;

Κατά τα άλλα, ζούμε σε μια χώρα λεύτερη, που μπορούμε να σκεφτόμαστε λεύτερα και λεύτερα να διαλέγουμε τον τρόπο που θα ζήσουμε.

ΓΙΑΝΝΑ ΦΑΣΙΛΗ - ΓΙΑΧΝΗ

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Δεν έχει το δικαίωμα

Διαβάζοντας το βιβλίο του Λ. Μαυροειδή "Οι δυο όψεις της ιστορίας", είδα όλη την κατάντια αυτών που από τα νεανικά τους χρόνια εντάχθηκαν στο αριστερό κίνημα για το καλό του λαού μας και στο τέλος έφτασαν όχι μόνο να παραχαράζουν ιστορικά γεγονότα, αλλά και να ρίχνουν όλο το δηλητήριο ενάντια στο ΚΚΕ, στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που δήθεν τους πότισαν οι ηγέτες τους με τις δογματικές τους ιδέες.

Ο Φαράκος όφειλε να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά τα λεγόμενά του: "Η Βάρκιζα ήταν υποχρεωτική την ώρα που έγινε και ότι μόνο ο Τσόρτσιλ ήταν κατά του κινήματος αντίστασης". Οι υπόλοιποι πολιτικοί της Αγγλίας τι ήταν; Ποια πολιτική άσκησε ο Ατλυ του Εργατικού Κόμματος μετά τις 5-7-1945;

Ποιο πρόβλημα έλυσε η συμφωνία της Βάρκιζας; Την επομένη μέρα 80.000 εντάλματα υπήρχαν κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Οι παρακρατικοί και τα κρατικά όργανα σκότωναν, ατίμαζαν, λεηλατούσαν, ρήμαζαν τον τόπο. Τι έπρεπε να κάνουν οι αγωνιστές; Να σκύψουν το κεφάλι; "Σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω"; 17 μέρες έμεινα λεύτερος μετά την παράδοση των όπλων, από τις 22 - 2 - 45 μέχρι τις 10 - 3 - 45. Τι έπρεπε να κάνω, όπως και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές, να προσκυνήσουμε; Οχι.

Πότε κατάλαβε ότι το ΚΚΕ έστελνε "πράκτορες" και "κατασκόπους" εις βάρος της Ελλάδας; Και όταν το "κατάλαβε" γιατί συνέχιζε και παρέμενε, όχι μόνο ως στέλεχος, αλλά και ως απλό μέλος του Κόμματος;

Από πότε έχει πάψει να υπάρχει ο ιμπεριαλισμός; Ούτε μια λέξη, έστω για κείνη την περίοδο, των Αγγλων και Αμερικανών;

Γιατί ρίχνει τις ευθύνες σ' όλα τα κόμματα; Στο ίδιο τσουβάλι εκείνα που πήραν μέρος στην Αντίσταση, με τα κόμματα της απουσίας και της συνεργασίας με τους κατακτητές;

Ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ έχω να πω στον Φαράκο, ότι είναι παραχαράκτης των γεγονότων. Αποστάτησε από τις κομμουνιστικές ιδέες - δικαίωμά του, όπως και κάθε ανθρώπου, να διαλέξει το δρόμο που αυτός νομίζει στη ζωή του - δεν έχει όμως δικαίωμα να ρίχνει λάσπη στους αγωνιστές, που έπεσαν στα πεδία των μαχών, στα ξερονήσια, στα μπουντρούμια, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, ζητωκραυγάζοντας για την Ελλάδα, για τη λευτεριά, για το ΚΚΕ και να τους αποκαλεί "κατασκόπους" και "πράκτορες".

ΗΛΙΑΣ ΑΡΜΑΓΟΣ

Αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι

Μελετώντας σημεία της τελευταίας απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανα τη γνωστή πλέον διαπίστωση, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μελετημένη επιλεκτική πολιτική εξαγοράς ορισμένων τμημάτων των εργαζομένων. Οι δε μηχανισμοί εξαγοράς κυρίως τροφοδοτούνται από την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, όπως το περίφημο πρόγραμμα "Leader II". Ως γνωστό, οι επενδύσεις του προγράμματος αυτού αφορούν κυρίως τον αγροτικό τομέα και το φυσικό περιβάλλον, περιλαμβάνουν δε μικρές βιοτεχνικές μονάδες, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κλπ. Επίσης παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, όπως οίνου, μελιού, αρωματικών φυτών, βιολογικών προϊόντων κλπ. Ακόμα αγροτοτουρισμό με ανακατασκευή παραδοσιακών κτιρίων, αξιοποίηση δασικών εκτάσεων κ. ά.

Με διυπουργική απόφαση και στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής μεταβίβασης δραστηριοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικούς φορείς και μετατροπής των ΟΤΑ σε επιχειρηματίες, συγκροτούνται φορείς εκτέλεσης των έργων που έχουν μορφή ανώνυμης εταιρίας, συμμετέχουν δε κυρίως επιχειρήσεις ΟΤΑ και άλλοι επαγγελματικοί φορείς. Η επιλογή των φορέων γίνεται από τον υπουργό Γεωργίας με κομματικά, όπως καταλαβαίνουμε, κριτήρια.

Ετσι επικεφαλής των προγραμμάτων "Leader" - π. χ. στην Πελοπόννησο - βρίσκονται πρώην νομάρχης και άλλα κομματικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, μετά από πρόσκληση, υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας στην Ανώνυμη Εταιρία - Φορέα του εν λόγω προγράμματος. Η επιλογή των επενδυτών γίνεται από τον φορέα ΑΕ και η πολιτεία παρεμβαίνει σε νομαρχιακό ή σε περιφερειακό επίπεδο, μόνο για την εκδίκαση των ενστάσεων. Επίσης αρμόδια είναι η Νομαρχία και για την παραλαβή των έργων, ώστε οι υπάλληλοι της επιτροπής να επωμιστούν και τις αυθαιρεσίες που οπωσδήποτε γίνονται κατά την εκτέλεση των έργων. Στην επιλογή των επενδυτών ακολουθεί αλισβερίσι κάτω από το τραπέζι, με κομματικές και ίσως και οικονομικές συναλλαγές. Διαδικασία από την οποία οι μικροαγρότες και οι μικροί επενδυτές θα μείνουν απ' έξω. Και η πίτα θα φαγωθεί από μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες άσχετους - τις περισσότερες φορές - με την αγροτιά, που θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης τα νόμιμα έσοδα του φορέα - ΑΕ, για τεχνική στήριξη, μπορούν να φτάσουν και το 15% του συνολικού κόστους του προγράμματος. Τέλος για τους μικροεπενδυτές πιθανόν να περισσέψουν κάποια ψίχουλα προς δόξαν της προώθησης του αστικού εκσυγχρονισμού και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ετσι και κάποιοι κομματικοί "ημέτεροι" εξυπηρετούνται και κάποιοι συνεργαζόμενοι διαφθείρονται και η ιδιωτική πρωτοβουλία θριαμβεύει.

Ενας φίλος του ΚΚΕ από το Νομό Λακωνίας

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Θα πάψουν να κοροϊδεύουν τους ανέργους;

Χ. ΜΠ.,Αθήνα. Διάβασα στο φύλλο σου της 16-10-97 τον πίνακα των διοριστέων του ΑΣΕΠ και πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για αποτελέσματα των διαγωνισμών, με το σύστημα των "αντικειμενικών κριτηρίων" για την πλήρωση 519 θέσεων σε μια σειρά υπηρεσίες και οργανισμούς, που εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ και απεστάλησαν στις νομαρχίες όπου θα αναρτηθούν. Πρόκειται για 25 θέσεις στον ΟΤΕ, για 2 στα ΕΛΤΑ κτλ. Ρωτάω τον ΑΣΕΠ, τον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ κλπ. όπου έγιναν προσλήψεις, καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, η προκήρυξη των διαγωνισμών αυτών πότε αναρτήθηκε; Και πότε επιτέλους θα μαθαίνουμε όλοι οι Ελληνες πολίτες για την προκήρυξη παρόμοιων διαγωνισμών;

Πέρσι, πληροφορήθηκα από "πρώτο χέρι", από τον ΟΤΕ, ότι θα γίνουν προσλήψεις και χρειάζονται ορισμένα δικαιολογητικά για να μπορεί κανείς να πάρει μέρος στο διαγωνισμό. Ετρεξα δέκα ολόκληρες μέρες, μάζεψα όλα τα δικαιολογητικά και όταν πήγα στον ΟΤΕ να τα καταθέσω, πολύ απλά μου είπαν, ότι δε χρειάζονται δικαιολογητικά, παρά μόνο η ταυτότητά μου. Επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει γραπτός διαγωνισμός και ότι θα μάθω για τις προσλήψεις σε λίγες μέρες.

Ρωτώ, λοιπόν, όλους αυτούς που έχουν σχέση με τις προσλήψεις, θα σταματήσουν να κοροϊδεύουν τόσο ασύστολα τους άνεργους πολίτες αυτής της χώρας;

Ζητούν λύση στα κλαδικά τους προβλήματα

Με την ευκαιρία της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ενωση Οικοδομοεργατοτεχνιτών της περιοχής Καμμένων Βούρλων και περιχώρων, στο ψήφισμα που έστειλαν προς τους αρμόδιους ζητούν: Να ανατραπεί το άρθρο του νόμου για τη μείωση των εισφορών του ΙΚΑ κατά 50% σε αγροτικές περιοχές. Να παρθούν μέτρα για την ανεργία. Να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Να συνταξιοδοτούνται στα 55. Να βελτιωθούν οι αποδοχές τους και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Επίσης απαιτούν την καταβολή των χρημάτων στους εργαζομένους στη ΒΕΛΚΑ και να παρθούν μέτρα ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ. Δηλώνουν συμπαράσταση στον αγώνα των αγροτών και τέλος καταδικάζουν την παρακολούθηση από αστυνομικούς των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ και καλούν την κυβέρνηση ν' αναλάβει τις ευθύνες της.

Οσον αφορά τα τοπικά προβλήματα, οι οικοδομοεργατοτεχνίτες τίθενται ενάντια στο ξεπούλημα του συγκροτήματος "ΓΑΛΗΝΗ", ζητούν να συνεχιστεί το έργο της αποχέτευσης στα Καμμένα Βούρλα, απαιτούν την κατασκευή υπόγειων διαβάσεων στο σημείο που βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά κοντά στο Δημοτικό - Γυμνάσιο - Λύκειο, γιατί στη θέση αυτή "καρμανιόλα" χάνονται ζωές. Μόνο το τελευταίο μήνα 13 άτομα έπεσαν θύματα τροχαίων δυστυχημάτων. Κλείνοντας καταγγέλλουν τη σκόπιμη καθυστέρηση της κατασκευής εργατικών κατοικιών στη θέση Καινούργιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ