ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Οχτώβρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
57χρονη επέτειος μνήμης

Αύριο (8.30μμ), στο "Σπίτι της Κύπρου" (Ηρακλείτου 10), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης της Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944. Θα μιλήσουν οι: Βάσος Μαθιόπουλος ("Η σημασία της Εθνικής Αντίστασης 1940 - '44 για την όλη έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου"), Σπύρος Λευθεριώτης ("Μνημείο Κοραή 4: χώρος ιστορικής μνήμης 1941 - '44"). Ο Φοίβος Τσέκερης και ο Σταύρος Ψωμιάδης (εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ), θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους στα κρατητήρια της Κομαντατούρ. Θα προβληθεί το ημίωρο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Οικονομίδη "Μόνο μυρίζοντας γιασεμί".

  • Το έργο των Χρήστου Λεοντή και Κώστα Βίρβου,"Καταχνιά",θα παρουσιαστεί σήμερα (12 το μεσημέρι) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μοσχάτου,με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου. Τραγουδούν οι: Γιάννης Κούτρας, Βάσια Ζήλου.Αφηγητής: Μιχάλης Τρανουδάκης.Συμμετέχουν: 10μελής ορχήστρα και η 40μελής Μεικτή Χορωδία του Δήμου Μοσχάτου. Είσοδος ελεύθερη.
  • "Η Αθήνα του '40 χορεύει, τραγουδά, πολεμά και νικά",τιτλοφορείται η πανηγυρική συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (7.30μμ) στη Λυρική Σκηνή,για την 28η Οκτωβρίου. Οι Μάρα Θρασυβουλίδου, Σοφία Μιχαηλίδου, Μάκης Γαβριηλίδης, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας θα παρουσιάσουν τραγούδια των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Σακελλαρίδη κ.ά. Συμμετέχουν, με διεύθυνση του Γ. Νιάρχου, η παιδική χορωδία "Οι μικροί τροβαδούροι" της Ν. Θρασυβουλίδου και η Χορωδία του Δήμου Πεύκης, την οποία διευθύνει ο Διον. Αποστολάτος. Είσοδος ελεύθερη.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αρχαία και λαθρανασκαφές

Στις 5/8/97 οι βουλευτές του ΚΚΕ,Αχιλλέας Κανταρτζής και Βαγγέλης Μπούτας,θίγοντας σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Πολιτισμού το όργιο λαθρανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Κοινότητας Γόμφων Τρικάλων,ζητούσαν απαντήσεις σχετικά με τι μέτρα θα ληφθούν ώστε: "Να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί χώροι και να παταχτούν οι λαθρανασκαφές, να προστατευτούν τα ευρήματα και ο χώρος της ανασκαφής στην κοινότητα Γόμφων Τρικάλων και να διατεθεί το αναγκαίο προσωπικό και οι πιστώσεις, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές, να στελεχωθούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του νομού με το αναγκαίο προσωπικό και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρικάλων".

Στα παραπάνω ερωτήματα ο υπουργός Πολιτισμού απαντά: "Η αρμόδια Εφορεία βρίσκεται σε συνεργασία με το δήμο, προκειμένου να βρεθεί οικόπεδο για την ανέγερση του Μουσείου",αλλά και ότι υπάρχει "επισκέψιμη αρχαιολογική συλλογή". Για τα υπόλοιπα παραπέμπει στο σημείωμα της ΙΓ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η Εφορεία όμως λέει ότι "στο Δήμο Μουζακίου διατηρεί αποθήκη μεταφοράς και φύλαξης των αρχαιοτήτων".Δηλαδή, δε μιλά για εκθεσιακό χώρο.Η Εφορεία λέει πως "ο Δήμος Μουζακίου έχει παραχωρήσει ένα ημιτελές κτιριακό συγκρότημα, για το οποίο θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση" και καταλήγει σημειώνοντας ότι "ο αρχαιολογικός χώρος της Κοινότητας Γόμφων και η ευρύτερη περιοχή στερείται φύλακα αρχαιοτήτων" και επειδή "την τελευταία δεκαετία έχουν διενεργηθεί επανειλημμένα λαθρανασκαφές και καταστροφές από αρχαιοκάπηλους, επιβάλλεται η φύλαξη και η προστασία του χώρου με φυλακτικό προσωπικό".

Κατά τ' άλλα η Εφορεία παρουσιάζει τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Γόμφων, στη θέση "Επισκοπή" του Δήμου Μουζακίου, ενημερώνοντας ότι "στον ευρύτερο χώρο πραγματοποιούνται σωστικές ανασκαφές από δεκαμελές έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό". Ενημερώνει, ακόμη, ότι έχει γίνει καθαρισμός του τείχους, κατασκευασμένο από πλίνθους πωρολίθου, ενώ σε ανασκαφές στην αρχαία πόλη αποκαλύφθηκαν "τμήμα μεγάλου δημόσιου κτιρίου και δρόμου των ύστερων ελληνιστικών χρόνων, τμήμα μεγάλου κτιρίου από δόμους ασβεστόλιθου με βάσεις αναθημάτων, μαρμάρινη προτομή αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων, σπόνδυλοι κιόνων και μαρμάρινη λάρνακα νεοαττικού τύπου. Στην κοίτη του Πάμισου ποταμού αποκαλύφθηκαν ελληνιστικοί και ρωμαϊκοί τάφοι καθώς και τμήμα βάθρου υστερορωμαϊκής γέφυρας".

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
Απολιθώματα εκατομμυρίων χρόνων

Η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, η χλωρίδα,οι οικολογικές συνθήκες,το κλίμα και οι μεταβολές του, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, καθώς και οι μεγάλες τεκτονικές κινήσεις, που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της περιοχής, είναι πληροφορίες που αποτυπώνονται στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε ανασκαφές στην περιοχή, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, με σκοπό όχι μόνο τη συλλογή νέων στοιχείων, αλλά και τον εμπλουτισμό των συλλογών του Μουσείου, που σύντομα θα εκτεθούν στις συλλογές του νέου κτιρίου.

Ο κύριος όγκος των ανασκαφών διεξάγονται στη θέση "Μπαλή Αλώνια" και μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί μεγάλος αριθμός φυτικών απολιθωμάτων.Ανάμεσά τους, ένας ιστάμενος κορμός απολιθωμένου δέντρου,που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διασωζόμενα φυτικά απολιθώματα στον κόσμο,αφού το ύψος του φτάνει τα 7,2 μέτρα και η περίμετρός του τα 8,58 μέτρα.Κι ακόμα δύο ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων δέντρων,που ανήκουν πιθανώς στην οικογένεια των Πρωτοπευκιδών,ένας ιστάμενος κορμός με εντυπωσιακά πορφυρά χρώματα και άριστη διατήρηση των μορφολογικών γνωρισμάτων και της δομής του ξύλου κ.ά.

Εντυπωσιακά είναι και τα τμήματα των φυτών (καρποί, φύλλα, κλαδιά, ρίζες), που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, προφυλαγμένα μέσα στα ηφαιστειακά υλικά, αλλά που, μετά την αποκάλυψή τους, κινδυνεύουν κατά την παραμονή τους στον υπαίθριο χώρο από διάβρωση, καταστροφή ή ακόμα και κλοπή.

Τα πρώτα ευρήματα των ανασκαφών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η περιοχή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο ενός μεικτού δάσους κωνοφόρων δέντρων, πρόδρομη μορφή του σημερινού είδους Σεκόια η αειθαλής.Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι συγκρίσιμο οικοσύστημα με αυτό του Απολιθωμένου Δάσους αποτελούν τα δάση των κωνοφόρων, που συναντώνται σήμερα στη Βόρειο Αμερική.

Τα ευρήματα και συμπεράσματα των ανασκαφών, οι οποίες διευθύνονται από τον διευθυντή του Μουσείου, δρ. Ν. Ζούρο και τον καθηγητή Παλαιοβοτανικής, Ε. Βελιτζέλο,θα παρουσιαστούν σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο τον προσεχή Μάη.

Επιχορηγήσεις Θεάτρου - Χορού

Αρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΥΠΠΟ για τις επιχορηγήσεις στους τομείς του θεάτρου και του χορού.

Ειδικότερα, για τους θεατρικούς φορείς οι επιχορηγήσεις είναι ως εξής: μία παράσταση, λειτουργία θιάσου για μία θεατρική περίοδο και ένας κύκλος παραστάσεων,που μπορεί να εκτείνεται και πέραν της μίας θεατρικής περιόδου. Εξαιρούνται οι θίασοι με 3ετή προγραμματισμό. Οι προτάσεις θα απευθύνονται στο Τμήμα Θεάτρου (Μπουμπουλίνας 20) και η προθεσμία υποβολής λήγει στις 14 Νοεμβρίου.

Επίσης, χρηματοδοτείται η ανάθεση συγγραφής ελληνικού θεατρικού έργου στο πλαίσιο της συνεργασίας του συγγραφέα με επιχορηγούμενο θίασο, ή η μετάφραση αξιόλογων ξένων θεατρικών έργων.Αιτήματα ανάθεσης θα γίνουν δεκτά από 10/1/98 έως 20/1/98.

Τέλος, το ΥΠΠΟ επιχορηγεί ομάδες κλασικού και σύγχρονου χορού που υφίστανται, τουλάχιστον, 3 χρόνια με την ίδια νομική μορφή και απασχολούν τουλάχιστον 5 επαγγελματίες χορευτές. Εξαιρούνται οι χορευτικές ομάδες 3ετούς προγραμματισμού. Οι προτάσεις θα απευθύνονται στο Τμήμα Θεάτρου, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Φθινοπωρινές νότες

Τρία έργα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, θα παρουσιάσει αύριο (29/10) η "Καμεράτα" στην εναρκτήρια συναυλία της, στο Μέγαρο Μουσικής. Με διεύθυνσηΑλέξανδρου Μυράτ η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τη "Μουσική για βιολί, πιάνο και έγχορδα" του Θάνου Μικρούτσικου, το διπλό κοντσέρτο για πιάνο και βιολί του Σέρτζιο Καλιγκάρις και το "Concertino Narrativo" του Βαγγέλη Πετσάλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη δημοφιλή "Συμφωνία αρ. 39, σε σολ ελάσσονα" του Χάιντν. Σολίστ θα είναι οι Σεργκέι Κρύλοφ (βιολί) και ηΣτεφανία Μορμόνε (πιάνο).

  • Στο ΜΜ μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί το μοναδικό ρεσιτάλ "της πρώτης κυρίας των κρουστών" Ιβλιν Γκλένι.Στο πιάνο ο Φίλιπ Σμιθ.
  • Εργα των Βιβάλντι, Ντονιτσέτι, Καζέλα κ.ά. θα παρουσιάσει η ορχήστρα εγχόρδων "Ιντερνάσιοναλ Τσάμπερ Ανσάμπλ" της Ρώμης, στη συναυλία της (31/10, 7μ.μ.), στον "Παρνασσό".Την εκδήλωση διοργανώνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα πλαίσια των γιορτασμών για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Ντονιτσέτι και των 50 από το θάνατο του Καζέλα.
  • Στο μουσικό θέατρο "Δίπλα στο ποτάμι" (Λάμπρου Κατσώνη 189) συνεχίζονται μέχρι 1/11 οι εμφανίσεις του Νίκου Ζιώγαλα.
  • Σήμερα, (12.30μ.μ.), στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου Ελευσίνας, θα δοθεί συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου (φωτό), που μαζί με τους τραγουδιστές Γιώργο Φανάρα, Δώρα Κυριακίδου και εξαμελή ορχήστρα θα πρωτοπαρουσιάσει ζωντανά, τον τελευταίο του δίσκο "Ελεύθερες θάλασσες".
Αναφορά στον Γ. Ρίτσο

Αύριο (8.30μμ) θα πραγματοποιηθεί η τρίτη διάλεξη της σειράς: "Νεοελληνική ποίηση: Πολιτισμική Πρωτεύουσα του Λόγου", με θέμα τον Γιάννη Ρίτσο και ομιλητή τον καθηγητή του ΑΠΘ Γ. Κεχαγιόγλου.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του "Βαφοπούλειου" Πνευματικού Κέντρου (4ος όροφος). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συνθήματα στους τοίχους της φυλακής της Γκεστάπο στην οδό Κοραή
Βαλκάνια και Αρχιτεκτονική

"Κοσμική Μεσαιωνική Αρχιτεκτονική στα Βαλκάνια, 1300 - 1500 και η Διατήρησή της" είναι το θέμα της έκθεσης που ανοίγει στις 2 Νοεμβρίου,στη Θεσσαλονίκη, στο μνημείο Λουτρά "Παράδεισος".Την έκθεση οργανώνουν η ΑΙΜΟΣ - Εταιρεία για τη Μελέτη της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής στα Βαλκάνια και της Διατήρησής της και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από διεθνές συνέδριο (3 - 5 Νοεμβρίου) με τον ίδιο τίτλο και θέματα την εξέλιξη των μεσαιωνικών πόλεων στα Βαλκάνια, τους κτήτορες, μάστορες και τα συνεργεία στα Βαλκάνια, καθώς και τη διατήρηση και αναστήλωση των μεσαιωνικών βαλκανικών μνημείων.

Σκοπός της έκθεσης και του συνεδρίου είναι τόσο η εξέταση της κοσμικής αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων, όσο και η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με ένα άγνωστο αλλά πλούσιο θέμα, δεδομένου ότι η αρχιτεκτονική της περιοχής, αν και άγραφη ακόμα σηματοδότησε την ιστορία της αρχιτεκτονικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ