ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγωνιστική απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων

Αναβλήθηκε η δίκη των 178 αγωνιστών της αγροτιάς

Με τη δυνατή βροχή να πέφτει ασταμάτητα και μέσα σε πολικό ψύχος, εκατοντάδες αγρότες των Τρικάλων, χτες το πρωί, έξω από τα δικαστήρια, όπου θα δικάζονταν 178 συνάδελφοί τους, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και την αποφασιστικότητά τους, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανέβαλε, επ' αόριστον, τη δίκη των 178 αγροτών της περιοχής, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στα μεγαλειώδη αγροτικά συλλαλητήρια. (Επίσης, στη Λάρισα, άλλες τρεις δίκες με 47 συνολικά κατηγορούμενους αγρότες, αναβλήθηκαν, λόγω παρέλευσης της ώρας, για τις 15 του Ιούνη 1998).

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί χαιρέτισε ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Β. Μπούτας μετέφερε στους συγκεντρωμένους την αγωνιστική συμπαράσταση των αγροτών της Καρδίτσας, οι οποίοι στις 19 Νοέμβρη θα κατέβουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην πόλη,ξεκινώντας νέες κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι υπάρχει κέντρο που κατευθύνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς και τόνισε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι αγώνες της αγροτιάς, διότι είναι αγώνες για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να μην περάσει και εμπεδωθεί το αντιδημοκρατικό κλίμα που προωθεί η κυβέρνηση, με τις δίκες και τις καταδίκες σε βάρος των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος και, γενικότερα, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Φ. Σαλταγιάννη,προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη", ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η πολιτική της κυβέρνησης και στην ανάγκη να συνεχιστεί η πάλη για την αντιμετώπισή τους.

Στην ομιλία του ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", αναφέρθηκε στη σφοδρή, γενικευμένη και συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου κατά του αγροτικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτή την επίθεση χρησιμοποιούνται από λεκτικά "εκσυγχρονιστικά" διλήμματα, μέχρι τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια καικατήγγειλε τους Τρικαλινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν στη Βουλή υπέρ της συνέχισης των δικών σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - επισήμανε - μια είναι η απάντηση των αγροτών: ο ενωτικός, μαζικός, μαχητικός αγώνας για να καταδικαστεί η συγκεκριμένη πολιτική και όσοι τη στηρίζουν, συντονισμένος με άλλα εργαζόμενα στρώματα που πλήττονται το ίδιο οδυνηρά. Στόχος μας - συμπλήρωσε - η τελική ανατροπή αυτής της πολιτικής, διότι διαφορετικά το ξερίζωμα εκατοντάδων νοικοκυριών και η συρρίκνωση των υπολοίπων θα είναι περισσότερο από βέβαιη".

Και κατέληξε, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και οι αγρότες πρέπει να συγκροτήσουν, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιμάχονται την αντιλαϊκή πολιτική, κοινό, ενιαίο μέτωπο αγώνα και δράσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των αγροτών, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΕΛΜΕ, του Συνδέσμου Επιστημόνων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών και πολλοί πρόεδροι Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια οι αγρότες, κρατώντας "πανό" και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της ΕΕ και εναντίον της ποινικοποίησης των αγώνων, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τριτώνει η κοροϊδία

Αλλη μια φιέστα αποπροσανατολισμού της αγροτιάς στήνει αύριο η κυβέρνηση

Αλλο ένα Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - κοροϊδία στήνει η κυβέρνηση, αύριο Παρασκευή στην Αθήνα. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας, η τρίτη σύνοδος του ΣΑΠ θα "ασχοληθεί" με τα παρακάτω θέματα: Θεσμικό πλαίσιο συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών συμφωνιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολιτική για τις φθίνουσες περιοχές. Αγροτική Πίστη, ΑΤΕ, κόστος παραγωγής, φορολογία αγροτών.

Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα και η τρίτη σύνοδος του ΣΑΠ δε θα διαφέρει σε τίποτα από τις δύο προηγούμενες και θα είναι άλλη μια παράσταση κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αγροτών. Ο υπουργός Γεωργίας ετοιμάζει άλλη μια κυβερνητική φιέστα, αφού θα ανακοινώσει πανηγυρικά στο ΣΑΠ ότι καταρτίστηκε το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Από τη βιασύνη του μάλιστα δεν περιμένει ούτε να εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβρη. Ομως, πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης, κρύβεται η πικρή αλήθεια, αφού το Μητρώο Αγροτών σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να επιβιώσουν. Ηδη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το Μητρώο Αγροτών περιορίζει τον αγροτικό πληθυσμό από το 18% στο 12%. Και βέβαια οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης θα σταματήσουν μόνο στην ανακοίνωση του Μητρώου, γιατί, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των αγροτών, όπως αυτά εκφράστηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Τζουμάκας και η κυβέρνηση δε θα βγάλουν άχνα.

Από κει και πέρα οι παριστάμενοι στο ΣΑΠ θα ανταλλάξουν απόψεις, για τη διάλυση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε "Ανώνυμες Εταιρίες", που θα λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων - βιομηχάνων. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις ομάδες παραγωγών που επιβάλλει η ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθεί και η μετατροπή της ΓΕΣΑΣΕ, από συνδικαλιστικό διεκδικητικό όργανο των αγροτών, σε "λέσχη" συζητήσεων και επιμόρφωσης των αγροτών, που θα απομείνουν.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται, με το θέμα για τις φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές: Γιατί για ποια πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, όταν οι εντολές της ΕΕ, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της "Ατζέντα 2000", απαιτούν δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 8%; Το ίδιο ισχύει και στο πρόβλημα του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής, όπουη κυβέρνηση δε σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο για τη μείωσή του, καθώς και για τα δυσβάσταχτα χρέη που φορτώθηκε η αγροτιά. Για το τελευταίο, κυβέρνηση και ΑΤΕ το μόνο που επιφυλάσσουν στους αγρότες, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους είναι: Δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Αχελώος εκτός κοινοτικών χρηματοδοτήσεων!

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την πορεία του έργου κάτω από τις συνθήκες αυτές

Το σοβαρό θέμα του αποκλεισμού του έργου της εκτροπής του Αχελώου από τα κοινοτικά προγράμματα, που μπαίνει έτσι σε νέες περιπέτειες, θέτουν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας,Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής.

Στην Ερώτησή τους, που απευθύνουν προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας, οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν: "Παρά το γεγονός ότι ορισμένες κοινοπραξίες εργολάβων έχουν υπογράψει συμβάσεις και έχουν αναλάβει διάφορα τμήματα κατασκευής του έργου για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού και ενώ το έργο ήταν ενταγμένο εδώ και τέσσερα χρόνια στα συγχρηματοδοτούμενα από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προγράμματα με ποσό 70 δισ. δρχ. περίπου, μετά από παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το έργο αφαιρέθηκε και κατά συνέπεια το ποσό των 70 δισ. δρχ. θα πρέπει να καλυφθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν στη συνέχεια τα εξής καίρια ερωτήματα:

  • Ποιοι είναι οι λόγοι του αποκλεισμού του έργου από τα κοινοτικά προγράμματα;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο από τους κρατικούς πόρους και συγκεκριμένα τι ποσό θα διατεθεί το 1998, καθώς και σε καθένα από τα επόμενα χρόνια;
Εξευτελιστικές τιμές στα οινοστάφυλα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Αγανακτισμένοι είναι οι αμπελουργοί της Δαμάστας στο Νομό Ηρακλείου, από τις εξευτελιστικές τιμές, με τις οποίες πήραν πρόσφατα τα οινοστάφυλά τους οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και Πεζών.

Πρόκειται για μια από τις περιοχές εκείνες, που πρόσφατα αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα οινοστάφυλα, αφού έμειναν για αρκετό καιρό άκοπα στα αμπέλια, λόγω του κλεισίματος όλων των οινοποιείων. Οπως καταγγέλλει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμάστας, Αλέκος Σαρρής,"οι Ενώσεις εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη των αγροτών του χωριού μας και συγκέντρωσαν το προϊόν στην εξευτελιστική τιμή των 50 δραχμών το κιλό, παρά την αρχική τιμή των 75 δραχμών που μας είχαν υποσχεθεί! Με την τιμή αυτή έκλεψαν τον ιδρώτα μας", δήλωσε πικραμένα ο συνδικαλιστής και πρόσθεσε: "Ενώ από την Ενωση του Ηρακλείου, αρχικά, μας υποσχέθηκαν 75 δραχμές τιμή, στη συνέχεια, η Ενωση Πεζών έριξε την τιμή στις 50 δραχμές και έκανε το ίδιο και η Ενωση Ηρακλείου, καταπατώντας την αρχική συμφωνία". Απαντώντας, επίσης, στον ισχυρισμό που προβάλλεται από την πλευρά της Ενωσης Ηρακλείου, ότι τα σταφύλια της Δαμάστας είναι πάντα χαμηλόβαθμα, ο Α. Σαρρής είπε ότι για πρώτη φορά φέτος είχαν "πιάσει" υψηλούς βαθμούς. "Αλλά κι αυτό να μην συνέβαινε", κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμάστας, "πώς είναι δυνατόν να τα βάζουμε όλα σ' ένα "τσουβάλι" και να μην υπάρχει καν διαφοροποίηση των τιμών;".

Κόβονται 30.000 πολυτεκνικά επιδόματα

Κόβονται τα οικογενειακά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικού και ισόβιας σύνταξης) από τον ΟΓΑ σε 30.000 δικαιούχους, με βάση τις άδικες και παράλογες διατάξεις του νόμου 2459/97, που ψήφισε η κυβέρνηση και ο οποίος θέσπιζε εισοδηματικά όρια για τη συνέχιση της καταβολής των παραπάνω επιδομάτων.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, τον προσεχή Δεκέμβρη θα πληρωθούν για το 6ο δίμηνο του 1997 345.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρξουν άλλοι 30.000 δικαιούχοι για το έτος 1997, οι οποίοι καθυστέρησαν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ετσι, όπως αναφέρει η διοίκηση του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων για το 1997 θα ανέλθουν τελικά σε 375.000, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 25.000 νέοι δικαιούχοι επιδόματος τρίτου παιδιού. Ο αριθμός των δικαιούχων για το έτος 1996 ήταν 380.000 και, με βάση τα παραπάνω νούμερα, προκύπτει ότι 30.000 δικαιούχοι χάνουν τα πολυτεκνικά επιδόματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ