Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Τριτώνει η κοροϊδία

Αλλη μια φιέστα αποπροσανατολισμού της αγροτιάς στήνει αύριο η κυβέρνηση

Αλλο ένα Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - κοροϊδία στήνει η κυβέρνηση, αύριο Παρασκευή στην Αθήνα. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Γεωργίας, η τρίτη σύνοδος του ΣΑΠ θα "ασχοληθεί" με τα παρακάτω θέματα: Θεσμικό πλαίσιο συνεταιριστικών οργανώσεων, ομάδων παραγωγών, διεπαγγελματικών συμφωνιών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Πολιτική για τις φθίνουσες περιοχές. Αγροτική Πίστη, ΑΤΕ, κόστος παραγωγής, φορολογία αγροτών.

Απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα και η τρίτη σύνοδος του ΣΑΠ δε θα διαφέρει σε τίποτα από τις δύο προηγούμενες και θα είναι άλλη μια παράσταση κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αγροτών. Ο υπουργός Γεωργίας ετοιμάζει άλλη μια κυβερνητική φιέστα, αφού θα ανακοινώσει πανηγυρικά στο ΣΑΠ ότι καταρτίστηκε το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Από τη βιασύνη του μάλιστα δεν περιμένει ούτε να εξεταστούν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβρη. Ομως, πίσω από τα πανηγύρια της κυβέρνησης, κρύβεται η πικρή αλήθεια, αφού το Μητρώο Αγροτών σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών που αναγκάζονται να ετεροαπασχολούνται, προκειμένου να επιβιώσουν. Ηδη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το Μητρώο Αγροτών περιορίζει τον αγροτικό πληθυσμό από το 18% στο 12%. Και βέβαια οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης θα σταματήσουν μόνο στην ανακοίνωση του Μητρώου, γιατί, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των αγροτών, όπως αυτά εκφράστηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Τζουμάκας και η κυβέρνηση δε θα βγάλουν άχνα.

Από κει και πέρα οι παριστάμενοι στο ΣΑΠ θα ανταλλάξουν απόψεις, για τη διάλυση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε "Ανώνυμες Εταιρίες", που θα λειτουργούν με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων - βιομηχάνων. Κάτι ανάλογο θα γίνει και με τις ομάδες παραγωγών που επιβάλλει η ΕΕ. Στα πλαίσια αυτά θα συζητηθεί και η μετατροπή της ΓΕΣΑΣΕ, από συνδικαλιστικό διεκδικητικό όργανο των αγροτών, σε "λέσχη" συζητήσεων και επιμόρφωσης των αγροτών, που θα απομείνουν.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται, με το θέμα για τις φθίνουσες και μειονεκτικές περιοχές: Γιατί για ποια πολιτική ανάπτυξης της υπαίθρου μπορεί να μιλάει η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, όταν οι εντολές της ΕΕ, στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ και της "Ατζέντα 2000", απαιτούν δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας στο 8%; Το ίδιο ισχύει και στο πρόβλημα του υπεραυξημένου κόστους παραγωγής, όπουη κυβέρνηση δε σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο για τη μείωσή του, καθώς και για τα δυσβάσταχτα χρέη που φορτώθηκε η αγροτιά. Για το τελευταίο, κυβέρνηση και ΑΤΕ το μόνο που επιφυλάσσουν στους αγρότες, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους είναι: Δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ