Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οπως προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση...

Τι αναφέρει το σχέδιο υπουργικής απόφασης

Η απάτη της "ελεύθερης πρόσβασης" και η πρόθεση της κυβέρνησης για παροχή φτηνής μισοειδίκευσης, σύμφωνα με το μοντέλο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από ευέλικτα προγράμματα σπουδών επί πληρωμή, αποκαλύπτονται για μια ακόμα φορά μέσα από το σχέδιο διατάξεων για την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και αφορά την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) έχουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά στα διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και ξενόγλωσσα ΠΣΕ, που έχουν ήδη εξαγγελθεί, έρχονται να προστεθούν και ΠΣΕ από τμήμα ή τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ "σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού". Επίσης, κάθε πρόταση ΠΣΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και "το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους εγγραφής όσων εγγράφονται στο πρόγραμμα και συμπλήρωσαν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 25ο έτος της ηλικίας τους". Μάλιστα κάνει λόγο για "μέγιστο αριθμό φοιτητών ή σπουδαστών ανά μάθημα κάθε έτους", πράγμα που αποδεικνύει ότι και στα ΠΣΕ θα υπάρχει κλειστός αριθμός "φοιτητών" και μάλιστα προβλέπεται εισαγωγή των ενδιαφερομένων και με κλήρωση, αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων ανά μάθημα.

Μέσα από το σχέδιο υπουργικής απόφασης διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να διοχετεύσει τους νέους σε αυτή τη μορφή εκπαίδευσης και αναφέρεται ακόμα και σε φοιτητές οι οποίοι θα σπουδάζουν ήδη στα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, σε διάταξη που αφορά τον τρόπο επιλογής των φοιτητών σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, αναφέρεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερομένων θα γίνεται με τα εξής κριτήρια: συμμετέχοντες στις γενικές εξετάσεις σε ποσοστό 45%, φοιτητές σε πανεπιστήμια ή αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού 20%, φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 15%, πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 10% και λοιποί υποψήφιοι που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες σε ποσοστό 10%. Γίνεται έτσι φανερή η προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι νέοι από τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με κατεύθυνση τις χαμηλότερης ποιότητας σπουδές στα ΠΣΕ και δίνονται "κίνητρα" στους φοιτητές να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο οριστικά, όπως προκύπτει, καθώς "η εγγραφή φοιτητών και σπουδαστών σε ΠΣΕ συνεπάγεται την οριστική διαγραφή τους από το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος προέλευσης".

Στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης βρίσκεται στην Κρήτη από όπου προπαγανδίζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πολυτεχνείο Κρήτης χαρακτήρισε, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, "συντηρητικές" τις προβλέψεις του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος δήλωσε ότι σε τρία με πέντε χρόνια προβλέπει διπλασιασμό των τμημάτων και τριπλασιασμό των φοιτητών του Ιδρύματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με οικονομικούς πόρους τα προγράμματα επέκτασης του Πολυτεχνείου Κρήτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ