Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νιούστεντ

Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος 2ος Πλανταγενέτης (1133 - 1189), επειδή κινδύνευε ν' αφοριστεί για τη δολοφονία του πολέμιού του, αρχιεπισκόπου του Καντέρμπερι Θωμά Μπέκετ το 1170, έταξε μετάνοια στον Πάπα και ενίσχυση των μοναστηριών. Κάποιοι μοναχοί ήρθαν τότε στο δάσος του Σέργουντ, κοντά στη Νότιγχαμ, διάλεξαν μια τοποθεσία κοντά σε μια λίμνη και μια πηγή, έκοψαν δέντρα κι έχτισαν ένα όμορφο γοτθικό μοναστήρι. Το ονόμασαν Νιούστεντ (Newstead), δηλαδή "νέο τόπο" και το αφιέρωσαν στη Θεοτόκο (Sancta Maria novi loci). Υστερα από τρεις αιώνες το μοναστήρι πέρασε στην κατοχή του Ερρίκου 8ου. Αυτός έδιωξε τον ηγούμενο Τζον Μπλέικ και τους 11 μοναχούς, υποχρεώνοντάς τους στις 21 - 7 - 1539 να υπογράψουν "εθελούσια παραίτηση" και να συνταξιοδοτηθούν. Το 1540 πούλησε το Νιούστεντ για 800 λίρες στον "μικρόσωμο σερ Τζον Μπάιρον με τα μεγάλα γένια". Το γενεαλογικό δέντρο των Μπάιρον ξεκινούσε από τη Νορμανδία το 1066 με το όνομα ντε Μπιρόν.

Ο σερ Τζον Μπάιρον μετέτρεψε τη μονή σε πύργο με επάλξεις. Γύρω της άρχισαν να χτίζονται επαύλεις και υποστατικά. Το 1641 ένας άλλος Τζον Μπάιρον, διοικητής συντάγματος ιππικού στον εμφύλιο πόλεμο, στάθηκε η αιτία να πολιορκηθεί από τους κοινοβουλευτικούς. Ο ιδιοκτήτης της μονής ανταμείφθηκε δυο χρόνια μετά, για τις υπηρεσίες του στον Κάρολο 1ο Στιούαρτ, παίρνοντας τον τίτλο του 1ου Λόρδου Μπάιρον. Το 1798 ο 10χρονος Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, ο μετέπειτα ρομαντικός ποιητής και φιλέλληνας, κληρονόμησε το Νιούστεντ και τον τίτλο του Λόρδου (του 6ου) από τον 5ο "κακό λόρδο" Μπάιρον, αδελφό του παππού του.

Από την πρώτη στιγμή το αγάπησε κι ας ήταν ερειπωμένο, μας πληροφορεί ο Αντρέ Μορουά. Φύτεψε, μάλιστα, ένα βελανίδι για να έχει τη "βελανιδιά του". Τον Απρίλη του 1803 το Νιούστεντ μισθώθηκε στο λόρδο Γκρέι ντε Ρούθιν για πέντε χρόνια. Ο ίδιος ο Λόρδος Μπάιρον εγκαταστάθηκε εκεί από το Σεπτέμβρη του 1808 ως τον Ιούνη του 1809, που έφυγε για το πρώτο μεγάλο ταξίδι του στο εξωτερικό (Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία). Ξανάζησε σ' αυτό από τον Ιούλη του 1811 ως το χειμώνα. Το Σεπτέμβρη του 1812 το αββαείο βγήκε σε πλειστηριασμό. Το αγόρασε κάποιος Κλόουτον αντί 140.000 λιρών. Δεν είχε όμως τα χρήματα. Ετσι, δεν το παρέλαβε ποτέ και επιπλέον πλήρωσε και την ποινική ρήτρα των 25.000 λιρών. Ο Λόρδος Μπάιρον έζησε για λίγο ακόμα στις επιβλητικές αίθουσές του το 1815 - 1816, οπότε μετακόμισε στο Λονδίνο. Το Δεκέμβρη του 1818 υπέγραψε το πωλητήριο συμβόλαιο του Νιούστεντ από τη Βενετία, όπου βρισκόταν, αντί 94.500 λιρών. Η συμφωνία είχε κλειστεί από το Νοέμβρη του 1817 και ο αγοραστής δεν ήταν άλλος από το συνταγματάρχη Τομ Ουάιλντμαν, παλιό συμμαθητή του Μπάιρον στο Χάροου.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι κινδυνεύει σήμερα να κατεδαφιστεί από την εταιρία Mining, που θέλει, λέει, ν' ανοίξει ορυχεία άνθρακα στην περιοχή. Ομως, πρέπει να σωθεί. Τόσοι αιώνες το σεβάστηκαν. Οι υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας - Αγγλίας, το Μεσολόγγι (αδελφή πόλη του Νιούστεντ), όλος ο πνευματικός κόσμος της Ευρώπης, ας υποστηρίξουν θερμά τη συγκινητική πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά. Το φλογερό μα βασανισμένο πνεύμα του Μάνφρεντ θα τους ευγνωμονεί.

Κυριακή ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ