Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Αγωνιστική απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων

Αναβλήθηκε η δίκη των 178 αγωνιστών της αγροτιάς

Με τη δυνατή βροχή να πέφτει ασταμάτητα και μέσα σε πολικό ψύχος, εκατοντάδες αγρότες των Τρικάλων, χτες το πρωί, έξω από τα δικαστήρια, όπου θα δικάζονταν 178 συνάδελφοί τους, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και την αποφασιστικότητά τους, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης. Τελικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανέβαλε, επ' αόριστον, τη δίκη των 178 αγροτών της περιοχής, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στα μεγαλειώδη αγροτικά συλλαλητήρια. (Επίσης, στη Λάρισα, άλλες τρεις δίκες με 47 συνολικά κατηγορούμενους αγρότες, αναβλήθηκαν, λόγω παρέλευσης της ώρας, για τις 15 του Ιούνη 1998).

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί χαιρέτισε ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Β. Μπούτας μετέφερε στους συγκεντρωμένους την αγωνιστική συμπαράσταση των αγροτών της Καρδίτσας, οι οποίοι στις 19 Νοέμβρη θα κατέβουν, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην πόλη,ξεκινώντας νέες κινητοποιήσεις εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής και του αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι υπάρχει κέντρο που κατευθύνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς και τόνισε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι αγώνες της αγροτιάς, διότι είναι αγώνες για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά και για να μην περάσει και εμπεδωθεί το αντιδημοκρατικό κλίμα που προωθεί η κυβέρνηση, με τις δίκες και τις καταδίκες σε βάρος των αγωνιστών του αγροτικού κινήματος και, γενικότερα, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Φ. Σαλταγιάννη,προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Αλληλεγγύη", ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα που δημιουργεί στους αγρότες η πολιτική της κυβέρνησης και στην ανάγκη να συνεχιστεί η πάλη για την αντιμετώπισή τους.

Στην ομιλία του ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", αναφέρθηκε στη σφοδρή, γενικευμένη και συντονισμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου κατά του αγροτικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι σ' αυτή την επίθεση χρησιμοποιούνται από λεκτικά "εκσυγχρονιστικά" διλήμματα, μέχρι τα ΜΑΤ και τα δικαστήρια καικατήγγειλε τους Τρικαλινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν στη Βουλή υπέρ της συνέχισης των δικών σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς. "Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση - επισήμανε - μια είναι η απάντηση των αγροτών: ο ενωτικός, μαζικός, μαχητικός αγώνας για να καταδικαστεί η συγκεκριμένη πολιτική και όσοι τη στηρίζουν, συντονισμένος με άλλα εργαζόμενα στρώματα που πλήττονται το ίδιο οδυνηρά. Στόχος μας - συμπλήρωσε - η τελική ανατροπή αυτής της πολιτικής, διότι διαφορετικά το ξερίζωμα εκατοντάδων νοικοκυριών και η συρρίκνωση των υπολοίπων θα είναι περισσότερο από βέβαιη".

Και κατέληξε, τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και οι αγρότες πρέπει να συγκροτήσουν, με τα άλλα λαϊκά στρώματα που αντιμάχονται την αντιλαϊκή πολιτική, κοινό, ενιαίο μέτωπο αγώνα και δράσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους αγώνες των αγροτών, ο Αχ. Κανταρτζής,βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου, της ΕΛΜΕ, του Συνδέσμου Επιστημόνων, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συλλόγου Γυναικών και πολλοί πρόεδροι Κοινοτήτων.

Στη συνέχεια οι αγρότες, κρατώντας "πανό" και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της ΕΕ και εναντίον της ποινικοποίησης των αγώνων, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ