Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
"Πλάτες" στην κυβερνητική πολιτική από την πλειοψηφία της ΔΟΕ

ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ καταδικάζουν ως "λαϊκίστικο" το αίτημα του κλάδου για αυτόματη εξομοίωση

Στο σημείο να παραποιεί ακόμα και θέση του κλάδου, που προέκυψε μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, φτάνει η πλειοψηφία του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) προκειμένου να κάνει "πλάτες" στην κυβερνητική πολιτική, βλέποντας μάλιστα και ανύπαρκτες ομοφωνίες μέσα στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ σχετικά με τα προγράμματα εξομοίωσης, που κοινοποιήθηκε στους δασκάλους και νηπιαγωγούς, "διευκρινίζεται" ότι "ο κλάδος αγωνιζόταν και αγωνίζεται για ουσιαστική πανεπιστημιακή εξομοίωση, όχι για "αυτόματη" ή οποιαδήποτε άλλη", ξεχνώντας ότι στην 64η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ προέκυψε η θέση και για αυτόματη πανεπιστημιακή εξομοίωση για όλους τους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "λογικές για καθιέρωση "αυτόματης" ή διοικητικής ή όποιας άλλης εξομοίωσης, που επιχειρούν να παρακάμψουν την πανεπιστημιακή διαδικασία, να αγνοήσουν την πανεπιστημιακή αυτοτέλεια και να πλήξουν την επιστημονική εγκυρότητα του τίτλου εξομοίωση, είναι λαϊκίστικες και επικίνδυνες για τον κλάδο και το μέλλον του"!

Στην ίδια ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΔΣ, αναφέρεται ότι τα προγράμματα εξομοίωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι καρπός της περσινής απεργίας των δασκάλων! Και αυτό τη στιγμή που η πρόθεση της κυβέρνησης για λειτουργία θεσμών επανακατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης, την οποία προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν δηλωμένη και το πρόγραμμα εξομοίωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι η παρακολούθηση συγκεκριμένου αριθμού μαθημάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας κάθε δασκάλου, γίνεται σύμφωνα με το ΠΔ 130/90, το οποίο όμως δεν αναφέρεται σε αριθμό μαθημάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δε σχολιάζεται η απαράδεκτη απόφαση του Παιδαγωγικού Τμήματος (ΠΤ) του Πανεπιστημίου Αθήνας για διακοπή του προγράμματος εξομοίωσης και η απαίτηση να δηλώσουν όσοι δάσκαλοι θέλουν να παρακολουθήσουν ότι αποδέχονται και τους "φοιτητικούς" όρους για να ξαναρχίσει το πρόγραμμα σεμιναρίων (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτώβρη). Αναφέρεται όμως "στους προπηλακισμούς πανεπιστημιακών" και ότι το ΔΣ της ΔΟΕ, "αφού κατέγραψε όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το θέμα στη συνεδρίασή του στις 21 Οκτώβρη, αποφάσισε ομόφωνα να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρο του ΠΤ Αθήνας κ. Θεόδωρο Εξαρχάκο...". Η απόφαση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν ήταν ομόφωνη αλλά ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" κατέθεσε πρόταση για πανεπιστημιακή αυτόματη εξομοίωση σύμφωνα με το αίτημα του κλάδου και κάλεσε το ΔΣ της ΔΟΕ να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στον αγώνα τους για την ικανοποίηση του αιτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ