ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνας πανεκπαιδευτικής δράσης ο Νοέμβρης

Εκπρόσωποι 31 ΕΛΜΕ και τέσσερα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ με κοινή δήλωσή τους καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές σε συντονισμένους αγώνες για την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Την ανάγκη για κοινή αγωνιστική δράση, για να καταργηθεί ο αντιεκπαιδευτικός νόμος, τονίζουν σε δήλωση που υπογράφουν εκπρόσωποι 31 ΕΛΜΕ και 4 μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους σε συντονισμένους αγώνες, ώστε να γίνει ο Νοέμβρης μήνας πανεκπαιδευτικής δράσης, με κορυφαία σημεία τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

Στη δήλωση τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι τα νέα μέτρα που εξαγγέλλονται, προγραμματίζονται και εφαρμόζονται, "εισάγουν τους νόμους της αγοράς και στις τρεις βαθμίδες, απογειώνουν την παραπαιδεία, καταργούν τη δημόσια παιδεία, σαρώνουν κυριολεκτικά τα εργασιακά μας δικαιώματα. Μπορεί τα μέτρα να ψηφίστηκαν στην Ελληνική Βουλή, αναφέρεται χαρακτηριστικά, αλλά είναι εμπνευσμένα από κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΟΣΑ και της "Λευκής Βίβλου". Οι αλλαγές αυτές αποτελούν πράγματι τομή για τα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας μας, αλλά πρόκειται για τομή αντιδραστική". Οι συνδικαλιστές καθηγητές τονίζουν ότι στόχος των νέων μέτρων είναι "να εκσυγχρονιστεί η εκπαίδευση των καταρτίσιμων με το γενικότερο αντιδραστικό "αμόκ" που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία (άγρια λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, "απασχολήσιμους", κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων κλπ.)".

"Μοναδική απάντηση στην κυβέρνηση είναι οι αγώνες μας μέχρι την τελική κατάργηση του νόμου", επισημαίνουν οι 35 καθηγητές και θέτουν ως στόχους πάλης την περιφρούρηση και διεύρυνση των δημοκρατικών και εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών, την αντίδραση στις αντιδραστικές αλλαγές, στην κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου και της ιδιωτικοποίησης και τον ουσιαστικό παιδαγωγικό και επιστημονικό ρόλο του καθηγητή, ενώ όπως τονίζουν "βασικό όπλο είναι οι απεργιακοί αγώνες που θα οργανώσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα".

Τέλος, οι "35" καλούν τους καθηγητές μέσα από το ενιαίο μέτωπο να αντισταθούν στην εφαρμογή του νόμου, αξιοποιώντας την πείρα του συνδικαλιστικού τους κινήματος και καλούν και το ΔΣ της ΟΛΜΕ να στηρίξει τους καθηγητές σε όλες τις πρωτοβουλίες τους, στην κατεύθυνση αντίκρουσης του νόμου και να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν: Αναγνώστου Δημ. Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Αφαλωνιάτης Θόδωρος ΕΛΜΕ Ανω Λιοσίων, Βαμβακάς Κώστας ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Βογιατζής Κώστας Γ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Βουρεκάς Θόδωρος Α ΕΛΜΕ Αθήνας, Γαλιατσάτος Νικόλας ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Γιαννακόπουλος Παναγιώτης ΕΛΜΕ Πειραιά, Ζαγανίδης Χρήστος ΕΛΜΕ Ηλείας, Καλομοίρης Γρηγόρης μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Κατρίτσης Γιώργος ΕΛΜΕ Λήμνου, Κατσάνης Ζαχαρής ΕΛΜΕ Σερρών, Κελεσίδης Γιάννης ΕΛΜΕ Σάμου, Κεφαλληνός Παναγιώτης ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Κοτρώτσος Κώστας ΕΛΜΕ Κοζάνης, Κωστάκης Παναγιώτης Δ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Λαμπρινίδης Διονύσης Α ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Μαλαγάρης Θόδωρος Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Μιχαλοπούλου Βασιλική ΕΛΜΕ Χίου, Μπαλάσκας Λάμπρος ΕΛΜΕ Δράμας, Μπέκης Νίκος ΕΛΜΕ Ημαθίας, Μπέλμπας Κώστας ΕΛΜΕ Πιερίας, Οθωναίος Στέλιος Ε ΕΛΜΕ Αθήνας, Πετρίδης Γιάννης Β ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Σάββας Σάββας μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Σόφης Γιώργος Α ΕΛΜΕ Πειραιά, Σπυριδάκη Βαγγελιώ ΕΛΜΕ Βορ. Κυκλάδων, Σταυρόπουλος Τάσος Ε ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Τσιριγώτης Θανάσης μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ, Τσιριμιάγκος Σπύρος ΕΛΜΕ Κέρκυρας, Τσουκάτου Στέλλα Ζ ΕΛΜΕ Αθήνας, Φωτίου Σούλης Β ΕΛΜΕ Αθήνας, Ψυχογιός Παναγιώτης ΕΛΜΕ Αρτας, Χριστόπουλος Γιάννης ΕΛΜΕ Τρικάλων, Κάτσικας Χρήστος ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης - Καλλιθέας - Μοσχάτου, Κλάπας Παναγιώτης μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Οπως προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση...

Τι αναφέρει το σχέδιο υπουργικής απόφασης

Η απάτη της "ελεύθερης πρόσβασης" και η πρόθεση της κυβέρνησης για παροχή φτηνής μισοειδίκευσης, σύμφωνα με το μοντέλο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από ευέλικτα προγράμματα σπουδών επί πληρωμή, αποκαλύπτονται για μια ακόμα φορά μέσα από το σχέδιο διατάξεων για την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα και αφορά την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) έχουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά στα διατμηματικά, διαπανεπιστημιακά και ξενόγλωσσα ΠΣΕ, που έχουν ήδη εξαγγελθεί, έρχονται να προστεθούν και ΠΣΕ από τμήμα ή τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ "σε συνεργασία με αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού". Επίσης, κάθε πρόταση ΠΣΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και "το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους εγγραφής όσων εγγράφονται στο πρόγραμμα και συμπλήρωσαν στο τέλος του ημερολογιακού έτους το 25ο έτος της ηλικίας τους". Μάλιστα κάνει λόγο για "μέγιστο αριθμό φοιτητών ή σπουδαστών ανά μάθημα κάθε έτους", πράγμα που αποδεικνύει ότι και στα ΠΣΕ θα υπάρχει κλειστός αριθμός "φοιτητών" και μάλιστα προβλέπεται εισαγωγή των ενδιαφερομένων και με κλήρωση, αν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων ανά μάθημα.

Μέσα από το σχέδιο υπουργικής απόφασης διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να διοχετεύσει τους νέους σε αυτή τη μορφή εκπαίδευσης και αναφέρεται ακόμα και σε φοιτητές οι οποίοι θα σπουδάζουν ήδη στα παραδοσιακά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, σε διάταξη που αφορά τον τρόπο επιλογής των φοιτητών σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, αναφέρεται ότι η εγγραφή των ενδιαφερομένων θα γίνεται με τα εξής κριτήρια: συμμετέχοντες στις γενικές εξετάσεις σε ποσοστό 45%, φοιτητές σε πανεπιστήμια ή αντίστοιχα αναγνωρισμένα ιδρύματα του εξωτερικού 20%, φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 15%, πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε ποσοστό 10% και λοιποί υποψήφιοι που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες σε ποσοστό 10%. Γίνεται έτσι φανερή η προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι νέοι από τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, με κατεύθυνση τις χαμηλότερης ποιότητας σπουδές στα ΠΣΕ και δίνονται "κίνητρα" στους φοιτητές να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο οριστικά, όπως προκύπτει, καθώς "η εγγραφή φοιτητών και σπουδαστών σε ΠΣΕ συνεπάγεται την οριστική διαγραφή τους από το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών του ιδρύματος προέλευσης".

Στο μεταξύ ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης βρίσκεται στην Κρήτη από όπου προπαγανδίζει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πολυτεχνείο Κρήτης χαρακτήρισε, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, "συντηρητικές" τις προβλέψεις του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος δήλωσε ότι σε τρία με πέντε χρόνια προβλέπει διπλασιασμό των τμημάτων και τριπλασιασμό των φοιτητών του Ιδρύματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με οικονομικούς πόρους τα προγράμματα επέκτασης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
"Πλάτες" στην κυβερνητική πολιτική από την πλειοψηφία της ΔΟΕ

ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ καταδικάζουν ως "λαϊκίστικο" το αίτημα του κλάδου για αυτόματη εξομοίωση

Στο σημείο να παραποιεί ακόμα και θέση του κλάδου, που προέκυψε μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες, φτάνει η πλειοψηφία του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) προκειμένου να κάνει "πλάτες" στην κυβερνητική πολιτική, βλέποντας μάλιστα και ανύπαρκτες ομοφωνίες μέσα στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ σχετικά με τα προγράμματα εξομοίωσης, που κοινοποιήθηκε στους δασκάλους και νηπιαγωγούς, "διευκρινίζεται" ότι "ο κλάδος αγωνιζόταν και αγωνίζεται για ουσιαστική πανεπιστημιακή εξομοίωση, όχι για "αυτόματη" ή οποιαδήποτε άλλη", ξεχνώντας ότι στην 64η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ προέκυψε η θέση και για αυτόματη πανεπιστημιακή εξομοίωση για όλους τους απόφοιτους παιδαγωγικών τμημάτων. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "λογικές για καθιέρωση "αυτόματης" ή διοικητικής ή όποιας άλλης εξομοίωσης, που επιχειρούν να παρακάμψουν την πανεπιστημιακή διαδικασία, να αγνοήσουν την πανεπιστημιακή αυτοτέλεια και να πλήξουν την επιστημονική εγκυρότητα του τίτλου εξομοίωση, είναι λαϊκίστικες και επικίνδυνες για τον κλάδο και το μέλλον του"!

Στην ίδια ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΔΣ, αναφέρεται ότι τα προγράμματα εξομοίωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι καρπός της περσινής απεργίας των δασκάλων! Και αυτό τη στιγμή που η πρόθεση της κυβέρνησης για λειτουργία θεσμών επανακατάρτισης στο πλαίσιο της διά βίου εκπαίδευσης, την οποία προστάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν δηλωμένη και το πρόγραμμα εξομοίωσης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι η παρακολούθηση συγκεκριμένου αριθμού μαθημάτων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας κάθε δασκάλου, γίνεται σύμφωνα με το ΠΔ 130/90, το οποίο όμως δεν αναφέρεται σε αριθμό μαθημάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση δε σχολιάζεται η απαράδεκτη απόφαση του Παιδαγωγικού Τμήματος (ΠΤ) του Πανεπιστημίου Αθήνας για διακοπή του προγράμματος εξομοίωσης και η απαίτηση να δηλώσουν όσοι δάσκαλοι θέλουν να παρακολουθήσουν ότι αποδέχονται και τους "φοιτητικούς" όρους για να ξαναρχίσει το πρόγραμμα σεμιναρίων (η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 31 Οκτώβρη). Αναφέρεται όμως "στους προπηλακισμούς πανεπιστημιακών" και ότι το ΔΣ της ΔΟΕ, "αφού κατέγραψε όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με το θέμα στη συνεδρίασή του στις 21 Οκτώβρη, αποφάσισε ομόφωνα να έχει συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και πρόεδρο του ΠΤ Αθήνας κ. Θεόδωρο Εξαρχάκο...". Η απόφαση αυτή, όμως, όχι μόνο δεν ήταν ομόφωνη αλλά ο εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" κατέθεσε πρόταση για πανεπιστημιακή αυτόματη εξομοίωση σύμφωνα με το αίτημα του κλάδου και κάλεσε το ΔΣ της ΔΟΕ να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς στον αγώνα τους για την ικανοποίηση του αιτήματος.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Λυκειάρχης καταργεί μαθητικές εκλογές

Την προσπάθεια χειραγώγησης του συνδικαλιστικού μαθητικού κινήματος από τον λυκειάρχη του 1ου ΤΕΛ Κέρκυρας, σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο της πόλης, καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας της ΚΝΕ. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά ο λυκειάρχης είχε αποδεχτεί οι εκλογές για τα 5μελή και το 15μελές να γίνουν την προηγούμενη Παρασκευή και σήμερα αντίστοιχα, μετά από παρέμβαση του αντιδημάρχου Καλούδη (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) άλλαξε γνώμη, ενώ ήδη είχε αρχίσει η ψηφοφορία και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα εκλεγμένα 5μελή συμβούλια.

Το ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ καταγγέλλει "τους υποτακτικούς της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", και όλους αυτούς που "βάζουν πλάτη, για να περάσει η επιχείρηση χειραγώγησης και φρονηματισμού του κινήματος της νεολαίας και των μαθητών". Επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες εντάσσονται στην προσπάθεια της κυβέρνησης, να διαλύσει το μαθητικό κίνημα και να το υποκαταστήσει με απόλυτα ελεγχόμενους μηχανισμούς όπως η "Βουλή των Εφήβων" και τα "μαθητικά συμπόσια".

"Ο δρόμος για την απόκρουση της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, η καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία είναι η συσπείρωση μαθητών, φοιτητών, γονιών, καθηγητών, εργαζόμενων σε ένα πανίσχυρο μέτωπο παιδείας, το οποίο θα διεκδικήσει μόρφωση - δουλιά για όλους, θα παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΝΣ Κέρκυρας της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να πυκνώσουν τις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας "της μόνης επαναστατικής οργάνωσης της νεολαίας που παλεύει, μαζί με το ΚΚΕ, ενάντια στην πολιτική που μας θέλει φτηνό, μισοειδικευμένο εργατικό δυναμικό χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα, για μια παιδεία για όλο το λαό, για μια Ελλάδα της κοινωνικής προόδου, του σοσιαλισμού".

Συσκέψεις - συζητήσεις για την παιδεία

Σύσκεψη, για το πραγματικό περιεχόμενο των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό σύστημα και την άλλη πρόταση, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που θα γίνει στις 7.30 το βράδυ στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27, 1ος όροφος), θα γίνει και η συγκρότηση Επιτροπής.

  • Συζήτηση για την παιδεία, με θέμα "Τι σημαίνουν για τα παιδιά τα νέα εκπαιδευτικά μέτρα", θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο "Εσπερος" (7ης Μάρτη - Κονδύλη και Ηλιουπόλεως) στον Πειραιά, την οποία συνδιοργανώνουν η Ενωση Γονέων Νίκαιας, η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκαιας.
  • Συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα τον αντιεκπαιδευτικό νόμο, διοργανώνουν το Σάββατο, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα "ΑΝΟΙΞΗ", η Β ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Δασκάλων Χαϊδαρίου και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Χαϊδαρίου.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Ανοδος της ΔΕΕ

Ανοδο των δυνάμεών της σημείωσε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) στις εκλογές του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Τρικάλων. Η ΔΕΕ πήρε 68 ψήφους - στις εκλογές για αντιπροσώπους στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούνη, είχε λάβει 55 ψήφους - και για πρώτη φορά εκλέγει αντιπρόσωπό της στο ΔΣ του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ